[]

sıfır arabada tamponun değişmiş olduğunu öğrenme

Selamlar, 5 yıl önce yetkili bayiiden sıfır aldığım arabanın ön tamponunun değiştiğini şanseseri öğrendim. bayi durumu kabul etti (kaza İstanbuldaki ana merkezlerinde gerçekleşmiş - bugüne kadar ben de bununla ilgili olumsuz bir durum yaşamadım), buna karşılık yıllık bakım paketini ücretsiz vermeyi teklif etti. Can sıkıcı bir durum, en büyük dert bu olsun, işin maddi tarafında çok değilim ancak bu teklifin de hakkaniyetli olmadığını düşünüyorum. Konu uzlaşmaya intikal etti, ancak uzlaşma sağlanamadı, aynı tekliflerini yenilediler.
Şöyle bir durum var, satın alma sırasında böyle bir durum olduğunu söyleselerdi, ne kadar indirim yaparlarsa yapsınlar kesin almazdım, zira sıfır olsun diye daha yüksek para ödedim, yoksa sıfır hassasiyetim olmasaydı zaten çok daha uyguna ikinci el alırdım. Bugüne kadar garanti bittikten sonra bile tüm bakımları burada yaptırdım, çok da iyiler bu konuda sağolsunlar, ama bu konu da basit bir şey değil (Gerçi belki, bana göre değil demem lazım, zaten çok yaygın bir şey olduğundan pek de umursanmıyor). İstemeye istemeye dava açmak zorunda kalacağım. Belki ben fazla önemsiyorum, belki bir bakım gerçekten de makul bir karşılıktır.

Objektif fikir almak için ve varsa tecrübelerinizden faydalanmak için yazıyorum. araba markasını hukuksal bir şey çıkmasın diye bilerek yazmıyorum ama porsche değil :)

İyi günler dilerim.

 
Yani sadece tampon değiştiyse şasiye bir şey olmadıysa bu kadar umursamazdım galiba.

Tırdan indirirken hatta fabrikada vs. bile araçlar zarar görüp boyanabiliyor Tarcanlar Sami abi izleye izleye bana normal gelmeye başladı bunlar.

He söylemeleri gerekir miydi evet gerekirdi, o zaman gerçekten "sıfır" bir araç talep ederdiniz bu aracı başka birine kitlerdiler. Bence 5 yıl önceki şey için servis paketini kabul edin canınızı sıkmayın. Gerçekler eninde sonunda ortaya çıkıyor umarım bundan sonra böyle mini çakallıklara başvurmaz o bayi.
  • chicha_v2  (07.02.24 11:30:56) 
aracın değer kaybı + 3-4 bakım falan alsanız anca.

1 bakımla çözülecek iş değil.
  • jelly bear  (07.02.24 11:44:43) 
Değer kaybını almanız lazım satarken tampon değişti diye muadilinden ucuza satılması gerekiyor


  • herp  (07.02.24 11:56:40) 
hocam diyelim ki uzlaşamadınız. Bu durumda ne olacak? yani yıllar sürecek çileli bir işe dönüşecekse lanet olsun diyip kabul ederdim ben. Yok makul bir sürede şu ankinden daha iyi bir sonuç alma ihtimalim varsa şansımı denerdim.

Normalde kaza vb. durumlarda tampondan dolayı değer kaybı verilmez. tampon dediğiniz plastik bir aksam ne olacak yani değişse boyansa... ama size söylememeleri tabii ki yanlış. belki ekstra garanti falan veririler ama bir yıllık bakım da şu an 7-8k olmuştur serviste, fena da sayılmaz :)
  • eisberg  (07.02.24 12:06:49) 
Evet satıcının yaptığı hoş değil ama tampon değişikliği aracın değerini düşüren bir faktör de değil.

Yıllık bakım bence fena teklif değil, becerebilirseniz biraz daha fazla şey almaya çalışın ama ötesi için uğraşmaya değmez.

