[]

a101 bim şok marketler

Bunlardan ne sıklıkla alışveriş yapıyorsunuz? Bizim aileden gelen bir alışkanlıkla bunlara neredeyse hiç girmiyorum ben. Öyle zenginlik falan da değil düz memur ailesi de işte yeşil sermaye muhabbetinden başlayan önyargı ve özellikle Bim'in ilk dönemindeki kalitesiz ürünler algısından dolayı bunlar yerine migros, carrefour vsden alışveriş yapıyorum hep. Ha üçü arasında a101'e bir tık daha çok girip alışveriş yapmışımdır ama özellikle Şok müthiş kalitesiz geliyor, mağaza tasarımı bile iç sıkıntısı veriyor bana. Aktüel ürün takip eden biri de olmayınca yılda toplasan 5 kez anca giriyorumdur bu üçüne.

Tamam ülkenin çoğunluğunu oluşturan halk kesiminin belki tek seçeneği bunlar fiyatlardan dolayı da, burdaki kitle biraz daha beyaz yakalı, daha iyi ücret alıyordur diye soruyorum. Düzenli olarak alışveriş yapıyor musunuz üç harfli marketlerden? Ha bi de gerçekten hala diğer marketlere göre bariz fiyat farkı var mı?


 
Sıklık sırasıyla Migros > Bim > A101 şeklinde düzenli olarak alışveriş yapıyorum. 3 harfli ya da 6 harfli, bu tip "hard discount store" ünvanlı marketler olmasa başta kırtasiyeciler olmak üzere birçok esnafın vatandaşla sıcak temas kurmak için sıraya gireceğini biliyorum. Bu yüzden de "iyi ki varlar" diyorum.

Kalitesiz ürünler algısı zamanla değişti. Çok basit bir örneğini vereyim, BİM'deki piller (evet, bildiğiniz pil) sıklıkla reklamı dönen Duracell'lerle aynı kalitede, bağımsız YouTube testlerinde voltaj ölçümlü-kanıtlı olarak izledim. Bundan başka sorgusuz-sualsiz iade ve değişimleri ayrıca bir güven veriyor. Hangi şehre giderseniz gidin, tanıdığınız-bildiğiniz ürünü aynı kalite ve fiyat standartlarında alacağınız bir kapınızın olması fikri güven veriyor. Diğer marketlere göre bariz fiyat farkı var, ama dönem dönem yeniledikleri kampanyalarını takip etmeniz şartıyla...
  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (19.02.24 12:47:38) 
aynı sebeplerle ben de girmiyorum. çok nadir iş yerinin çevresindeki market yokluğundan şoktan alışveriş yapmışlığım var. he bir de şoktan eskiden sanırım migrosundu 15-16 yıl evvel o zaman alışveriş yapıyordum evimin altında vardı. a101 ve bime sayılı girmişimdir


  • red g  (19.02.24 12:48:53) 
sok cevremde cok az o yuzden hic yolum dusmuyor.
bim aldigim bir kac generic urun var nadiren gider alirim bazen muadilini baska yerden alirim.
a101 binde bir indirimde bulasik deterjani vs gorursem almak icin girerim, benim girdigim butun magazalari pislik icinde ve les gibi kokuyor o yuzden tercih etmiyorum.

spor salonunun yaninda carrefour genelde ihtiyaclari salondan cikinca ordan aliyorum, et falan icin bazen baska yerel marketlere de ugradigim oluyor.
  • bay b  (19.02.24 12:51:26) 
İnsanların aktüel ürün takip etmeyecek kadar kendilerini zengin hissetmelerine hiçbir zaman anlam verememişimdir. Zengin olup da zengin hissedenler ayrı tabii.

Şu an Altınbaş çay 500 gramlığı A101'de 79 lira, diğerlerinde 99 lira. Niye fazladan 20 lira vereyim ki.

Ha bu arada o mağazaların kendilerine özgü, değişik marka sattıkları ürünleri asla almam. O ayrı. Adam kavanoz balı, şekerden daha ucuza satıyor mesela.

