[]

Nas ekonomisi

Arkadaşlar kafama takılan bir şey var. Bir kişi ekonomi bilimine aykırı bir şekilde çıkıp da nas var faizi düşüreceğiz falan diye takıntı yapıp da ülke para biriminin değerinin düşmesine neden olurken, bu kişinin yanında okumuş mürekkep yalamış hiç mi insan yoktu da bi uyarmadı. Hiç mi biri çıkıp sen öyle istiyorsun diye öyle olmaz demedi. Veya nas suresini kurandan geri mi çıkardılar da sonradan faiz artırımına gidildi.
Bana olup biteni anlatacak biri var mı ? Nereye gidiyor ülke daha kötü olacak mı? Mesela seçim sonrası döviz kuru ne olacak ? Birçok kişi artık beslenemiyor bile. Bu gidişat nereye böyle, bileyim söyle!



 
Abi bir şey diyecegim; bu hükümetin şu ana kadar yaptığı trilyon tane hata var farkli konularda ve bütün bu konularda yetkili insanlar var ama bu ülkede karar veren tek kişi var.

O yüzden yorma kendini boşuna, mantıklı bir açıklaması yok yani. Misal kendi özel hastanesi olan sağlık bakanının ya da damadin ekonomi bakanı olmasının falan da yok. Ne bileyim İngilizce konuşamayan adamların büyükelçi olmasının da yok. Kocasının şirketi üstünden milyonlarca liralık ihale alan bakana dava açılmamasının da yok.

Daha kötü olacak mi? Vallaha ben çok uzun zamandan beri gerek burada gerek ekside gerek sosyal medyada daha iyi olacak diyenleri görüp durdum. Covid dönemi de Çin'den üretim falan kayacakti çok süper olacakti devlet. O yüzden herhangi bir şekilde bu ülke iyi olacak denilirse mevcut hükümete bakarim, ayniysa güler geçerim.
  • logisticsmanager  (12.02.24 20:24:14) 
padişahımızın etrafında vay sen yanlış biliyorsun diyen biri yok maalesef. kendileri ne buyururlarsa o oluyor. zaten aksi olsaydı bu şekilde olmazdık.

bu arada padişahın bahsettiği "nas" nas suresi değil. kesin yargı anlamında kullanılıyor. yani faiz haramdır diye bir şey varken faiz artırmak da ne demek oluyor. böyle kesin bir hüküm var anlamında söylenmiş bir söz "nas var nas"
  • exlibris  (12.02.24 20:35:11) 
o biraz işin sosuydu. benim anladığım, kısa süreli bir seçim ekonomisine gidilmek istendi ve 2022 baharında erken seçim yapılmaya karar verildi. bu olaylar ise 2021 eylül ekiminde başlandı hatırlarsan, sonra anketler yolunda gözükmeyince 2022 sonbaharına ertelendi, madem erteledik faizleri düşürüp delice para dağıtalım modu şiddetlendi. 2022 sonbaharında da seçim olmadı ve 2023'e kadar bol kredili döneme girildi. teknik olarak 2021 ekimde başlayan bu süreç, sallıyorum 2022 nisanında olan bir seçim sonrasında toparlanabilirdi. ama ekstra uzadıkça uzadı. işin özü budur. ekimde başlayıp nisana kadar bolca kredi verelim diye başlanan olay 2021 ekimde başladı 2023 mayısa kadar mecburen gitti.

"Birçok kişi artık beslenemiyor bile" kısmını bilmiyorum. öğretmen maaşları 1500$ seviyesinde, doktorlar vs hepsi çok yüksek maaşlar alıyor, asgari ücret doların bu kadar artışına rağmen 550$ civarında, tr'de 300-350 falan olurdu genelde, böyle bakınca kim aç bilmiyorum. türkiye öğretmene 1,5k$, doktora 3k$, verebilecek bir ülke değil çünkü üreticisi mühendisi bu kadar refah üretemiyor.

türkiye yaşlanıyor, gençler gidiyor, nüfus tehlikede. buna rağmen emeklilik yaşı 43'lere düşürüldü, bu insanlara nasıl sen 40 sene emekli maaşı vereceksin? ne üreteceksin?

deli gibi para dağıtılıyor. türkiye gibi bir ülkede sen 43 yaşındaki insanları emekli edip aylık o kadar para ödeyemezsin, kamu hizmetindekilere böyle para saçamazsın.

