[]

Konut fiyatları dolar bazında daha ne kadar düşer?

Yakın zamanda Istanbul'da bir daire almayı planlıyorum, param dolarda, bir yandan uzak bir ihtimal de olsa yurtdışına çıkma planım var. Bugün 120 bin dolara bir daire alsam, 2 sene sonra satıp yurtdışına çıkmaya karar versem bu 120 bin dolar erir mi? Konut piyasası bir süredir dolar bazında düşüşte, bir miktar daha düşeceğe benziyor, gelecekte yapılacak faiz indirimi veya kredi kampanyalarıyla tekrar bir canlanma olması ve fiyatların dolar bazında yukarı yönlü seyretme ihtimali var mıdır?




 
Maaşların bu kadar arttığı bir dönemde faiz indirimi olur olmaz insanların fahiş kiralar karşısında yapacağı ilk şey ev olmak olacaktır bundan dolayı da daha önceki dönemlere bakılarak ev fiyatlarının artacağı yüksek ihtimal hatta daha da fazla artabilir diye düşünüyorum ben çünkü o artışlar yaşandığında kiralar bu kadar absürt bile değildi ki insanlar talep patlaması yaşatsın. Şu an kendi çevremde bir çok kişi faiz indirimini bekliyor ev almak için 15-20 bin kira ödeyeceğime 30-40bin kredi öderim daha mantıklı diyorlar. Önceki dönemde de dolar bazında bile pahalı seviyelere çıkmıştı tersi bir durumun olacağına inanmıyorum.


  • odiyus  (23.01.24 01:58:12) 
çok zor görüyorum bir süre daha konut kampanyasını. insanlar 2-3 şehrin yıkıldığını, 1 milyondan fazla daireye ihtiyaç olduğunu hala anlamıyorlar maalesef. henüz inşasına başlanan + biten vs derken 170-200bin civarı rakamına anca ulaşılmış durumda. daha 2 senesi var derim, hal ortadayken inşaatı canlandırmalık bir durum yok. daha 250bin civarı toki konutu başlayacaktı tam da 2023 baharında, o bile kaldı.

faiz indirimi bu eylül de başlayacak ama neden bilmiyorum herkes %45 faizden %5'e bir gecede düşecek diye bekliyor, böyle bir şey de olmayacak. 2002-2018 arasında faizin düştüğü arttığı çok zaman oldu ama hiç bir zaman enflasyonun altında olmadı. 2021 eylül 2023 mayıs arası mantık dışı dönemin tekrar edeceğini hiç sanmıyorum. ne mb, ne hazine ne de bankalar (ziraat gm'nin açıklamaları başta olmak üzere) buna uygun bir konjonktür olmadığını gösteriyor. faizler eylülden sonra %2,5'ar ya da %5'er düşer. enflasyon 20'lere geldiğinde de %25 politika, %27-30 civarı da konut faizi görürüz gibi.

kredi kampanyası gelse bile çok şartlı gelir diye düşünüyorum. ilk defa ev alacaklar, evin sıfır olması, yüksek faizli (aylık %1,5 min), yüksek peşinatlı gibi vs.

son olarak ise baktığınız dairenin fiyatına göre değişir. 3 büyükşehir dışındaki büyükşehirlerden birinde temmuzda 5 milyon olan konutlar şu an 4 milyon tl civarı. dolar olarak çok ciddi erimeler var, muhtemelen de tl olarak sabit kalıp dolar olarak erimeye devam edecekler. ama usd fiyatı mantıklı olan konutların son aylarda ciddi bir düşüş gerçekleştirdiğini görmedim.

120k$'a baktığınız ev, eski küçük riskli yapıysa ben olsam o riske girmezdim. ama yeni sayılacak yapı, güvenli, m2'si iyi, mimarisi ve konumu iyiyse ben olsam alırdım. düşme riskini de göze alır yine alırdım. hele oturmalık ve ikinci saydığım durumda ise... tabi benim şahsi görüşüm her zaman oturmalık evin alınacak ev olduğu, en güzel yatırımın oturmalık ev olduğudur. onun haricinde diğer dediklerim...
  • avatar is back  (23.01.24 02:12:01 ~ 02:18:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.