[]

wi-fi üzerinden 1000 mbps hız almak

Dün itibariyle Türk Telekom fiber ile 1000 mbps hız almaya başladım. Kablo ile test ettiğimde 920 mbps ye kadar hız aldım. wi-fi ise en fazla 520 mbps civarında hız alabiliyorum. 5 ghz ağ kullanıyorum, modem 802.11 a/n/ac destekliyor.

wi-fi ile de tam hız almak için modem/router mı değiştirmem gerekiyor? 802.11ax destekleyen routerlar çıkmış mesela. mevcutta telekomun verdiği zte h298a modem var.


 
Kayıpsız wi-fi çok zor, kayıp senin için çok önemliyse bakman gereken birden fazla parametre var.
İlki cihaz, iss'in verdikleri tırt olur genelde. min 1,5-2k verip sağlam bi dağıtıcı alman lazım.
Sonra evdeki kablosuz iletim gürültüsüne göre dağıtıcı konumu, ona göre kanal ayarı yapılması gerekebilir.
Duvarların kalınlığı da bunu etkiler, modemin hemen yanında başka aynı frekans saçan cihaz olması da.
  • Bruce  (21.02.24 09:24:35) 
modemler kablosuz olarak 1 gbps hızını desteklemiyor. şu anda kullanılan çoğu senaryo modemin internete çıkış kapısı olması, iç mekanlarda harici access pointler kullanılarak yüksek bant genişliği sağlanması şeklinde oluyor.

yüksek hızlara çıkıldığı zaman paket kaybı veya yüksek gecikmelerin yaşanmaması için pahalı cihazlar kullanmak gerekiyor. unifi markasının böyle senaryolar için ürünleri mevcut ancak fiyatları da bir o kadar yüksek.

biraz daha uygun bir alternatif olarak ruijie markası tercih edilebilir ancak bunlar genelde ticari amaç için kullanılan cihazlardır.

sorun değil derseniz böyle bir cihaz temin ettikten sonra modeminizden cat6 kablosu kullarak cihazı konumlandıracağınız yeri test edebilir, istediğiniz noktalarda istediğiniz hız ve sinyal kalitesini aldıktan sonra montajını yapabilirsiniz. çünkü bunlar yönlü cihazlardır ve en uygun kullanımı tavana montalanması ile olur. bazı duvar tipi cihazlar da mevcut ancak kullanmadığım için hakkında bir şey söyleyemiyorum.
  • bravoteam  (21.02.24 09:59:34) 
Bağlantım fiber olmasa da 75 mbps hızı 2 adet ruijie access point ile 65- 70 mbps alıyorum.

Bu şekilde kullanmaktaki amacım evde TV olarak IPTV kullanıyorum. Televizyonun yanına kablo getirme gibi bir şansım yok.

Bir tanecik eşim canı sıkıldıkça televizyonun yerini değiştiriyor.

Access pointlerin konumunu bir süre test ederek belirledim. Evim 2 katlı ve sonradan kablolama yapmak çok zahmetli oldu.

Yerinde olsam mesh cihazlar var. Tplink Deco serisi bunları araştırırim.

Ayrıca 1 gbps hız ile siteler ya da uygulama ışık hızı ile açılmayacaktır. Evde kullanıcı sayısı 5-10 kişi seviyelerinde değilse bu hızı %20 sini anca kullanacaksın.

Wifi 1 gbps almak ego tatmin etmekten öteye geçmeyeceğini düşünüyorum.
  • kaiserr76  (21.02.24 10:31:56 ~ 13:16:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.