Mağazalarda Aktüel ürün takip ederim ve her üründe yıllar içinde belirlediğim sadece tek bir marka kullanırım. 10 yıldır Yayla Baldo dışında pirinç almadım mesela.
  • Mirket  (19.02.24 12:52:48) 
Küçüklüğümden beri ucuz maldan korkarım bana hiç güven vermez he öyle en kalitelisi olsun da değil ama daha orta kaliteyi bulmaya çalışırım. Bu yüzden bu gruba önyargım var olabildiğince girmemeye çalışıyorum.
Çok uzun bir süre evime en yakın market bim olduğu için çok kullandım, "mahalle bakkalı" olayını sevmiyorum sahiplerinden de çok hoşlanmam bu yüzden eve giderken acil bir şey lazım olduğunda vs. bime girdim ama bu tür marketlerden her şey almıyorum ama atıyorum salça, dondurma, reçel işte ne bileyim bu tür şeyler almıyorum elmadır mantardır bu tür şeyler alıyorum (Dost tava yoğurda bir ara çok takıktım çok güzel gelirdi artık o lezzeti bulamıyorum aynı şekilde dost laktozsuz sütü de çok güzeldi ama artık değil bence).

Şarküteri ürünleri mesela paketten bakınca bile belli ne kadar kötü olduğu bunları alıp yemek ya da çocuklarına yedirmek direkt zehir tüketmek gibi geliyor bana bu tür ürünlerde iyisini alamıyorsan hiç alma kafasındayım ve almıyorum :) Çocuğum olsa ona da yedirmezdim.

Evimin biraz yakınında Carrefour daha yakınında File var artık genellikle bu ikisini tercih ediyorum. Bunlarda da marketin kendi markasından ziyade (önyargı!) bildiğim markaların bildiğim ürünlerini almaya çalışıyorum.
İş saatlerimden dolayı yetişemediğimde de Getir marketi kullanıyorum.

Son soru bence artık marketlerde de butiklerde de diğer birçok alanda da öyle aman aman büyük fiyat farkları yok. Her şey o kadar pahalı ki, kalitesizi alıp üç birim zorluk yaşamak yerine görece biraz daha kaliteliyi alıp beş birim zorluk yaşamayı tercih ediyorum.
  • mutekebbir  (19.02.24 12:56:10) 
ben bir yere taşındığımda öncelikle en yakındaki marketlerden başlayarak ihtiyaçlarımı gidermeye başlıyorum. alışkanlıklarına sıkı sıkıya bağlı biri olarak çalışanların davranışı, güler yüz vs hangisinde kendimi iyi hissediyorsam sürekli oraya gitmeye başlıyorum ve taşınana kadar bu zincir kırılmıyor. örneğin daha önceki bir evimde bu market migros olmuştu, sonrakinde onur market, şimdi yeni evimde 3 yıldır şok oldu. ki evimin 100 metre yakınında hem a101, hem şok hem migros hem de mopaş var. mekan müdavimi olmak gibi market olayı da benim için sanırım :)

fiyat / indirim konusu benim için çok önemli değil zaten fazla gıda alışverişim olmadığı için o kısma takılmıyorum. bir de et ve süt ürünleri ya da alkolk alacaksam o kısımda migros,carrefour, metro vs gibi marketleri kullanıyorum.
  • hypathia  (19.02.24 13:00:39) 
bim ve şok'a en az 1000 kez girmişimdir, fiyat farkı var.


  • gule gule  (19.02.24 13:02:56 ~ 13:03:22) 
Aynı sebeplerle girmiyorum. İtici gelecek ama çocukluğumdan beri alıştığım yerde bize en yakın market migros ve macro center’dı. Şimdi mecburen işimden dolayı çok da iyi olmayan bir semtte yaşıyorum. Her yer bim, a101, şok. Ben yine uzak muzak demeden ya migros’a yürüyorum ya online söylüyorum. Macro zaten yok :d

Bu arada çok bir kalite farkı olduğuna da inanmıyorum. Sadece yapacağım alışverişten keyif almak istiyorum.

