[]

Bir öğretmen olarak abartıyor muyum?

Online İngilizce ve İspanyolca dersler veriyorum. Yetişkinlere daha çok konuşma odaklı, genç öğrencilere ise okula ve sınavlara destek olmak üzere 4 dil becerisine de odaklanan dersler işliyorum. Her öğrencimin ihtiyaçlarına uygun bir müfredat ve her görüşmemiz için ayrı ayrı ders planı hazırlıyorum. Herkes için sıfırdan bir sunum oluşturup aktiviteler, görseller, işitsel ve diğer tüm materyalleri ekleyip adım adım her şey için vakit harcıyorum. Dışarıdan bir ders kitabı kullanacaksak bile dersin tamamını buna ayırmıyorum.

Görüyorum ki özel ders verenlerin önemli bir kısmı elindeki kitapları ve çalışma kağıtlarını getirip bunları işliyor sadece. Benim için aşırı hazırlıklı olmak çok önemli, tüm detayları düşünüyorum. 50 dakikalık ders için bazen 3 - 4 saat hazırlık yapıyorum ve haliyle benim için öncesi biraz yorucu oluyor.

Çalışma hayatına biraz geç atıldım, lisans bittikten sonra yüksek lisans, tez ve kendi yapmak istediklerime odaklandığım için arkadaşlarım 20'li yaşlarda çalışmaya başlarken ben 30 olunca eğitimini aldığım alanda iş yapmaya başladım.

Öğretmenlerin yorumunu merak ediyorum. Öğrenciler bu kadarını beklemiyor mu, kendimi gereksiz mi yoruyorum acaba?

 
Kısa cevap: kesinlikle abartmıyorsunuz. Olması gereken özen aslında bu.

Ben de yetişkin eğitimi veriyorum. Aynı dersi 9 yıldır veriyorum mesela hala materyal güncelliyorum, komik video reels vs ekliyorum (ilgilerini çekiyor). Diğer hocalara bakıyorum pat diye şu dersi veririm diyebiliyorlar. Öncesinde hazırlık yaptıklarını hiç düşünmüyorum. Geçen gün üniversite dışından ders verecek bir hocanın syllabus ını gördük. Kaynaklar kısmına kitap yazmış sadece. Yorum yapmayayım.
  • buzbebek  (20.02.24 17:57:35) 
Özel ders veriyorum. Hazırlığım dersten daha çok vaktimi alıyor +1

Doğrusu ve adil olanı bu hocam.
  • ruhen hastayim ben  (20.02.24 18:10:17) 
merhabalar, öğrencinin beklentisi değişkenlik gösteriyordur diye düşünüyorum kimileri için fark etmeyecektir veya ne olması gerektiğine dair bilgileri yoktur kimilerinin ise beklentileri yüksek olur. ben de bi öğretmenim ve böyle detaylı çalışıyorum ama asıl sebep işimi iyi yapmak istediğimden. böyle yapılması gerekiyor diğerleri yeterince emek vermiyor gibi geliyor. isimiz eğitim en nihayetinde. ama fazla uğraşı olduğunu fark ettiğim hazırlıklarım ve çalışmalarımı azalttım ben zaman içinde. önemli olan bu bence emeğimize değip değmediği. kendinizi daha az yorarak ve yine benzer verimi alabileceğiniz şekilde bi calısma düzeni olusturmayı deneyebilirsiniz.


  • rebecca  (20.02.24 18:25:07) 
abartiyorsun. 50 dk ders oncesi 3-4 saat nedir yahu. yeni basladiysan hakimiyet anlaminda pratik eksikliginden kaynaklaniyor olabilir. diger ogretmenler tecrubelerinden faydalaniyor olabilir. ozel ders veriyorsan bireysel vizyonunu misyonunu kendin belirlersin digerleri de oyle yapiyordur. dogru olup olmadigina gore musteri/ogrenci devamini getirir


  • ala09  (20.02.24 18:53:44) 
Öğretmen yorumu yapamayacağım ama lisede 2. Dilimiz İspanyolcaydı ve hocamız da binlerce farklı materyalle gelirdi, kütüphanelerden toplandıklarını, İspanya’dan aldığı kitaplardan bahsedip fotokopilerini getirirdi. Pratik yapalım diye İspanyol arkadaşlarını sınıfa getirip bizimle konuşturmuştu. Üzerinden kaç sene geçti hiç çalışmadım ama hala az biraz anlarım İspanyolca. Böyle bahsetmeniz çok hoşuma gitti.


