[]

Şirket üzerine araç almanın artısı eksisi

LTD bir şirketin %60 ortağıyım, iki ortağız. Şirket üstüne araba almak istediğimizde bunun artısı eksisi ne oluyor?
(arabayı kendime alacağım, şirkete değil, kendim kullanacağım).
Şirketin zaten 150.000 kadar vergi borcu var, araba alınca bu borcu sıfırlıyor mu mesela gider göstererek?
Ya da aracı alırken bir artısı oluyor mu? Tek artısı şirkete gider göstermek mi oluyor?
Zaten alabileceğim araba maksimum 400.000 liralık bir araç olabilir şu an için.
Tabi burda şu soru da gündeme geliyor: ikinci el alabilyor muyuz yoksa illa sıfır mı olması gerekiyor? Ya da belli bir yaş sınırı var mı?

Arabayı alıp, aylık şirkete sağladığım fayda kadar şirketten para almak gibi bir seçeneği düşünmüyorum pek. Çünkü dediğim gibi zaten şirketin borcu var. Bu borç kapatılmış olursa ve aylık vergi de çıkmazsa zaten o para yine bana gelmiş olacak diye düşünüyorum.


Eksik fazla düşündüğüm bir şey varsa aydınlatabilirseniz sevinirim ama.

Bu arada bunları muhasebeciye de sorabilirim ama öncesinde bilgi sahibi olmak istiyorum. Muhasebeci muhtemelen bir takım muhasebesel terimler kullanacak ve benim kafam karışacak.

 
ikinci el de olsa faturalı olduğunda gider gösterirsiniz ama tabi ki tamamını tek seferde değil. amortisman süresine göre yıllara dağıtılır.
şirket üzerine aldığınızda ortağınız da o arabanın ortağı sayılır. olası bir ihtilafta araba üzerinde hak sahibi olur.
araçla ilgili yakıt, bakım vs giderlerini de gider gösterebilirsiniz. ben de muhasebeci değilim, yüzeysel olarak bildiklerim bunlar.
  • mustafakesekci  (16.02.24 12:22:52) 
Aracı şirket adına almanız lazım, şirkete keyıtlı olmalı.


  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (16.02.24 18:33:28) 
Muhasebeci değilim, her birini muhasebecinden teyit etmeni öneririm.

Yıllara bölünmüş olarak gider gösterirsin, oranlari bilmiyorum ama her yıl vergi hariç tutarın 1/5i şirket gideri olur gelir vergisine tabii geliri düşürür daha az vergi verirsin diye biliyorum. Yani yıllık vereceğin vergi miktarini azaltir.

+KDV li fatura sadece 5yastan küçük araçlarda oluyor diye biliyorum. Onda da ikinci el aracin KDV şu düşünmüyor diye biliyorum. Yani aylık vergi tutarını etkilemez diye biliyorum.

Yakıt bakım onarım kasko gibi giderleri %60 oranında gider gösterirsin vereceğin vergi miktarini düşürür diye biliyorum.

5 yaştan küçük olursa banka gözünde değerli oluyor ve çeşitli borçlanma araçlarının sınırını etkiliyor sanırım.

Çok nadir de olsa eşin kullanırken çevirmeye girerse veya kaza bela olsa problem olabilir diye biliyorum. Şirket aracını çalışandan başkası kullanması yasal olmayabilir. Ama bir taraftan da herkes yapıyor bu işi emin değilim.
  • yercekimini kendine ceken adam  (16.02.24 21:22:19) 
araç alımındaki vergi avantajlarından ziyade işletmesinden bahsedeyim. Muhtemelen bunlar daha çok ilginiz çekecektir.

Eger şirketiniz kazanıyorsa baya bir vergi avantajınız olur. Avantajları,

* Yakıtı gider göstererek şirket gelir beyanınız düşüreceğinden gelir vergisini az ödersiniz.
* Yakita ödediğiniz KDV den kar edersiniz.
* MTV vergisini gider göstereceğiniz için gelir verginiz düşer.
*Sigorta kasko gibi giderlerinizden KDV ve Gelir vergisi avantajınız olur.
*Araç bakim ve onarımdaki giderleriniz sayesinde KDV ve gelir verginiz az çıkar.
  • paudi  (16.02.24 21:29:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.