[]

ben bir tv'nin iyi olup olmadığını nasıl anlayacağım?

ciddi şekilde asabım bozuldu buna ya. pc alacağım zaman açıyorum işlemci performans skorlarına bakıyorum, ekran kartı hangi oyunun ne ayarında kaç fps getirmiş, bellek nedir nasıldır vs hepsine bakıp çok güzel fiyata göre en ideali bulup sistem toplayabiliyorum. telefonda da hakeza öyle. ama ben bu şeytan icadının iyisini kötüsünü nasıl bulacağım hiç anlamadım.

bakıyorum hepsi led, Ultra HD (4K), HDR10 bilmem ne birebir aynı. ama milyon tane böyle tv var. bir arkadaşım da aynı böyle, yok 4k, yok led bilmem ne var hiç memnun değildi, ben de araştırıyorken bi çaya geleyim bakalım dedim, gittik hakikaten rezil bir görüntü kalitesi vardı. sanki biri girmiş renk ayarlarıyla oynamış, kırmızılar deli gibi kırmızı, yeşiller çok açık falan saçma sapandı. ki ayarlar da doğru. bu arada tv'de philips. o da memleketten getirmiş ama geri gönderip yeni bakacak işte. ne o ne ben işin içinden çıkamadık.

teknosaya mediamarkt'e gidip aynı görüntülerin açık olduğu tv'lerin karşısında 5-10 dk oturup mu karar vereyim ne yapayım? açacam film izleyecem arwenin suratının kıpkırmızı olduğu, shire yaylalarının şayomi efektli çekilmiş gibi cırtlak yeşil ve pasparlak da görmek istemiyorum.

en son dedim ki bolca yorum okuyayım bir fikir ama yok oradan da bişey çıkmıyor. adam fotolu yorum yapmış, fox'ta ilker karagöz var arkada ya da kanal d'de yalıda aşk bilmem ne var, adam da yorumda "müthiş tv, cam gibi görüntüsü var" falan yazmışlar.

yok mu televizyonların bir iphonedo'su? yok mu bir referans noktası bi bişey?

 
Teknik özelliklerinin doğrusuna displayspecifications web sitesinden bakıp whathifi, rtings gibi sitelerde incelemelerini aramalısınız. Türkçe doğru dürüst kaynak, kullanıcı yorumu bulma ihtimaliniz düşük zira genelde yorumlar “süper, çok net” gibi sığ yorumlardan öteye gitmiyor.

Bir de bu iş ne kadar ekmek o kadar köfte işi, pahalı olan genelde iyidir. Boyuta ve bütçeye karar verdikten sonra alabileceğiniz en pahalı modelden aşağı doğru bakın. Büyük üreticilerden şaşmayın. Mümkünse 100/120hz bir model alın. Bu filtreyi koyunca zaten dandik modelleri çoğunlukla elemiş oluyorsunuz.
  • orient blue  (21.01.24 19:31:06) 
displayspecifications +1 panel neymiş oradan bakılabilir. Zaten dünyada bunları üreten üç beş şirket var hepsi onları kullanıyor. Aslında Vestel alsan bile LG panelli bi tv alıyor olabilirsin öyle gariplikler var :D Fakat artık yazılım, işlemci vs. önemli mesela LG'nin havada mouse kullanabildiğin kumandasını seviyorum ben. Philips falan AndroidTV'ye geçmişti galiba ama bir markada şu yazılım yok denecek bişey de kalmadı sanki. Bilinen platformların uygulamaları hepsinde var.

Mağazada gidip kurcalamak fena fikir değil ama orada gözüne küçük gelecek bu bir. Mesela 55" normalde iyice bir boyut ama mağazada bu ne minicikmiş diyeceksin. İkincisi her yer bembeyaz aydınlatılmışsa parlaklığı anlamak da dert. Renk için ayarlarını kurcalamak lazım, çoğu tvde vivid vb. renk profilini açıyorlar o yüzden öyle görünüyor. İnsanlar "aaaa ne canlı harika" diyip alıyor. Ek olarak, orada gösterilen demolar çok profesyonel işler oluyor, evde film izliyorsan okey ama standart tv açınca hele 1080 görüntüyü upscale edince pek de öyle görünmeyebilir.

HDR standartları da değişiyor, kimi 400 nite hdr yazıyor kimi gerçekten 1000 nite falan çıkabiliyor (parlaklık).

Valla LG ve Samsung'da seri seri hangisi ne belli aslında. Oled > Micro Led > Led. Eğer düz led değil crystal bilmemne led diyorlarsa genelde yazılımsal veya bi çiple bişeyi upgrade etmiş oluyorlar. Bu iyi de olabilir kötü de. Mesela sanal frame üretip hareketi akıcılaştıran, renkleri daha canlı hale getiren şeyler falan koyuyorlar, film izlerken kapatmak lazım.
  • nhk ni youkosu  (21.01.24 19:41:13 ~ 19:42:03) 
test edilmeden anlaşılmıyor pek sorun orda. aynı özelliklere sahip olsa bile panellerin görüntü kaliteleri oldukça fazla değişebiliyor.

bunun için ben hep tv, monitor gibi alışverişler yapmadan önce www.rtings.com 'dan araştırıp incelemeleri okuyorum.
  • king lizard  (21.01.24 19:49:14) 
Nhk +1
Smart tv alacak biri için en önemli seylerden biri yazılım. Yazılım kötü olan ürün kullanmak zor.

  • logisticsmanager  (21.01.24 21:16:02) 
Avforums cok iyi bi yer arastirma icin. Rtings diye bi site de degerlendirmeler konusunda cok iyi incelemeleri var.


  • floydian  (21.01.24 22:45:24) 
ben rtings.com'dan bakmıştım. sony x90j aldım. çok memnun kaldım. www.rtings.com

kulaklık ve soundbar incelemeleri de vardı hatta.
  • unalub  (22.01.24 10:01:00 ~ 10:01:37) 
rtings


  • groovettyn  (22.01.24 14:39:52) 
Bence en önemli detay ekran teknolojisi. Yazilim olarak nerdeyse tüm TV ler cöp. O yüzden iyi bir ekran + Kücük bir tv box en iyi secenek diye düsünüyorum.


  • VIPCH  (22.01.24 15:23:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.