[]

Kredilerde yıllık maliyet oranı hk

X bank’dan %3,20 den 100k 12 aylık ihtiyaç çekersek geri ödemesi 130k görünüyor. Yıllık faiz %30 der geçersin. Ama 3,20’nin yıllık karşılığı %30 yapmıyor. “Yıllık maliyet oranı ise %65” görünüyor. Ancak %65’de faiz ödenmiyor.

Tam olarak nasıl hesaplanıyor bu işin sırrı nedir


 
Çünkü ödemeleri aylık yapıyorsunuz yani aylık %3.2'den çektiğiniz kredinin ilk taksidini 1 yıl sonra ödeyecek olsaydınız %65 faizle öderdiniz, aydan aya ödediğniiz için 1 yılda ödediğiniz faiz %30'a denk oluyor


  • atom karincanin torunu  (12.02.24 10:45:48) 
@atom karinca'ya ek olarak, BMSV, KKDF gibi faizin de vergisi olan tutarlar ekleniyor. Bunlar faizi yaklaşık %30 oranında artıyor. yani siz 3,20'den hesapladığınızda faiz 1000 tl ise buna bsmv ve kkdf eklenir ve 1300 tl faiz ödersiniz toplam.


  • eisberg  (12.02.24 10:56:23) 
Kredi alırken faiz ödemesi geri ödeyeceğiniz tutarın en önemli kısmını oluşturuyor ancak geri ödeme tutarı hesaplanırken faiz oranı hesaba katılan tek tutar değil. Siz kredi alırken vergiler, sigortalar, size kredi tahsisi için yapılan araştırma, sorgulama vb. işlemler için dahi çok kompleks bir zincirinin maliyeti de size yansıtılır. İşte faiz dışındaki tüm diğer maliyet tutarının oranı yıllık maliyet oranı olarak gösteriliyor.

Dolayısıyla faiz oranı aynı olan iki farklı kredi arasında seçim yapmanız gerekirse yıllık maliyet oranı düşük olanı seçmek sizin faydanıza olur çünkü her iki kredide de aynı faizi ödeyecek olsanız da bir kredinin masrafı diğerinden daha fazla olduğu için geri ödeyeceğiniz tutar da fazla olur. Hatta bazen faiz oranı düşük kredinin geri ödemesinin faiz oranı daha yüksek olan krediye göre daha yüksek olduğu durumlar bile olabilir, eğer faiz oranı düşük kredinin masrafları daha fazlaysa böyle olur.

Örneğin aşağıdaki iki linkte QNB ve Enpara'dan verilen aynı faiz oranına sahip ancak geri ödemesi farklı olan iki kredi görüyorsunuz

www.hangikredi.com

www.hangikredi.com

Bunun sebebi Enparanın tahsis ücreti almamasından ileri geliyor. Faiz dışı ek bir gider olarak tahsis ücreti alınmadığında QNB'de %85,63 olan yıllık maliyet oranı Enpara'da %83,46 olarak hesaplanmış.

Sorunun diğer kısmı içinse Aylık faiz oranı her ay işletildiği için doğrudan yıllık faiz üzerinden düşünemezsiniz. Bankaların faiz hesaplama süreçleri çok karmaşık bir sürü veri içeriyor, siz sadece geri ödeme tutarınıza odaklanın.
  • akhenaten  (12.02.24 12:06:33 ~ 12:09:19) 
Ben mesala geri ödeme tutarı değil de yıllık maliyet oranına göre bakıyorum.


  • hunharca ben  (12.02.24 12:33:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.