[]

Köpek Sahiplenme Hk.

Çok istiyorum, ama şartları ve huyu suyu aşağıdaki gibi olan biri sahiplenmeli mi?

- Evde 10 yaşında iki kedim var.
- Sabah 06:15'te evden çıkıp 18:15'te eve dönüyorum.
- Uykuyu severim ve pek enerjik bir insan değilim. Hafta sonları dışında köpeğe gösterebileceğim ilgi ve ayırabileceğim zaman çok kısıtlı olacak.
- Ola ki sahiplenmeye karar verdim. Kedilerle uyumlu, orta yaşlı ve/ya engelli bir köpek arayışına gireceğim.

Ne dersiniz?

 
Yani bir köpeğin barinakta kalmasindansa sizde kalmasi daha iyi. Özellikle yaşlı, enerjik olmayan bir köpek alırsanız olabilir.
Ama evinize iseyecek o kesin. Insan bilr 12 saat cisini tutamazken köpek nasıl tutacak.

Bir de yaşı fazla alirsaniz veterinere harcayacak paranız da olmalı.

Ama gidip border collie almayın yani. Enerjisi düşük ve yaşlı bir köpek olabilir.
  • logisticsmanager  (19.01.24 16:48:28) 
Köpekler yapı itibariyle evde yaşamaya programlanmış canlılar değil. Oyuncak köpek denilen, ufak tefek olanlar bir miktar ev ortamına adapte olmuşlar, onun dışında kalanlar çok küçükten alınıp eğitilerek eve alıştırılmış köpekler olabilir. Ancak hepsinin gürültü patırtı çıkaracak hareketlilik, bazılarında zaman zaman bazılarında sıklıkla havlama, Husky'lerde uluma sorunları hep var.
Ve bu arkadaşlar yaradılışları gereği yaşadıkları yerlere abdest bozmamakta bu yüzden de her gün aynı saatte bina dışına çıkarılmaları gerekmekte. Bu esnada da biraz koşayım, oynayayım derdinde olurlar.
3-4 yaşında bir çocuk kadar da ilgi muhtacıdırlar.
Kediler gibi ilişme bana, takılayım kendi kendime canlıları değildir.
Eğitimleri 1 yaşına kadar olursa bir işe yarar. Sonrasında öğrenme güçlüğü yaşarlar. Küt burunlu cinslerinde ve de cins olmayan köpeklerde öğrenme güçlüğü zaten hep vardır.
Çok iyi eğitilmiş bir cins (oyuncak köpek ırkı veya golden)köpek alacaksan her gün aynı saatte bir yarım saat gezdiririm diyorsan olur da, onun dışında başta köpeğe ve komşulara, sonra sana yazık.
  • Mirket  (19.01.24 16:55:49 ~ 17:00:54) 
Ben tekrar diyorum;
Türkiye'de ciddi bir köpek sorunu var ve bir köpeğin sokakta ya da dandik barınaklarda yasamasindansa evde olmasi daha iyi.

Köpekler evcilleseli bilmem kaç yıl oldu. Dışarıda olmayi, hareket etmeyi sevmeyen bir sürü köpek var ve bunlara özel tür de var.

Sizin yapmaniz gereken kesinlikle kediler ile anlasabilen (normalde Fransa'da deneme falan yapiliyor barinaklarda) ve özellikle enerjisi düşük köpek almak. Ki bu da genelde yaşlı köpek olur. Ben buralarda da görüyorum yani tek isteği koltukta yatsın uyusun olan köpekler. Köpekleri tek bir genellemeye sokmak yanlış.

Kısacası 2 yaşında border collie almayacağınıza göre yaşı almis, tür olarak iş köpeği olmayan, kedilerle anlaştığı deneyle görülmüş bir köpek alirsaniz sorun olmaz.

Tek sorun çiş. 12 saat gercekten çok fazla. Bu arada köpekler kendi yasadiklari yeree çok rahat yapabilirler eğitim ile. Ama yaşı gelmiş köpeğe de bu eğitim verilmez misal, zor yani.