Bir avukat olarak, başıma böyle bir olay gelse verilen teklif kafamdaki rakama tam oturmasa da anlaşırım. Bür müvekkilim bana böyle bir dava getirse almam. Mutlaka almam gerekiyorsa, gerçekten yüksek bir fiyat çekerim zira uğraşmaya değmez. Dava açmaya kalkarsanız davayı kaybetme riskiniz var. Kazansanız bile avukatına ödeyeceğiniz ücreti dikkate alınca zarar etme riskiniz mevcut. Adliyeyi bilmeyen, arabadan anlamayan insanların gazına gelip de ileride ekonomik olarak zarar edeceğiniz bir işe girişmeyin derim. Son karar sizin elbette.
  • 10551037  (07.02.24 15:07:36) 
Bunu söylemeleri gerekirdi. Yıllık bakımın yanında ekstra bir şeyler de alabilirsen tamam ama sadece yıllık bakım az gelir bu olaya.
Mahkeme süreci ile ilgili diyeceklerim şunlar:
Avukatsız halledebilirim. İlk önce hakem heyetine başvuracaksın. 104 bin liraya kadar olan anlaşmazlıklarda hakem heyetine başvurmak mecburidir. Ne kadar tutacağını nerden bileyim diyorsan zaten bunu hakem heyeti belirler ama 104 bini geçmediği kesin. Şimdi hakem heyetinden kabul alırsan ne ala. Başvurun reddedilirse tüketici mahkemesine başvuruyorsun. Tüketiciler harçtan muaf olduğu için sadece 500 lira gibi bir ücret yatırarak dava açabilirsin.
Bundan sonraki iş mahkemede. Ortalama 6-7 ay sürer. Bilirkişi incelemesi gerekirse inceleme yapılır. Bunun ücretini ödersin 1 bin lira civarı. Rapor doğrultusunda karar verilir. Bayi yazılı olarak zaten değiştiğine dair bir evrak filan verdiyse veya yazışmaların varsa zaten direk aç davanı.
Davayı kaybedersen bu yapmış olduğun masraflarını ödersin. Tuketici olduğun için de karşı tarafın avukatlık ücretini normal avukatlara ödenen ücretin %15 i kadarını ödersin o da cüzi bir miktar. Mesela senin tamponun bedeli 10.000 liraysa davayı kaybedersen 1.500 lira ödersin gibi daha da az olabilir.
Ben olsam açarım eğer ekstra şeyler de kabul etmiyorlarsa.
  • dedeminhirkasi  (07.02.24 16:51:02) 
Temponun değişmesi tabii ki arabada değer kaybı yaratır ve bu bir bakım parasından çok daha fazlasıdır. Bir defa kendinden pay biç, ikinci el de olsa tamponu değişmiş araç alır mısın ben almam şahsen. Dolayısıyla adamlar olayı kapatmaya çalışıyor. Piyasada boyalı arabaya bile kötü gözle bakılırken değişimi olan araba iyice arka plandadır. Eğer kanıtınız varsa peşinden koşun. Ayrıca diyelim ki bu olaydan habersiz arabanızı satacaktınız ve o anda öğrenecektiniz ve bu da size ekspertiz parasını ödemek gibi ek masraflar getirecekti ve aracınızı satmak daha zor olacaktı. Ve tabi ki bundan sonra da zor olacak. Yukarıda cevap veren avukat arkadaşın parası çok galiba olayı önemsememiş. En basitinden siz "kandırılmış" oluyorsunuz. Bu nasıl önemsenmez.?


  • rodeocu  (07.02.24 17:30:10) 
bir şeyler daha koparmaya çalış bence. dava açıp bedel talep edeceksin. o bedel aracı aldığın bedel üzerinden hesaplanacak. 5 yıl önce para para olmadığı için uğraşmaya değmez.


