[]

Zeytinyağı Kaliteleri/Fiyatları/Hileleri

Zeytinyağı almam gerekiyor ev için. Ama internetten baktığımda fiyatlar çok kafa karıştırıcı;

- Kaliteli, güvenilir olarak tanınan zeytinyağı markalarında litresi 1000 TL.
- Trendyol'da çok satış yapmış, yorum almış markaların litresi 100 TL
- Trendyol'da satış yapan ve kaliteli olduğunu sandığım markaların litresi 350 TL

Elbette erken hasat, soğuk sıkım vs. gibi detaylar fiyatı değiştiriyordur ama ucuzu ile pahalısı arasında 10 kat fark var.
Daha önce de EkşiDuyuru'da sormuştum, o zaman güzel öneriler gelmişti.

Bu zeytinyağı piyasasında fiyatların neye göre belirlendiğini, hangi fiyatın altına inince sahte olacağı, bu ürünler arasında yolumu nasıl bulacağıma dair bilgi verebilir misiniz?

Bir tane ekmek banmalık, bir tane de yemek yapmalık yağ almam gerekiyor.

 
Litresi 300 lira civarı olmalı. Butik litrelik, soğuk sıkım, yok taş baskı falan bakmıyorum. Kristal sızma alıyorum kendi sitesinden, memnunum. 100 liralık z.yağı im-kan-sız. Onların ne rengi z.yağı ne tadı. İçine başka yağ karıştırıyorlar. Genel olarak maliyet fiyatı belirler. Butik olanlar balon. Öyle 1000 liraya z.yağı olmaz. Italya'da bile 1 litre yağ o kadar değil.


  • prole  (19.02.24 18:37:42 ~ 18:45:47) 
Bu çeşit ürünleri ilgili siteden almanızı tavsiye etmem ilgili sitede çok fazla hileli ürün var özellikle takviye ürünlerin bir çoğu hileli hatta mümkün mertebe internetten satın almayın hileli bir ürünle karşılaşmanız durumunda fazla bir yaptırımı yok. Kaliteli standartta bir zeytin yağı için vakıf zeytinyağını tavsiye ederim. Şubelerinden satın alabilirsiniz.


  • doharkoman  (19.02.24 18:38:20) 
100 liraya riviera bile olmaz.


  • jelly bear  (19.02.24 18:40:13) 
İyi zeytinyağı asit oranı düşük zeytinyağıdır. Cinsi yöresi önemlidir. En iyisi Ayvalık yöresidir. Cinse yöreye göre asit oranı yükselir. Toplandıktan sonra beklerse asit oranı yükselir, zedelenmişse daha da yükselir.
Asit oranı yüksekse çaresini bulursun. Asit oranı düşürücü eklersin. Ya da asit oranı düşükle karıştırırsın.
Sıkma esnasında ısıtırsan verimi arttırırsın. Bu da ikinci çeşit sahtekarlık demiyelim de istenmeyen hal diyelim.
Bir üçüncü yol da şöyle oluyor ki bu tamamen şerefsizlik oluyor. Pahalı zeytinyağı içine ucuz pamuk yağı koyarsan eldeki yağ miktarı artar :)

Bunların herhangi biri yapılmış mı biz anlayamıyoruz. Asit ölçüm kitleri falan var da olay bizi aşıyor.

Sonuçta ya markaya güveneceksin, ya da satıcıya.

Ek bir bilgi. Zeytinyağının iyisini bulduysan, kızartmaya olmaz. Yemeğe de pek olmaz. Uygunu, yemeği yaptıktan sonra üzerine yağı dökmek. Bildiğim kadarıyla ısısı bir dereceyi geçince zararlı.
  • Mirket  (19.02.24 19:40:18) 
Şu anda Türkiye dahil tüm dünyada zeytin üretimi çok çok düşük oldu. Piyasada satılan yağların neredeyse tamamı sahte veya katkılı. Ürünlerin %95'i böyle diyorlar. Malesef ...

Üretici bir yakınım yok. Ben çözüm olarak, Migros'ta satılanlar arasından seçim yapıyorum. Markalı bir ürün seçmenizde yarar olur.
  • alfired  (19.02.24 19:41:43) 
ben de sizin gibi arada kalmıştım buraya sormuştum 1 ay önce. İçlerindekilerin hepsini tek tek inceledim. Köklü de karar kıldım. Erken hasat nagurel sızmasını bardağa koyup içebilirim o derece güzel.


  • administ  (19.02.24 21:46:58) 
Öğün Zeytin’deki Zeytinyağları güzel, asit oranı en iyisi olanmış, öyle olunca güzel oluyormuş?


  • damba  (19.02.24 23:26:51) 
Hile hurda yapmayan irili ufaklı tüm zeytinyağı fabrikaları ticaret borsasına bağlı olmak zorunda. Zeytinyağı fabrikalarının bugün için üreticiden zeytinyağı alış fiyatları aşağıdaki linkte. Borsaya bağlı olan fabrika, listedeki ortalama fiyatlardan ürünü almak zorunda.

hizliresim.com

Fiyatlar 5 asit için geçerlidir. Asit düştükçe fiyat artar, yükseldikçe düşer. Litresi 100 liraya satmakla uğraşmasın, yağı gerçekse gitsin toptan 2,5 katına satsın.

Ege bölgesibnde borsaya bağlı olan fabrikalar için konuşuyorum.

Paçal sızma/naturel birinci fabrikalarda ortalama satış fiyatı 300tl, paçal soğuk sıkımlar 400 tl. Spesifik ürünler (aynı tarlanın ürünleri/paçal olmayan) sızma/naturel birinci 500 tl. Soğuk sıkım 600 tl. Polifenol değeri arttıkça 1500 tlye kadar çıkar.
  • krtkartal  (19.02.24 23:43:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.