[]

Bu insanların nasıl Portekiz pasaportu alabilmiş?

Özel derse gittiğim bir aile var. Aile yakın zamanda atalarının İspanya'dan kovulduğunu bu yüzden vatandaşlık davası açtıklarını ve İspanyolca bilmek zorunlu olduğu için aynı şekilde Portekiz'den pasaport aldıklarını söyledi. "Nasıl ya, nerelisiniz ki" dediğimde, valla Türküz, müslümanız biz de anlamadık dedi. Nasıl alabildiklerini sormak istemedim meraklı gibi. Bu nasıl olabiliyor? Bu insanlar aile seçerelerine nereden baktı da 500 yıl öncesini görebildi?




 
Acilin ben konunun uzmaniyim :)
Bahsedilen durum, Engizisyon zamaninda Ispanya ve Portekizden kovulan Yahudilere tekrar vatandaslik hakki verilmesine dayaniyor.
Ben ve ailemde bircok kisi ayni sekilde vatandaslik aldi. Ornegin esim Ispanyol aldi ben daha hizli diye Portekiz aldim. Temel olarak, aile gecmisinizde sefarad yahudiligini gosterebiliyorsaniz(Bizde daha da kolay oldu, zaten soy sop yahudiyiz eksiksiz), gerisi cok kolay cogu vatandaslik surecine gore.
Bu bahsettiginiz ailenin, "Biz de anlamadik" demesinin muhtemelen en buyuk sebebi, yahudilikten donme musluman olduklarini anlayinca, bunu gizlemek istemeleri.
Tahmin ediyorum ki e devletten 100-150 yillik aile gecmisine baktilar, yabanci isimde birilerini gorduler, cevrelerindeki yahudi tanidiklari da , "kacirmayin firsati gidin hahambasiliga basvurun" dedi ve bu sekilde aldilar.
Portekiz son aylarda basvurulari kapatti, Ispanya'da yavaslatti ama hala dil sinavi, kultur sinavi vs. yaparak aliyor.
  • Byzas  (07.02.24 19:16:24 ~ 19:17:53) 
bu sekilde portekizden vatandaslik alan bir tanidigim var, 70li yaslarda, emekli.
yahudi kokenli oldugunu kendisi bile bilmiyormus, sonra nasil ortaya cikti bilmiyorum.
ispanyolcasi falan yok, tek amaci vizesiz dunyayi gezmek idi, pasaportu aldi simdi 6 ayda bir yurtdisina cikip geziyor.
  • cooperr  (07.02.24 21:16:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.