  • paintov  (08.02.24 00:20:46) 
Objektif fikir soruyorsan söyleyeyim, yalnızca tampon değiştiyse çok fazla takılıyorsun bu konuya.
Bence de söylemeleri gerekirdi, baştan indirim yapsalarda daha iyi olurdu vs. ama arabanın değerini düşüren bir şey değil pek bence.
Bir de işi uzatmamış, bir şeyler teklif etmişler. İstersen bir bakımdan fazlasını talep et ama çok da uzatmadan verdiklerini al derim ben.
Park halindeyken benim ön tampona çarpmışlar gitmişler. Bundan dolayı hayatımda bir şey değiştirmedim, kafaya da takmadım.
  • burfak  (08.02.24 07:54:36) 
Çok teşekkür ederim yorumlar için. İsabetli tespitler yapıldı. Sağolun.
Tampon gibi parçaların hukuksal olarak değer kaybı olarak değerlendirilmediğini hem avukatım hem de sigortacım söylediler. Bu konuda yapacak bir şey yok ama ben de şu basit gerçek üzerinden düşünüyorum, bu arabayı birine satarken, başta değişensiz, hasarsız, kazasız olduğunu beyan ederek 100 lirada anlaşsak; sonra, ya expertizde ortaya çıksa ya da içime sinmese ve böyle bir durum oldu desem, bu duruma yol açan kazanın seviyesinden bağımsız olarak aynı fiyata alma konusunda kaç kişi tamam der?
Neyse bakalım süreç nasıl gelişecek.
Umarım sizlerin başına gelmez böyle bir durum.
Sağlıcakla.
  • panamera  (08.02.24 13:25:42 ~ 13:26:13) 
Kaç kişinin tamam diyeceğinin ne önemi var? Olan olmuş zaten. Bir kaza yaşanmış, tampon değişmiş. Bunu geri almak mümkün değil. Geri almak mümkün olmadığı için, daha şimdiden satış aşamasında yaşanacak olası sorunları düşünüp kendinize dert edinmenizin neye faydası var? Bir çözüm üretebiliyor musunuz?

Bence insanlar an itibarıyla 5 yıllık olan bir arabayı bugün alacakları zaman (ki sanırım şu anda satmak gibi bir düşünceniz yok, en azından öyle anlıyorum) tampon değişti diye fiyat kırmaya çalışan alıcılarla karşılaşırsam, şahsen tavrım yaşından ve cinsiyetinden bağımsız olarak hafif şekilde "siktir lan!" ile başlar, gerekirse tırmanarak devam eder.

Endişelenmeyin, tampon değişti diye arabanız değer kaybetmez. Araba temiz ve bakımlı olduğu sürece değerini verecek biri mutlaka çıkar. Tampon değişti diye fiyat kırmaya çalışanları gönül rahatlığı ile kovabilirsiniz, onlar gitsin ya başkalarını koparsın ya da en az 5 yaşında olup tamponu değişmemiş arabalar ararken sel hasarlı ama boyasız arabaları alıp kazıklansınlar.

Avukatınız da benim söylediğimi söylemiş, meslektaşın itidalli olduğunu görmek sevindirici. Bir de buradaki alaylı hukuk makinelerinin sözlerine gaza gelip dava açmaya kalksanız faturanız çok daha artardı, o zaman hukuken gerçekten bir zarar görmüş olurdunuz.

Bilirkişi 1.000 TL civarındaymış. Gidip bir tüketici mahkemesine sorsun bakalım 3 kişilik bir bilirkişi heyeti kaça kuruluyor? Keşif harcı ne kadar? 10.000'lik davayı kaybedince 1.500 TL ödüyormuşsun. Vay anasını ya, umarım bu cahillere inanıp da harekete geçen insan yoktur.
  • 10551037  (08.02.24 21:35:35 ~ 09.02.24 19:03:52) 
arada ekpertiz videosu izliyorum, tampon degismesini hepsi pas geciyor, plastik parca onemli degil diyorlar.

bence hukuki isleme gerek yok, 1 senelik beles servis veriyorlarsa al yuru.
  • cooperr  (09.02.24 00:13:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.