[]

Kredi Kartı İle Altın Alanların Kartları Kapatılabilir ??

Arkadaşlar selam. Böyle haberler görüyorum birkaç gündür. Bunun resmi olarak aslı astarı var mı? Yani bu illegal bir şey değil neticede. Hepsinde pos var, internetten satışta vs. de siteler satıyor, madem böyle bir şey var neden siteleri kapatmıyorlar ya da posları kaldırmıyorlar?

Ayrıca kapatılabilir ne demek? Kapatılmayabilirde mi?:) neye göre kime göre?

Siz ne anladınız bu haberden?

 
Evet ben de görüyorum bu haberi

İllegal olduğu için değil ama, parasal sıkılaşma kapsamında yapılıyor bu tür şeyler. Altın almanız yasak değil pek tabi ki, ancak krediyle altın almanızın önüne geçilmeye çalışılıyor. Kredi kartı kredili bir ürün, krediyi size veren kurum belli hedefler kapsamında bu krediyi nereye harcayacağınız hakkında sınırlar koyabiliyor.
  • akhenaten  (06.02.24 23:06:53) 
kredi cekip yatirim yapmak yasak genel olarak bildigim kadariyla. bu, riskle alakali: altinin degeri dusebilir, borsa cakilabilir o yuzden borcunu odeyemeyebilirsin, ugrasmasi da bankaya kalir. kredi kartiyla borclanip altin almak da benzer bir sekilde degerlendiriliyor olabilir.

"kime gore neye gore" kismi bankanin risk modellemesine ve kriterlerine gore degisecektir. yani genel olarak 1 tane ceyrek aldin diye kapatilmaz kartin muhtemelen. veya a bankasi 50 bin liralik altin almana "cok riskli" diyip karti kapatabilirken b bankasinin olcutlerine gore guvenilir musteriysen 100 bin liralik alisverise bir sey demeyebilirler.
  • hot potato  (06.02.24 23:09:15) 
yaparlar burası türkiye ama normal şartlar altında yapamamaları lazım. bu işin normal alışverişten hiçbir farkı yok. kredi ile yatırım yapamazsın diye bir yasak da yok ayrıca. ben yapıyorum.


  • paintov  (06.02.24 23:15:13) 
@paintov normal alışverişten farkı şöyle var,

Elinizde bir miktar kredi limiti var, acil bir ihtiyacınız da yok. O halde bunu kullanmaktansa kullanmayıp borca girmemeyi tercih ediyorsunuz, çünkü gerekli bir durumda para lazım olabilir diyorsunuz. Eğer harcarsanız da bu paranın elinizden çıkıp gitmiş olacağını biliyorsunuz. Kullandığınız krediyi kazanacağınız maaşınızdan ödemeniz gerekeceğini biliyorsunuz.

Diğer taraftan elinizde bir miktar kredi var, altın fiyatları da yükselecek gibi. Acil bir ihtiyacınız da yok. O halde neden kredi çekip altına yatırım yapmayasınız? Elinizde bir miktar paranız var, bankadan da sizin olmayan bir miktar parayı ödünç alıp onu da altına yatırıyorsunuz ve piyasaya borç parayla ortaya çıkardığınız bir hacimle para sokuyorsunuz. Bu inandığınız bir yatırım, inanmasanız yatırım yapmassınız. Haliyle kredinin geri ödemesini gelecekte maaşınızdan yapacağınızı düşünmüyorsunuz, çünkü elinizde altınınız var ve ondan yaptığınız kâr da cebinize ekstra para olacak. Bunu yapan sırf siz değilsiniz, birçok kişi böyle yapıyor. Haliyle normalde piyasaya hiç girmeyecek olan paralar piyasaya giriyor. Ayrıca işler istediğiniz gibi gitmezse borcunuzu geri ödemekte zorlanacağınız da cabası.

Sıkılaşma amacıyla buna benzer düzenlemeler yapılabiliyor çoğu yerde.
  • akhenaten  (07.02.24 11:48:12) 
@akhenaten hocam yapılabilir, bunda sorun yok. ama kapsamı bellidir. şimdi "kartınız kapatılabilir" ne demek? yani ben buradan kapatılmayabilir de gibi bir şey anlıyorum. neye göre karar verilecek?

bir de madem yasak, web siteleri hala nasıl çalışıyor? poslardan bu işlemleri yasaklasınlar :)
  • eisberg  (07.02.24 12:50:16) 
bunu diyenler bir yıl önce bankada döviz tutmayın devlet el koyacak da diyordu.
kredi kartıyla altın satılmasın istiyorlarsa kuyumculara pos vermeyi bırakabilir ve verdikleri posları iptal ederek başlayabilirler mesela, daha kolay.
aaa durun onu yapamazlar. pos zorunluluğu geliyor nisanda zaten.
  • Whily  (07.02.24 23:12:12 ~ 23:12:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.