O yüzden çiş vs ugrasamam derseniz almayin.
  • logisticsmanager  (19.01.24 17:12:58) 
Mirket, hocam Husky falan ne yaptın :) İlk defa köpek bakacağım, o toplara girmem.
Manager, pede alışkın bir kuçu var ama genç ve hareketli. Takip edeyim, bakalım.

  • auroraaurora  (19.01.24 17:27:11) 
@auro; genç ve hareketli demek yalnız kalınca sorun çıkarma(seperations anxiety bakarsiniz) olayına yatkın olmak demek.
Ben sansliyim çünkü köpeğimin bazi sorunlari olsa da en rahat olduğu konu yalnız kalmak. 7-8 saat banamisin demez. Ama 10 dakika yalniz kalamayan köpekler var. Harbiden hayal edilemeyecek kadar kötü.

Bu sebepten genç ve enerjik kesinlikle almamalisiniz. Sizin hayata uygun değil.
  • logisticsmanager  (19.01.24 17:46:16) 
kedilerle uyum saglayabilecegini onceden bilemezsin. kopek uysal olsa bile senin kediler anlasamayabilir. "sabah 06:15'te evden çıkıp 18:15'te eve dönüyorum" kismi da buyuk sikinti.


  • hot potato  (19.01.24 17:53:20 ~ 18:03:39) 
yaşlı köpek denmiş ama şöyle bi durum var. yaşlı köpekler yaşları sebebiyle tuvaletlerini tutamıyorlar genelde. iki köpeğim de böyle. küçük olanı bezliyorum, büyüğe uyan bez de yok. çiş hassasiyetiniz varsa bunu da düşünün. bir de hem enerjiniz düşük hem de ilgi gösteremem diyorsunuz o zaman neden özellikle köpek istiyorsunuz?


  • pide  (19.01.24 17:57:49) 
genç kediler bir nebze bu durumu kaldıra bilir ama yaşlı kedileri köpeğe alıştırmak zordur. zaten yaşamının son dönemine girmiş kedilere yazık.
köpek kedilerden daha çok ilgi, alaka, oyun isteyen canlılar. sabahtan akşama kadar evde bırakmak hem köpeğe hemde kedilere eziyet olur.
her gün iki defa dışarı tuvalete çıkarmayı saymıyorum bile.
  • my fault  (19.01.24 18:01:39) 
Sizin profilinize köpek uygun değil. Gelin bu sevdadan vazgeçin.


  • pispinti  (19.01.24 20:58:17) 
sabahları köpeğinizi yürütmeniz ve çiş kaka düzenini oturtmanız gerekiyor. evden 06:15te çıkıyorsanız sabah 4-5 gibi hayvanı çıkarıp dolaşmanız, onunla oynamanız, çişini kakasını yaptırmanız gerek. sonra eve koyup işe gidersiniz. ayrıca köpekler kedilere göre daha fazla masraf çıkaran bünyelere sahip. her türlü maddi sorumluluğuna yetişebileceğinizden emin olmalısınız. haftaiçi bütün gün yalnız kalacağı ve sizi bekleyeceği için (kediler sizin yerinizi tutmaz) haftasonları da arkadaşlarla gezme tozma cafelerde sürtme işini geri plana atıp önceliğinizi köpekle birebir vakit olarak belirlemelisiniz. çok görüyorum, millet cafeye gidip arkadaşlarıyla laklak yapıyor 5 saat hayvanı masaya bağlayıp suratına bile bakmıyor. hayvan gözlerinin içine bakıyor hadi gidelim artık diye üzüntüden geberiyor millet çekmiş gözlüğü goygoy bira sigara yapıyor. böyle bir köpek sahibi olmayın. köpek sahibi olmayın demiyorum, mutlaka olun. çok büyük iyilik yaparsınız. ama böyle bir sahip olmayın. hayvan sizin esiriniz değil kardeşiniz gibi olmalı.


  • drunken sailor  (20.01.24 02:47:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.