[]

27 ocak 2024 türkiye'ye f-16 satışının onaylanması

türkiye'de zaten bir sürü f-16 var, bu olayın esprisi nedir?




 
Arada bilmediğimiz çok şeyler var olmalı.

İlk akla gelen bir kaç gün önce isveçin NATO üyeliğinin onaylanması olmalı buna sebep.
Ve dahadı üretici ortaklarından biri olduğumuz f-35 lerin de verilmesine kadar uzanacak gibi görünüyor yapılan bu son siyasi hamleler.
  • diyecevaplandı  (27.01.24 20:16:40) 
türkiye'nin abd'ye f35 geliştirme ve üretim parası olarak verdiği birkaç milyar dolar var. 1 diyen var 5 diyen var ama meblağ baya büyük.

abd bildiğiniz gibi yok sana f35 dedi. bu arada paranı da geri vermeyeceğim dedi.
bu arada bazı senatörler bizimkilere demiş ki madem f35 alamıyorsunuz paranızı da alamıyorsunuz paranızı f16 olarak alın. o sebeple bizimkiler bari paramızı f16 olarak alalım diye uğraşıyorlardı.

yani gerçekten büyük saçmalık

sen mercedes'in son model tır üretimine ortak oluyorsun
örnek;
www.mercedes-benz-trucks.com
sonra almanya diyor ki yok sana mercedes falan paranı da vermiyorum
sende diyorsun ki bari eski kasa kamyon falan verin o da diyor ki tamam
al sana desoto kamyon
i0.shbdn.com

garajda yatan tüm desotoları paran karşılığı sana vereceğim diyor
sende iyi bari diyorsun.

mevzu bu.
  • duyurukullanıcısı  (27.01.24 20:41:53) 
1. ege'de üstünlük yunan'a geçti bir süredir. mirage'lar, f-35'ler vs dahil askeri teknoloji, siyaset açısından. güney kıbrıs'ın kara para aklayan ülke statüsünden çıkarılıp abd tarafından silah satışına başlanması buna dahil.

2. biz f-35'ten çıkarıldık. f-16'larımız var, ama her şey gibi optimum ömrü var, ağır veya periyodik bakımlarla ömür uzatılabilir, ama fayda-etkin bir çözüm olmuyor bir noktadan sonra. sözlük'te bu işin uzmanı çok iyi entry'ler, hatta birisi hava kuvvetlerinde astsubay bildiğim kadarıyla.

3. s-400'le, nükleer santralle falan putin'in tuzağına düştük. gerçi o da, düşürülen uçaklarının diyetiydi. trump ile sürtüşme, biden'in zaten türk düşmanlığı bir yana yunan-ermeni lobiler, ey sisiler, seçim öncesi bizim bakanlarla almanya ve hollanda'da olay çıkarma, israil'e atar gider, "yunan savaş gemisine işte şimdi yara aldı, gitti" şeklinde fiziki mevzular, doğu akdeniz'de ab ile fiziki sürtüşme falan, suriye'de karmaşıklaştırdığımız işler falan derken; bir anda batı'dan uzaklaştık.

4. batı'dan uzaklaşmak bir noktaya kadar sorun değil, ama batı'nın alternatifi olarak rusya ile takılıp ilk buluşmada yapılmaması gereken hareketler misali, dandik dış politikalar (!) yapınca da, elimizde 5. nesil uçağı olmadan takılmaya başladık. kaan falan geliştiriliyor da, yani bir savaş uçağı geliştirme herhalde 15 yıl alıyordur, ilgili arkadaşlar iyi bilir. (hazır proses, teknoloji transferi vs vb. olsa bile.) buralar koca bir soru işareti, zaten işin içerisine savaş uçağı üretmek girince olay dönüp dolaşıp gene siyasete geliyor. bir kritik parçayı üretemezsin veya adamın yoktur, dışarıdan alabilecek misin mesela?...

ezcümle bedeli de baktık ağır oluyor, önce f-35 parasını dedik, sonra işi f-16'ya çevirdik. rusya'ya ödenen s-400 diyeti gibi, abd'ye ödüyoruz.

hayret verici ek bilgi: türkiye iki üç senedir kendi aesa radarını, "gezgin"i, "som"ları üretiyor ve bunları zaten f16 larına monte etti.^^ hatta inanır mısınız f-35'lerle uyumlu geliştirildi. halihazırda bunları üretebilme gücüne sahip ülkenin sırf podlar, aesalar var diye yeni tip f16 block'ları abd'den alması hayret-i mucib^^ ha bu arada, türkiye güney kıbrıs'ın hali hazırda çıkarıldığı "gri listede", bu da başka hayret verici bi' şey...
  • anlatamıyorum  (27.01.24 20:43:35 ~ 21:23:35) 
f16 tek çeşit değil. 50 senedir uçuyor. eski versiyonlar yenileniyor.

f35 alamadık diye f16 aldığımıza dair bir haberi ilk defa sözlükte duydum. bu uçakları herkes yenilerken biz çöpe atmalıydık heralde.
s400 ile f35in de herhangi bir alakası yok, böyle bir sebeple beklemiyor. hele batıdan uzaklaşıp yine batıdan f16 almaya mecbur kaldığımız anlatısı hayret ettirdi
f35e 2 milyar dolara yakın para verildi.
bu anlaşma 23 milyar dolar -her şey alınırsa diye yaptıkları tahmin-

ülkenin filosunun ana gövdesi f16. yeni bloğa (versiyon) onay geldi. ilgili duyuruda yazıyor zaten her şey. uzun uçuş ömürlü yeni gövde. yeni motor. aesa radarlar. podlar. jdamlar.

-kendimiz yapabildiğimiz halde amerikadan aesa radar alıyoruz(sözleşmede böyle yazıyor), çünkü amerikayla bozuştuk, onlar da bize yapabildiğimiz radarı satarak bedel ödetiyor.- gibi yorum yaparken dağı taşı delenler olsa da ciddi bi tarafı yok.

2 şey arasında sebep sonuç ilişkisini zorlamak en kolay düşülen hata, zira inanca uyacak şekilde düşünmek iyi hissettiriyor
  • lambırcek  (27.01.24 20:57:58 ~ 23:42:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.