[]

kira sorusu

kiralık evin yılı geldi. kira arttırımını konuşucaz. ev sahibiyim. izmir'de 2+1'de 2000 liraya oturuyor. piyasa fiyatının %80'ine falan getirmek istiyorum. eğer kabul etmezse kiracı çıkmasını isteyeceğim. ne kadar süreceğinin bir önemi yok. çıkınca da boş tutarız büyük ihtimalle. ancak nasıl söyleyim bunu?

seneye 5. yılı doluyor. kira tespit davası vs. açabiliriz. çıkması vs. konusunda avantajlıyız. ancak amacımız çıkması değil tabii. kabul ederse devam ederiz. uzlaşma taraftarıyım ama geçen yıl 850 lira kira ödüyordu ve 50 lira zam yapmış. yarım saat pazarlık yaptık. bu yıl pek uğraşacak enerjim yok. kabul etmezse ihtarname çekicez ama nazik bir şekilde nasıl söylerim? ne cümle kursam nazik bir şekilde bilemedim. pek anlamam böyle konuşmalardan. o yüzden zaten geçen yıl bile çok düşük kaldı. bu yıl da aynı şekilde ısrar ederse uğraşmadan dava falan açarım sanırım. ama düzgün bir şekilde nasıl söylenir?


 
kiraci oldugu icin kendisi ile empati yaptiginizi ancak ulkedeki enflasyon ve ekonomik durumun da ortada oldugunu belirtin.

daha sonra iki tarafi da memnun etmese bile idare edebilecek bir oranda anlasma yapmak istediginizi belirtin. eger kabul etmezse de hukuki yollara gidersiniz. belli ki tartismaya enerjiniz yok. o zaman net ve kesin olacaksiniz.
  • buenosdias  (17.01.24 15:39:12) 
adam zaten 2 bin liraya oturuyor. bir haftalik pazara cikiyorsun et yok, süt yok sadece sebze meyveye 1200-1300 lira para veriyorsun. yani bu durumu anlamiyorsa sayet karsidaki ben cok da kibar olunmasi gerektigini düsünmüyorum. tamam barinma hakki herkesin var ama adam 5 sene bedava niyetine barinmis zaten, siz de hayir kurumu degilsiniz yani.


  • alice in potatoland  (17.01.24 15:50:35) 
1400, 1550, 3000, 10000. 3 senedir aynı eve verdiğim kira tutarları. Ev sahibi geçen aralıkta zammı utana sıkıla söyledi, inşallah üzmemişimdir dedi. Ben de muadil kiraların 15k olduğunu, sıkıntı olmadığını söyledim. Pazarlık yapsam inerdi ama gerek duymadım.

Kiracı %25 sınırının arkasına sığınıyorsa iki ihtimal var, ya geliri yetersiz ya da kibarca adaletsiz. Mevcut resmi enflasyondan ve gerçek enflasyondan konuya girip muadil dairelerin fiyatlarından bahsedip istediğiniz tutarı söyleyin. Kabul etmezse yasal süreci başlatmaktan başka çare yok.
  • kimlanbu  (17.01.24 16:00:39) 
Seneye 5 yıl doluyor dediğine göre bu sene 4. yılında. Yani 4 yılı tamamladığı gün %25 artışı yapıp, telefonlarınıza çıkmama hakkı var.
Daha fazlasını istiyorsan yasal olarak yapabileceğin hiçbir şey yok. Ama yine de ricacı olayım diyorsan sen bilirsin. Ama yasal süreç falan deme. Komik olur.

  • Mirket  (17.01.24 16:14:34) 
genel olarak piyasa şu, kirayı şu kadar düşünüyorum yoksa başka bir yer bakın mı denir? kuracağım cümleyi bilemedim. önümüzdeki ay o şekilde yatırmazsa ihtarname vs. çekeriz sanırım.

@mirket tartışmak değil amacım. ihtiyaç sebebiyle çıkartabiliriz. ayrıca bu yıl kabul etmese bile seneye zaten kira tespit davası açınca istediğimiz noktaya gelecek.
  • blackkmamba  (17.01.24 16:40:58) 
Dava işleri vs. şu an için hikaye. En kısası 3 sene sürüyor. Konuşup anlaşmaya, orta yolu bulmaya çalışın. En güzeli açık açık, bu şekilde söylemek. Bahane ileri sürmenize gerek yok. "Şu kadar yap, ya da çık" diyebilirsiniz. Herkes her şeyin, farkında.

Eğer anlaşamazsanız, 3 sene beklerim diyorsanız, dava açmanız lazım. Mahkemeye gitmeden çıkarabilirseniz daha güzel olur. Dava süreci, uzun ve yıpratıcı bir süreç...


.
  • kartallar yuksek ucar  (17.01.24 16:48:24 ~ 16:49:40) 
Ben de tartışma olsun diye ya da haksızsın sen diye yazmadım. Adam konuya vakıf ise ihtarname falan dersen güler. O konulara hiç girmeden mağduriyet falan ortaya koyarak konuş dedim.


  • Mirket  (17.01.24 17:07:44) 
Kendiniz oturacaksaniz temiz 1.5 senesi var o zaman da 5 yil olacak.
Onu yapamazsaniz 5 yil davasi da kisa sürmüyor. Yani kiracının şu an için 1.5 sene kadar rahatı bozulmaz.

Düzgün şekilde soyleyecek bir şey yok. Kişi ya para durumu kötü ya da adaletsiz. Bunun dışında yüzde 25 falan yapmanin başka açıklaması yok.
  • logisticsmanager  (17.01.24 17:14:32) 
1,5 yıl değil 2,5 yıl sürer dava.


  • gabe h coud  (17.01.24 18:01:08) 
tufe oraninda yapalim eski duzen de gec. Bu yuzde 25 olayi olmasa zaten olacak olan oydu.


  • floydian  (17.01.24 22:27:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.