[]

yeni yıkılan binadaki bir daire satılabilir mi?

istanbul'un merkezinde bir dairemiz var. şu an böyle bir gündem yok gerçi ama bina oldukça eski, ben de her şeyi kafaya takan bir tipim. "ya bizi binadan çıkarıp yıkıp yeniden yapmaya karar verirlerse?" diye stres yaptım. bu durumda bana kira desteği verilmezse benim evi satmam gerekecek. şu haliyle evin değeri 2 liraysa sıfır hali 4 eder belki. peki bu ev yeni yıkıldığında kolayca satılabilir mi? satılırsa kaç para eder?

ek olarak inşaat 1 senede bitiyor mu, yoksa 2 sene civarı mı sürer?


 
Yeni yıkılan daireden kastınız ne? İnşaat halindeyken satmak mı? O aşamada evi çok ölü fiyatına satabilirsin anca, ama 1 sene bekleyip kiraya çıkarsan, o ev sana artı 1 milyon kazandırır. İnşaat süreci de aksilikler olmadığı sürece 1 seneyi geçmez.


  • fobfilm  (21.01.24 23:49:57) 
evet, inşaat halindeyken.

yani şu anki değeri 2 eden, yenisi 4 edebilecek olan ev 3'e gitmez mi mesela inşaat halindeyken?
  • kehende  (21.01.24 23:51:27) 
Belki gider ama 4 edebilecek evi o aşamada 3'e satmak ticari olarak mantıklı değil bence. Taşınma ve kira masrafların lüks bir yere çıkmazsan 200 bin tl'yi geçmez. 800 bin tl zararın olacak. 800 bin tl çöpe atılabilecek bir paramı?


  • fobfilm  (21.01.24 23:54:24) 
yani şöyle: borçlarımı ödeyemeyezsem eve haciz gelebilir. dolayısıyla iş hacze varmadan satmam lazım.


  • kehende  (22.01.24 00:03:24) 
peki sizin şu an 2 lira eden evinizi, 4 liralık yeni ev değerinde yeniden inşaa edilirken masrafları kim ödeyecek?

binanızın imar durumu nedir?

bina yenilenirken eski daire sayısı ile aynı sayıda mı daire üretilecek? böyle olursa daire başı ciddi bir maliyet olulşur ve sizin de bunu ödemeniz gerekir. ya da arsadaki hakkınızı satabilirsiniz.

ya da arsanın imarı fazla sayıda daire üretmeye uygun da müteahhit kat karşılığı mı yapacak binanızı?

kafanız ciddi karışmış ve doğru bir soru soramamışsınız sanırım. kaygılarınızı biraz daha açık anlatırsanız yardımcı olabilirim.
  • John Bloor  (22.01.24 10:34:32) 
arsa olarak satılabilir muhtemelen.


  • gurur  (22.01.24 13:08:23) 
@john bloor: kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılırsa diye düşündüm.

muhtemelen aynı sayıda daire yapılır. masraflar için kredi aramayı ya da masrafı da alacak olan kişiye aktarmayı (bu nasıl olabilir bilemiyorum) düşünüyorum. hangisi benim için daha kârlı olacaksa.

benimkisi biraz fazla hipotetik bir soru belki ama yıllardır her tarafımızdaki apartmanlar yıkılıp yeniden yapılırken bizim apartman yapılmadı fazladan kat verilmediği için. aslında, tamamlanmasını bekleyebilsem masraflar için kredi alsam bile her türlü kârda olurum sanırım ama 2-3 sene bekleyebileceğimi sanmıyorum.

bir de bizim bina eski. öyle veya böyle. güzellikle veya zorla en fazla 5-10 sene içinde bu bina boşaltılıp yıkılacak. o yüzden kafa olarak kendimi hazırlamak istedim.

bu arada, bir binanın inşaatı 1 senede biter denilmiş ama yanımızdaki apartmandaki insanlar binayı 4-5 ay önce boşaltmıştı. şu an halen daha kapıyı pencereyi söküyorlar, hala bina yıkılmadı. daha bina yıkılacak da, inşaata başlanacak da ohooo. 2 seneden önce bitmesi mümkün değil. e herhalde bize de aynısı olur.
  • kehende  (24.01.24 00:04:50 ~ 00:06:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.