—- Yararlı bir bilgi——

Gıda mühendisi ve market denetleyen arkadaşım üç harfli marketler içinde en kaliteli ürünlerin bim’de olduğunu söylemişti.
  • ruhen hastayim ben  (19.02.24 13:12:10 ~ 13:20:59) 
evime yürüme mesafesinde orta büyüklükte carrefour ve migros da var fakat toplu alışverişi file marketten yapıyorum. mağaza düzeni, özellikle meyve-sebze ve fırın ürünlerinin kalitesi (belli bir standardın altına inmedi şimdiye kadar), kendi markası olan ürünlerin fiyat performans oranı gayet başarılı. hem file hem migros'un online alışveriş uygulamasını da sıkça kullanırım. şokun 1 tane düzgün şubesini görmedim o yüzden zorunda kalmadıkça uğramam. a101 ve bim mağazalarına özellikle aktüel ürünler için ara ara girerim. a101 şubelerinin düzensizliği bazen yoruyor ama bir sorun olursa iade değişiklik için hiç uğraştırmadan sorunu çözmeleri bakımından hem a101 hem de bimden ufak tefek alışverişlerimi yaparım. fiyatlarda da fark kesinlikle var ama bu fark sizin için ne kadar önemli o kısmı bütçenize göre değişir tabi.


  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (19.02.24 13:12:37 ~ 13:14:38) 
Ürün odaklı düşündüğüm için hepsine girerim. Bim'e girmek Centro gofret almak demek değil. Önce bu ayrımı yapmak gerekiyor. Bim'e Capri Sun almak için giriyorum. İşe götürdüğüm için uygun oluyor. Aynı şekilde A101'den Mendiva ıslak havlu alıyorum. Islak havlular içinde en kalitelisi bu bana göre. Şok'ta Amigo marka fındık var. O da kaliteli. Fiyatı iyi. Ton balığı severim. Dardanel indirimi vardı A101'de. Kaptım direkt. Yakında 5M Migros var. Migros marka süt ucuz. Migros marka bergamotlu çay ve ıslak havlu alıyorum. Barilla Tortellini alıyorum. Tortellini Bim'de bulunsa ve daha ucuz olsa oradan alırım. Golf markasını sadece Şok satıyor. Golf'ün güzel bir dondurması var Magnum benzeri.

Macrocenter çok lezzetsiz bir gofret satıyor. Aldığıma pişman olmuştum. Girilen market üstünden elitlik yorumu çok geride kalmış bir fikir bana göre.
  • dissendium  (19.02.24 14:08:30) 
zorunda kalmadıkça girmem sadece yakın diye yoğurt falan alırım ama uğramam bile. bence m adlı market daha iyi fırsat sunuyor. 3 harfliler gramajla oynayıp daha kalitesiz ve seçeneksiz ürün sunuyor.

not: file market bimin mağazası. alkol satmayan market market değildir.
  • mikahakkinen  (19.02.24 14:20:21 ~ 14:21:57) 
Migros = macro, et/ sebze için de özellikle gürmar

İyi bir gelirim var

ve fiyat farkı hala var. son 1-2 senedir yolumun üstü olduğundan a101'e alıştım. sonra bi düşündüm acaba daha önce ön yargıdan dolayı mı uzak dırıyordum bu marketlerden deyip bim'e şok'a da girdim ama hayır net bir şekilde kalitesiz geldi gözüme. ürünler de genelde isimsiz.

a101 bu noktada biraz daha ayrılıyor kendi ürünlerinin yanında (ki genelde bilindik markaların fabrikaları) bildiğimiz markaları da ucuza veriyor. özellikle tuvalet/ havlu kağıdı ve soda için gidiyorum. güzel indirim oluyor.

şok'a bir kez kamp sandalyesi için gitmiştim. canavar gibi iki tane sandalye aldım yok paraya.
  • air  (19.02.24 14:31:54) 
3 senedir falan bu marketlerden çok alışveriş yapmıyorum, pek nadir. migros'a çok alıştım. bi de indirimlerle vs a101, bim'le aynıya geliyor diye düşünüyordum. bir ara migros online'da sepet yapar, aynı sepeti online diğer marketlerde de yapar ve bakardım. genelde fark olmuyordu.

neyse, geçen bir ara bim'e girdim.
bir sürü şey aldım ve çok ödemedim. mutfak eşyaları falan vardı bir sürü. onlar da hoşuma gitti.