  • jazzabel  (20.02.24 20:55:23) 
işine özen gösteren kişi hep iyidir. Ve bu öğretmense şu dandik ogretmenlerin olduğu Türkiye'de çok daha iyidir. Doğru bildiğinizi yapın. Dandik ogretmenlerin hiçbirini hatirlamam bile. Belli ki idealist birisiniz, doğru bildiğinizi yapın, kim ne der çok umursamayin. Dönem para cokomel dönemi, idelizm, işini doğru yapmak, özen göstermek falan kenara atıldı hep.


  • logisticsmanager  (21.02.24 01:30:13) 
50dk için 3-4 saat hazırlanıp 1 saat parası alıyorsan bence yazık ediyorsun. Yani yaptığın şey aslında çok güzel, ama bunun değerinin bilinmesi için kişiye özel hazırlık yaptığını öğrencilerine anlatman ve gerekirse diğer hocalar saatlik x lira alıyorsa 1.5x, 2x para alman lazım. Böyle bir üne kavuşursan insanlar verebilir de. Çünkü kursa gidip dil öğrenemeyen insanlar tam da bu kitaptan dümdüz işlenen konular yüzünden öğrenemiyor.

Fakat yine de optimizasyona gidebilirsin. Sonuçta bir örüntü vardır, bilen ama konuşamayan, hiç bilmeyen, x seviyesinde olan falan belli tarzda kişiler için belli alıştırmalar, slaytlar hazırlayıp(buna başta bi vakit ayırırsın) sonra illa kişiye göre düzenleyeceksen 15dkda yapabilir hale gelebilirsin.
  • nhk ni youkosu  (21.02.24 01:57:41 ~ 01:59:26) 
Zamanla kendi sisteminizi oturtacaksınız, bazı şeyler rutine binecek sadece aldığınız notlara bakıp derse gireceksiniz.

Eşim de online yabancı dil dersleri veriyor, hangi konuyu nasıl anlatacağına hakim olduğu için hangi öğrenci ile nerede kaldık, ne ödev verdim vb notlara bakması yeterli oluyor.
  • durbidakka  (21.02.24 09:33:01) 
Öğrencilerden bu kadar hazırlığı bekleyen de olur beklemeyen de. Siz onların ne beklediğine göre hareket etmeyin. Doğru olanı yapıyorsunuz. İdealistseniz her öğrenciye özel hazırlık önemli.

Yeni başladığınız için sizinki biraz daha uzun sürüyormuş ama konu hakimiyeti ve pratik oluştukça hangi seviyeye nasıl bir anlatım yapılacağı üzerine çok düşünmezsiniz. Yine de kaynak güncelliği/çeşitliliği her zaman vakit alacak.

Aldığınız parayı hak etme konusunda üstteki arkadaşlara katılıyor buna mesleki tatmini de ekliyorum. Ders öncesi öğrenciye özel hazırlık yapan hocalar, bir süre sonra diğer ders verenlerden ayrılıyor. Öğrencide belirgin bir başarı gözlenince hem iş daha keyifli hale geliyor hem de zamanla isminiz duyuluyor. Öğrenciler sizi değil, siz verdiğiniz emeği hak edecek öğrencileri seçer konuma geliyorsunuz.

Uzun süredir özel ders veriyorum. Hazırlık kısmı dersten uzun sürüyor. Benim de üç senedir aynı kaynak ve soru tipleriyle ders veren arkadaşım var ama işte o piyasa fiyatına ders verirken benim saatim piyasanın üç katı.

Siz doğru bildiğinizi yapmaya devam edin.
  • juliette  (21.02.24 20:10:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.