[]

İnşaat sözleşmesine uyulmadığı taktirde ne yapılabilir?

Merhaba,


Ailemize ait olan eski apartmanın yıkılıp %50 karşılığı yeni bir apartman yapılması için bir müteahhitle anlaştık.

Mimarımızı kendimiz seçtik ve kendisini aynı zamanda müteahhit ile yapılan inşaat sözleşmesinde yasal denetçi olarak atadık.

Anlaşmamıza göre mimar çizeceği projeyi ilk önce bize gösterip ondan sonra belediye onayına sunmak zorundaydı. Yani bizim onayımız olmadan, “Tamam bu projeyi kabul ediyoruz.” demeden belediye meclisine proje sunulmayacaktı. (Projenin detayları da önceden konuşulmuş ve noter onaylı sözleşme ile garanti altına alınmıştı. Yani mesela apartmana ticari ruhsatlı dükkan yapılamayacağı, bodruma her daire için bir depo inşa edileceği ve hatta dış cephe için kullanılacak boya markasına kadar konuşulup detaylandırılıp, teknik şartname ile garanti altına alınmıştı.)

Ancak mimarımız projeyi bize sunmadan direkt belediyeye teslim etti. Belediyeden son onay çıkmadan önce bizim yoğun ısrarımız üzerine lütfedip bize gönderdi. Ve gördüğümüz kadarıyla projede teknik şartnameye uymayan büyük değişiklikler yapılmış durumda. Mimarımızın müteahhit ile işbirliği yapıp onun çıkarlarını gözettiğini düşünüyoruz.

Elimizde noter onaylı sağlam bir sözleşme var. Tek taraflı fesih hakkımız var. ELBETTE BİR AVUKATA DA DANIŞACAĞIZ.

Ancak avukata danışmadan önce böyle emrivaki bir şekilde davranıp inşaata başlamalarını nasıl engelleyebiliriz?
Eğer belediye meclisinde mimari proje onaylanıp ruhsat alırsa bu ruhsatın iptalini YASAL BİR ŞEKİLDE, suçlu konumuna düşmeden nasıl sağlayabiliriz?
Bu aşamada hızlı bir şekilde aksiyon alıp inşaatın devam etmesinin nasıl durdurabiliriz?

Yanlış davranıp HAK KAYBETMEK istemiyoruz. En son seçenek olarak sözleşmeyi tek taraflı feshetmeyi düşünüyoruz. Lütfen bir fikir verin.

 
Avukat değilim ama mimarım. İşin hukuki kısmına yorum yapamam çünkü çok saçma bir noktada kilitlenmişsiniz. Dava yoluna gitmeden, sözlü olarak uzlaşmanızı öneririm çünkü söylediğinize göre müteahhitle oldukça güçlü bir sözleşme yapmışsınız. Hazırlanan ruhsat projelerinin bu bahsettiğiniz sözleşmeye açık şekilde aykırı olduğunu söylüyorsunuz. Yani bu da sözleşmenin feshi veya sözleşmede belirtildiyse cezai müeyyidelerinin uygulanacağı anlamına gelir. Bu müteahhit deli değilse eğer, sözleşmeye uymadığını bile bile böyle bir işe kalkışmayacaktır. Sözleşmeye uymadığından veya bir açık bulmadığından emin misiniz?

Ruhsat kısmına gelince, tapu sahiplerinin vekaletiyle bir ruhsat başvurusu yapıldıysa bile, vekalet sahibi veya tapu sahipleri olarak gidip belediyeye durumu anlatırsanız sistemden düşerler zaten projeyi. Çok kritik bir şey yok. Tekrar yeni projeyle başvuracağınız zaman tüm harçları vs. baştan ödeyeceksiniz sonuçta. Ruhsat çıksa bile yapı denetim atandıktan sonra yapı denetimden rica edilip proje silinebiliyor sistemden. O zamana kadar ödenen harç/vergi vb. masraflar size yazar tabi.

Tüm gemileri yakalım, bu işten dönelim acil olarak diyorsanız, ruhsat başvurusu için verdiğiniz vekaletleri iptal edin, gidin bizzat belediyeden projeyi çekmelerini isteyin.
  • kent sakini  (30.01.24 14:01:26 ~ 14:03:22) 
iş çok uzar büyük zarar edersiniz.arkadaşımın 3 yıldır yapılamayan evi var.


  • jamswety  (30.01.24 15:30:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.