[]

Yabancı uyruklu doktor sorusu

Türk üniversitesinden diploma almış, çok çok başarılı. Hatta 6 yıllık tıp eğitimini daha kısa sürede bitirmiş. Düşük gelir ülkelerinden birinden geliyor. Türkçe öğreniyor ve ilerletmiş ama öğrenme aşamasında. Yurtdışında şansı daha yüksek ama türkiye’de yaşamak istiyor. Nor ortalamasını görünce de şok oldum. Bu arkadaşın türkiye’de tutunma şansı nedir? Tus türkçe mi oluyor yalnızca? (İngilizce ana dili gibi). Türkiye’de tıp diplomasıyla ne yapabilir? Irkçılık da büyük problem. Ailesi kanada’da yaşıyor. Özellikle türkiye istiyor (türk kız arkadaşı var).




 
"Hatta 6 yıllık tıp eğitimini daha kısa sürede bitirmiş."

Bu kısımdan %100 emin miyiz? Türkiye'deki tıp fakültelerinde bu mümkün değil diye biliyorum. Tıp fakültesi öyle üstten ders alıp erken bitirmeye uygun bir sistemde değil çünkü alttan/üstten ders almak diye bi şey yok. O yüzden istersen Sheldon Cooper ol Türkiye'de bi tıp fakültesini 6 seneden hızlı bitiremezsin.

"Tus türkçe mi oluyor yalnızca?"

Evet. Ama yabancı uyruklular kendi arasında değerlendiriliyor ve daha düşük puanla yerleşiyorlar. Ama buna bağlı olarak aynı bölümde asistan olan Türk vatandaşı doktorlardan çok daha az maaş alıyorlar
  • nundu  (27.01.24 23:31:07) 
T.c. vatandaşı olmadığı sürece 657'ye tabi olamıyor. Yani diğer doktorlarla aynı statüde sağlık personeli olamıyor. Vatandaşlık aldığı andan itibaren normal doktor gibi hayat sürebilir diye düşünüyorum. Onun dışında özel hastane seçeneği var.


  • prole  (27.01.24 23:34:10) 
@nundu, o kısmından emin değilim zaten ama şahitim, ya çok zeki ya da çok çalışkan ve alanına hakim.
@prole, türk vatandaşı olmadan özel hastanelerde yalnızca diplomasıyla (uzmanlık olmadan) çalışabilir mi? Her şey türk vatandaşı olmasına mı bağlı diğer durumlarda?

Teşekkür ederim yanıtlarınız için
  • birgumuspeni  (27.01.24 23:38:06) 
Üniversitelerde sözleşmeli olarak yabancı uyruklu personel çalışıyor. Elbette çalışır. Üniversitede de çalışır, özel hastanede de. Sadece özlük hakları, maaşı vs. daha kötü olacaktır. Bunun prosedürü bellidir. Bir araştırıp bakın.


  • prole  (27.01.24 23:42:24) 
ingilizceyi ana dili gibi konuşan ve ailesi kanada'da yaşayan birinin türkiye'de yaşamak için ısrar etmesi pek akıl karı değil. vatandaş olarak muayene olduğum doktorun ülkenin ana dilini çok iyi konuşmasını beklerim. çok zeki, tr'de tıp bitirmişse tus nasıl sorun oluyor? türkçe dil bilgisi mi soruyorlar


  • paintov  (28.01.24 00:03:55) 
yazlik yerlerdeki ozellerde fethiye, bodrum falan cok rahat is bulabilir. yerel halk gider mi, sanmam.

tip fakultesini bilmem ama bizim bolumdeki yabancilara hocalar fazla not veriyordu, not ortalamasini cokta sey yapma.

siyahi ise Tr'i irkciliktan dolayi istiyor olabilir, ingilterede dogup buyumus ama Turk vatandasligini secmis iki tane muhendis arkadasim var.
  • durgunfoton  (28.01.24 00:12:50) 
Tam durumu bilmedigim icin salliyorum.

Bence yurt disinda sansi dedigi gibi yuksek degildir. Kanada'da kolay kolay doktorluk yaptirtmazlar. Taxi soforlugu yapan Kenyali, ukraynali doktor dolu burasi. Hatta bir sekilde sisteme girmeyi becerenlerinde yetersizlikleri anlasildiginda diploma denklikleri sonradan iptal edilebiliyor. Kanada'da ortalama doktor maasi $250.000'dan baslar $850.000'a kadar cikar. Hatta yillik 1.4 milyon dolar kazanan cildiyeci dahi gordum. Bu paralari kazanabilecek doktor Turkiye'de aylik $3000'a calismaz. Mantikli degil yani.
  • thetruenorthstrongandfree  (28.01.24 03:29:02) 
Dönem arkadaşlarından almanya’ya gidenler olmuş, almanca çalışmak ve almanya’ya gitmek yerine türkçe çalışıyor, türkiye’de kalmak istiyor.


  • birgumuspeni  (28.01.24 11:52:56) 
yurt dışındaki türk üniversitelerinin birinden mi mezun? tr'de tıp fakültesini 6 yıldan daha kısa sürede bitirme diye bir olay yok çünkü. burada yabancı dilde eğitim veren bir fakülteden bile tus çözemeyecek kadar yetersiz bir türkçe ile mezun olmasına imkan yok ayrıca. alanına hakim demişsiniz de uzman mı bu arkadaş? veriler biraz karışık olmuş. neyse..

tr mezunu değilse -ki anlattıklarınızdan değil diye anlıyorum- önce denklik işini halledecek. ondan sonra uzmanlık eğitimi mi almak istiyor yoksa özelde mi çalışmak ister veya klinik harici sektörlerde mi yer almak ister buna göre hareket edebilir. türkiyede her zaman yabancı uyruklu doktorlar vardı zaten. yakın tarihteki göç furyasıyla iyice arşa çıktı sayıları. tutunamaması için bir neden yok. üstüne basa basa tekrarladığınız gibi başarılı, zeki, uçan kaçan biri olmasına da gerek yok üstelik. alelade biri de aynı şekilde yapabilir.
  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (28.01.24 12:30:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.