seçimden sonra dolara bir şey olmayacak. parası olan herkes dolardan çıkıp tl mevduata geçti, dolar çok da baskılanmıyor, insanları aşırı cezbetmiyor. seçimden sonra daha da sıkılaşacak piyasa, daha da tl cazip olacak. şubatı yarıladık hala insanlar seçim için para dağıtılacak dolar uçacak diyor, hadi onlar azaldı şimdi de seçimden sonra dolarcılar türedi. onlar bitecek bakalım ne gelecek. neyse kısacası bir şey olmayacak
  • avatar is back  (12.02.24 20:36:31) 
hala paranın gerçek değerini bilmeyen insanlar var
şahsen ben de geç öğrendim çünkü uzun bir süre %10 civarı enflasyonla yaşadık pek anlamadık
faiz kelimesini duyunca ekonomik açıdan değerlendirme yapmayanlar

tabi o seviyede, hatta eski mb başkanı 130 slaytlık brifing vermişti çokk önceden

bi açıdan çalışan kesim enflasyonun çok altından zam aldı bu durum
kredi kullanımına kısıtlama (yatırım hariç) getirmeden tersine faiz dağıttı hükümet nas ekonomisiyle
yani bir nevi tüketen kesim desteklendi

hala %10 faiz ile kira öder gibi ev kredisi ödeyenler var onlara da kimse dokunmadı
  • mantık  (12.02.24 21:00:35) 
Ben meseleye siyasetten/hükümetten/muhalefetten tarafsız olarak bakma taraftarıyım.

2.dünya Savaşı'ndan sonra kapitalizm e dayalı bir ekonomi modeli var ve dünyada belki 1000-1500 kişiyi bile bulmayan bir kesimin sürekli olarak zenginleşmesini sağlayan faiz/kredi sistemi bunun ana unsurlarından biridir. Türkiye de bu sisteme çok daha önceden entegre edilerek bağımlı hale getirildi.

Faizi düşürme sürecinde izlediğim yorumculardan biri: elimizde büyük bir meblağ veya kaynak olacak ki bu indirimden o zaman kârlı çıkarız diyordu. Tutarı 400-500 milyar dolar civarı olarak belirtiyordu.
Görüldü ki o kaynak yok veya bu faiz indirimi uygulamasına tam anlamıyla hazır değildik.
Faizler arttığında ise dışarıdan yatırımcı (bir anlamda küresel tefeciler) geliyor ama giderken işin kaymağını da beraberlerinde fazlasıyla götürüyorlar.
Bize kalan ne? Hiç ..

Rezerv para sayılan doların ve dışarıya bağlı faiz ekonomisinin yaşattığı bu kısır döngüden ne olursa olsun çıkmalıyız.
Bağımsızlığımız sadece siyasi sınırları çizmekten ibaret olmamalı.
Ekonomi modelimiz de bize özgü olmalı.
Faizin olumsuzlukları ve topluma zararı, sadece dini açıdan değil akademik kaynaklarda da sıralanıyor.

Kapitalizm, sayıca az bir kesime refah, çoğunluğa ise huzursuzluk verdiğinden ve bunun acıları iyice belirginleştiğinden İslami Ekonomi yabancı ülkeler için bile düşünülmesi gereken bir alternatif.

Seçim sonrası kur için bir şey diyemem ama zam daha yakın görünüyor.

Maddi huzursuzluklarımız çok fazla ve bizi kazanılan paranın temiz olması (nerelerden geldiği) değil, büyüklüğü daha fazla ilgilendiriyor.
  • diyecevaplandı  (12.02.24 21:06:38) 
Erdoğan’ın biyografisine bir bakar mısın? Bir de Akp’nin ilk yıllarındaki ekibe. Yanlış anlaşılmasın çok vatansever, işbilir insanlar olduklarını iddia etmiyorum. Ama Türkiye gibi bir ülkede “tek adam”ı oluşturup arkadan yönetmek kadar avantajlı bir şey olabilir mi? O ekip tasfiye olduktan sonra Erdoğan tek başına üstün nitelikleriyle mi kaldı? Hayır yerlerini arka planda başkaları aldı ve Türkiye’nin ekonomisi aşırı derecede kırılganlaştı. Erdoğan’ın vereceği kararları önceden bilen yönlendirenlerin ne tür kazançlar sağlayabileceğini benim aklım hayalim almıyor. Ha daha da “büyük resme” bakarsak ağır ekonomik çalkantılar, fiyatlarla kafayı bozmak zorunda kalan toplum uzun vadeli kapsamlı düşünemez hale geldi. Ancak günü çıkarmaya bakıyor ve kendi sorunları haricinde diğerlerininkine duyarsızlaştı. İnsan hakları, adalet, eğitim falan dediğin zaman insanlar sıkılıyor. Bugünkü kaostan nasıl bir Türkiye çıkacağını, toplumun farketmeden nereye evrileceğini ve sessizliğimizin bedelini ilerde göreceğiz.


  • sibertenik  (12.02.24 23:05:31) 
nas bahaneydi. seçim ekonomisi uyguladılar. seçimden sonra nas ekonomisi de rafa kalktı.


  • p133mmx  (13.02.24 06:16:28) 
Nas, tabanı ikna etmek, uyutmak için yapılmış bir söylem.

Erdoğan'ın nas'la alakası yok. Bu sadece işin bahanesi. Bile isteye enflasyonu yükselttiler. Hem daha çok vergi ve para topladılar, hem de birilerine ucuz kredi verip, haksız zenginleştirdiler.


.
  • kartallar yuksek ucar  (13.02.24 09:58:30 ~ 09:59:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.