[]

kira geliri istisnasi - ortak tapu

evin 12 aylik kirasi istisnanin biraz uzerinde lakin evin tapusu 2 kisi ustune 1/2 olacak sekilde. burda kira gelirinin vergisi mulke gore mi kisi basi alinan kiraya gore mi belirlenir? bilen var midir acaba?




 
sizin payınız, hesabınıza yarısı olarak ayrı ödeniyorsa, kişi başı alınan paraya göre belirlenir.


  • ayaklibalik  (14.02.24 13:00:14) 
yok hepsi bana odeniyor, ben de diger ortaga havale ediyorum.


  • bay b  (14.02.24 13:15:19) 
siz toplam tutara kira beyannamesi vereceksiniz. fakat izlediğiniz yol yanlış.
kiracı, yarı yarıya ortaklara göndermesi lazım. ileride tespit edilip başınız ağrıyabilir. bu yolla da istisna altında kalıyorsanız,
vergi beyannamesi vermenize gerek kalmaz.
  • ayaklibalik  (14.02.24 13:25:29) 
PAranın kime gönderildiğinin önemi yok, maliye tapuya bakar.

ikiniz de beyanname vereceksiniz kişi başı kira geliri istiasna ise beyanname vermeye dahi gerek yok.

En fazla ertesi sene maliye çagırır siz de kiranın bir kişiye yattıgını belirtirsiniz.

Parayı ortaga havele etmeniz etmemeniz önemli değil, önemli olan tapu.
  • liberal  (14.02.24 13:35:17) 
hatalı yorumları düzeltelim. örnek; arkadaşınıza eft yaparken kira seçeneğini seçerseniz
maliye gelecek yıl sizden kira beyannamesi ister, tapu v.s bakmaz.
denemesi bedava.
iki ortak da yarı yarıya beyanname verirse, kiranın tümünü alan ortağın beyanı eksik
kalır, maliyeye açıklama yapmak zorunda kalırsınız. bunlar tecrübe ile sabittir. başınıza
gelmeyen olaylar, olayın olmayacağı veya mantıkla açıklanamaz.
  • ayaklibalik  (14.02.24 13:45:49) 
Ben size şunu söyleyeyim, tapu iki kişi adına ve siz sadece para size yatıyor diye bütün kira gelirini kendiniz üzerine yaparsanız hata yapmış olursunuz.

Çok basit bir senaryo çizelim, siz kirada oturuyorsunuz ve aylık 20.000 TL kira elde ediyorsunuz ve aylık ta 15.000 TL kira geliri kira alıyorsunuz, aslında 7.500 TL'si sizin 7.500TL'si diger ortagın.

Siz beyannameyi kendi adınıza verirseniz hiç kira vergisi çıkmaz, eee diger ortak ayda 7.500 TL kira geliri elde etti ve sıfır vergi ödedi, bu size mantıklı geliyor mu?

artık maliye çagırınca ortagım beyan etti dersiniz, öyle olsa daire bazında beyanname verilirdi şahıs geliri göz ardı edilirdi.

Bu arada muhtemelen size çok para yatıp daha az kira geliri beyan edince maliye size sorabilir ama siz de dilekçe ile açıklama yaparsınız.

Yanlış hatırlamıyorsam zaten beyanname evrirken dairenin diğer ortagına ait tc numarasını yazacaksınız, dairenin %50'sinin size ait olduğunu seçeceksiniz.

not: karı koca ortak banka hesabına yatırılan kiralarda bu sorun çok yaşanıyor, maliye zaten yazı yazıyor siz de dilekçe ile durumu anlatıyorsunuz.
  • liberal  (14.02.24 14:25:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.