[]

Ev almak isteyen birisi benim durumumda ne yapmalı?

Merhabalar. Yaşım 27. Yeni göreve başlamış, ailesinin yanında yaşayan bir devlet memuruyum. Benden ev ekonomisine hiçbir katkı beklenmiyor. Hatta arada fatura yatırsam, market alışverişi dahi yapsam eve para harcama paranı biriktir deniliyor. Ailem ev sahibi olmamı benden daha çok istiyor yani. Babamın geliri ile de ev maddi açıdan bir sorun yaşamıyor. Ben de çok masraflı birisi değilim. Maaşımın çoğunu biriktirebilirim ki yeni zamla birlikte ayda 30 bin civarı biriktirebilirim demek. Bu zamana kadar dolar, altın, euro karışık olacak şekilde biriktirdim hep ancak doğru mu yapıyorum emin değilim. Benim durumumda olsanız siz ne yapardınız? Paradan para kazanmak gibi bir beklentim yok, en doğru birikimi yapayım yeter. Gram altın daha mı mantıklıdır, öyle ise hangi bankada hesap açmak mantıklı? Zira altında epey makas farkı var.




 
Ben ileride ev alacağım diye para biriktirecek olsam şu aşamada paramı üçe böler,
üçte birine eurobond
üçte birine 30 endeks fonlarından
üçte birine de fiziki altın alırdım.
ve evleneyim, evimi kurayım, dur bir tane araba alayım diye bu paraya hiç dokunmazdım. Onlar için farklı bir bankada farklı birikim yapardım.
  • Mirket  (13.01.24 12:43:25) 
yaklaşık 15 senedir ev için para biriktiriyorum evin parasının 1/50 sini anca toplayabildim. bala döke harcamadım standard plaza çalışanı harcamaları diyelim. ev parası biriktirmek yerine araba falan yenileseydim diyorum biriken para emlak artışı ile yarışamıyor bence.


  • eja  (13.01.24 13:38:13) 
Biriktirerek ev alınmaz hocam, borçlanman lazım


  • spacevan  (13.01.24 14:22:57) 
@spacevan
Tabi ki borçlanmak da lazım ancak şu an bütün maaşımı da versem kredinin taksitini ödeyemem. Bir kısmını biriktirip kalan kısmını da kredi ile almayı düşünüyorum zamanı gelince.

  • marowak  (13.01.24 14:47:44) 
toki, kiptaş, taksitli satan yerlerden çıkmasını bekleyebilirsiniz
ucuz ama kirası iyi ev bulup, değerlenince satıp oturulacak güzel ev alabilirsiniz
yıkılacak bir ev bulup yenilenmesini bekleyebilirsiniz

iyi bir ev ist için min. 5 milyon desek
15 sene maaş biriktirmeniz lazım
  • bir soru sorcam  (13.01.24 14:49:05) 
"ailesinin yanında yaşayan"
ben bu süreçteyken neden ev veya araba almadım diyorum, o yüzden sana tavsiyem hazır giderin çok azken bunu değerlendir.

İlla oturacağın evi almak zorunda değilsin. Yatırım veya bir adım olarak 1+0, 1+1 bişey al, öde, sonra satıp başka yer alabiliyorsan alırsın.

Tabii kredi faizleri şu an yüksek galiba ama bir araştır işte, aylık 30 bin kredi ödeyerek kaç para alabiliyorsun ve onunla ev alınır mı bi bak.
  • nhk ni youkosu  (13.01.24 14:49:14) 
Selam 1 yıldır bu durum için okumadığım izlemediğim yatırımcı kalmadı. Bu sayedede fena sayılmayacak bi yatırımcıya dönüştüğümü. Düşünüyorum doları geçtim benim için bu yeterli. Biraz risk iştahının yüksek olması gerekiyor dengelemek de lazım tabii altınla eurobondla.
seninle hemen hemen aynı durumdayım ekşiden mesaj atarsan yaptıklarımı paylaşabilirim birbirimizi motive etmiş oluruz hem

  • cavelier  (13.01.24 15:10:01) 
@cavelier
Selam. Sözlük hesabım yok ama uygun zamanımda buradan mesaj atarım, ikimiz de birbirimizden bir şeyler öğreniriz diye düşünüyorum

  • marowak  (13.01.24 16:28:48) 
Selam,

Aylık 30 bin krediyle ev alamazsın büyükşehirde ailen peşinat için yardımcı olmayacaksa tabi.

Benim önerim şu; yatırımdan borsadan vs anlamıyorsan ;

1. Para biriktir
2. Tefastan fonlara bak ve değişken fon al.
3. Bu süreçte tokinin projelerine devletin evi olmayanlar için çıkardığı projelere bak başvur.
4. 3 olmazsa faizler düşük olduğu zaman denkleştiriyor peşinatı ev al.

Para biriktirerek ev alınmaz diyenleri dinleme yoksa hiç bir zaman ev alamazsın. Sen biriktir, değerlendir fırsatın olunca da al. Yine de alamazsan yapacak bir şeyin yok.
  • Mcfly  (13.01.24 22:32:28) 
evin şu an değeri ne onu belirle.
sonra bu değerin en az yüzde yirmilik otuzluk kısmını biriktirmeye bak.
ama düz tl biriktirirsen birikmez ölene kadar.
o yüzden bu değeri altına gümüşe dolara dxy sp500 vs birkaç şeye endeksle.
atıyorum 50 gram altın 5 kilo gümüş 20k dolar toplamı bu yüzde yirmilik otuz etsin.
bunu biriktirmeye bak.
biriktirince de git kredini çek.
faizler düştüğünde kredi çekmeyi herkes akıl eder. ev dediğin şey de hemen arz edilebilen bir şey değil. düşükmüş yüksekmiş bakma.
sen çektikten sonra ciddi düşerse yeniden yapılandırırsın ya da talep artacağı için satar kârını alır gidersin. yükselirse zaten senlik bir şey yok.
  • mekpuv  (13.01.24 23:25:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.