teker teker bakıp karşılaştırınca yok gibi duruyor ama, hayır, var. en azından arada bi yolun düşebilir.
  • biseysorcaktim  (19.02.24 14:54:39 ~ 14:56:20) 
Hiç böyle şeylere takılmam, yolda hangisi yakınsa oradan alırım.
Üç haneli, ortalama üstü maaş alıyorum. Et ve sebze alacaksan evet bime a101e filan girmem ama bir yoğurt alacaksam, koladır ekmektir basic şeyler için hiç düşünmem en yakındaki en iyisidir :D

  • Gradient_tabanlı_mor  (19.02.24 14:59:30) 
benim çevremde market olarak sadece bir tane macrocenter var. a101 bim şok vs. yok. olsaydı aynı olan ürünleri almaya giderdim. süt, yoğurt, peynir, tuvalet kağıdı vs.

onun dışında örneğin grandma ekmek alıyorum, sadece macrocenter satıyor, gibi durumlar var.

bir de kasiyerleri çok daha güler yüzlü. ortamı daha keyifli +1
  • gabe h coud  (19.02.24 15:21:54 ~ 15:23:55) 
Üçünden de sıklıkla alışveriş yapıyorum. Bu marketlerden alınacak ürünler var alınmayacak ürünler var mesela kıyma gibi et urunlerinden hiç almadım tavsiyede etmem İçlerinde en kalitelisi BİM'dir. Ayrıca insanların çoğunlukla alışveriş yapma sebeplerinden biride yaygınlıktır Migros ve Carrefour her yerde bulunmaz ama her köşe başında aynı standartta BİM bulabilirsiniz. Ürünlere gelecek olursak BİM'in private label ürünleri bir çok markadan daha kaliteli ve uygun fiyatlıdir. (süt ürünleri, kuruyemiş, deterjan, bisküvi gibi) Tadım kalitesindeki kuruyemişin fiyatını kıyaslayabilirsiniz mesela. Kesinlikle migros ve Carrefour gibi marketlere nazaran ciddi fiyat farkı var kalite ise bir çok üründe aynı. Migros ve Carrefour gibi marketlerin farkı ise daha kaliteli alternatif ürünlerinde bulunması fakat benzer kalitedeki ürünleri mukayese edersek Bim çok avantajlı.


  • doharkoman  (19.02.24 15:25:22) 
özkuruşlardan devam ben. iş yerimin orada a101 ve bim vardı ikisi de işimi görüyordu ama bim'den kola almazdım bazı şeyleri gerçekten kötü soğuk içecek vs yok. a101den online kedi ürünleri, oyuncak vs aldığım da olmuştu f/p dedikleri şekilde. içki için carrefour çünkü içinde sava var


  • ala09  (19.02.24 15:34:48) 
Ayrıca BİM'de satılan private label piller Duracell'den çok daha uzun ömürlü. Yine tuvalet kağıtları ve temizlik ürünleri kaliteli ve hesaplı.


  • doharkoman  (19.02.24 15:42:23) 
ne bime girerim ne şoka ne a101. cok kalitesiz ürünler. oradan temel gıda ürünleri asla almam. belki temizlik ürünü alırsam.


  • sizofren06  (19.02.24 17:11:40) 
ben de girmezdim sonra gitmeye başladım, birincisi öyle kalite farkı falan yok.

maalesef tr'de son dönemde her şey kalitesizleşmeye başladı.

şok ve a101 zaten bilindik markaları satıyor.

bim kendi markaları. bilindik ürünler olmazsa onları almazsınız.

çok fark ediyor.

ps. öncelik migros sanal market spor.
  • gurur  (19.02.24 22:05:31) 
baska ulkede yasiyorum. turkiye'ye aile ziyaretine geldigimde yapiyorum alisveris bu marketlerden, zira eve yakin. disardan bakan biri olarak migrosla aralarinda oyle acayip bir kalite farki yok. bir de bim'den ayakkabi, gunes gozlugu falan almam ama yumurta, ekmek, peynir falan alirim ne olacak sanki.


  • hot potato  (19.02.24 22:31:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.