[]

Bir şirketin yabancı ülkeye ait olması hakkında ne düşünürsünüz?

Yatırım anlamında yani borsada seçici davranıyorum. Şirketin sahibinin düzgün olması, şirketin yaptığı işin yararlı olması gibi. Herkesin böyle yapması lazım demiyorum ama benim tercihim bu yönde.

Bir şirketin ya yerli olması ya da yabancı ortaklığı olsa da çoğunluk payının yerli olmasına dikkat ediyorum. Bu konuda pek emin olamadım, mesela bir beton şirketinin tamamının yabancı yatırımı olmasını genel olarak olumlu veya olumsuz olarak değerlendirebilir miyiz yoksa bu bilinçsiz bir tercih mi olmuş?

Son zamanlarda yabancılara hem Erzincan'da hem Kaz Dağlarında işletme izni verilen yabancı altin işletme şirketlerinden sonra daha da olumsuz bir tutum sergiledik ama finansal anlamda bir temeli var mıdır emin değilim. Fikrinizi paylaşırsanız memnun olurum.

 
Yani çok bir mantığı yok. Sonuç olarak bakarsaniz
Oyak renault
Ford otosan
Dowaksa
Brisa

Yani bir sürü yabancı ortakli iyi şirket var. Aksine yüzde yüz türk olup süper olan sirketler de var. O sebepten milletine bakıp yatırım yapmak çok da mantıklı değil çünkü gördüğümüz üzere veriler ile hem iyisi var hem kötüsü.

Ben onun yerinde sirketin finansal verilerine bakmak, gelecek planlarina bakmak, şirket hakkında olumsuz haberler var mi vs bakmak vs vs böyle şeyleri tercih ederim.
  • logisticsmanager  (16.02.24 00:47:12) 
@logisticsmanager benim ana noktam şirketler yerli ağırlıklı olsun ve parayı yerli kazansın düşüncesi.


  • havadakarada  (16.02.24 00:54:22) 
@havadakarada; tamam da sizin şirketin hissesini almanızin sirkete anında bir etkisi yok. Yani misal bugün sasa hissesi alsaniz sasa'ya bir etkisi yok çünkü zaten borsaya açılmış bir kere. Elindeki hisseleri satmasi ya da hisse satin alması dışında sirkete bir yatırım yapmış olmuyorsunuz pek. Ha bir de tabi hisse fiyati artarsa şirketin alacağı kredide vs yardımcı olur.

Ama mantığınız kötü değil. Yani sonuç olarak etiginize uygun yatırım yapmak yanlış değildir. Ben de misal elon musk ile alakali şirketlere yatırım yapmak istemem, ne kadar para kazanacak bile olsam. Para her şey değil.

Bu açıdan finansal olarak mantığı olmasa da her şey finans ve para değil. Sizi mutlu eden şey paraniz ile türk şirketlere destek olduğunuzu dusunmekse ki çok ufak bir etkisi olsa da, bunu yapın.
  • logisticsmanager  (16.02.24 01:19:23) 
@logisticsmanager haklısınız halka arz dışında payların el değiştirmesi işlemlerinden şirket para kazanmıyor fakat siz o sirketlere milyonda milyarda bir de olsa ortak oluyorsunuz. Bu sebeple katılım hisseleri ayrı olarak listeleniyor.

Benim düşüncem de sizin yukarıda bahsettiğiniz şekilde uygun sirketlere yatırım yapıp piyasa değerlerini yükseltmek. Finansal okur yazarlık kısımlarında sıkıntı var biraz o yüzden yabancı şirketin şirket sahibi olmasının Türk ekonomisine artı ve eksileri nelerdir o konularda eksiğim var. Şirketin kazandığı gelir ortaklar dışında halka arz kısmını da etkiliyor mu mesela. Bunlara yanıt bulsam mantıksız şekilde yatırım seçeneklerimi kısıtlamam diye düşünüyorum.
  • havadakarada  (16.02.24 01:28:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.