[]

İlkokul seçimi

Merhabalar
İlkokula başlayacak çocuğunuzu İstanbul'da koleje mi yoksa ege'nin güzel bir kasabasında devlet okuluna mı kayıt ettirirsiniz?

Bu iki opsiyon da var elimizde.
Doğada, daha az bir nüfus, sınıfsal farklılıkların olmadığı, üç aşağı beş yukarı aynı kültürde büyümüş bir öğrenci potansiyeli ile, birarada olması mı daha iyi yoksa istanbul gibi büyük bir şehirde dünya paralar vererek bir kolejde okuması mı? Karar veremiyorum.

İstanbul'da devlet okulları çok leş ki güzel bir semtte yaşamamıza rağmen anaokulunda da olsa büyük problemler yaşadık ve okul yönetimi, idareciler, öğretmenler hiçbir çözüm bulamıyor problemlerimize.

Kafam çok karışık sözlük.
En çok okumuş ana baba bile çocuğunu eğitmekle, yetiştirmekte çok fazla ofsayt harekette bulunuyor. Bunun da ceremesini ne yazık ki başkaları çekiyor. Çok sıkıntı çok.

 
epey zamanımız olmasına rağmen şuan bizim de aklımızda olan şey bu. ilk tercihimiz ege kasabasında devlet okulu idi, ancak meb müfredatını görünce, şuan aklımız karışık. zira ege kasabası da olsa alacağı müfredat meb müfredatı ve zorunlu din dersleri vs., müfredat içerikleri beni korkutuyor. özel okulların bir nebze kendi müfredatlarını uygulayabiliyorlar diye biliyorum (ama kesin emin değilim).
ama ege kasabasında devlet okulu+ hem sosyal aktivite hem dil için dışarıdan iyi bir destek mantıklı geliyor bana.

  • wendyangelamoiradarling  (12.01.24 14:36:05) 
Ege kasabasında devlet okuluna veririm.

Tüm eğitimi boyunca koleje vereceğim parayı da, eğitimi bitinceb(tercihen üniversite) çocuğa veririm. İster ev araba alır, ister tatile çıkar, ister iş kurar. Böylece çocuk da, ben de rahat ederim. Çocuğum da illa benden miras kalacak diye beklemez. Tabii eşinizle de konuşun :)
  • alfired  (12.01.24 15:02:06) 
gel nazilliye güzide bir ilçemiz. sınıflar 45 kişi sınıfsal farklılık yok köylü çocuğu, zengin çocuğu, romen çocuğu hep beraber. öyle bir durum kalmadı ege de. buralardaki özel okullarda iyi değil. elinizde iyi eğitim şartları varken çocuğunuz için istanbulda kalın.
burada bir ilkokulda yaşanan bir problemi size anlatsam ağzınız açık kalır ve veliler eğitimsiz olduğu için ne tepki oluyor ne bir sorun çözümü.

  • mikahakkinen  (12.01.24 15:06:28) 
wendyangelamoiradarling bizim de aynı öyle şuan anaokulunda bile yaşıyoruz bu müfredat konusunu.

mikahakkinen nazilli çok güzel evet ama en az nazilli kadar güzel bir yerde bizim başka bir evimiz var. Plan zaten oraya gitmek :)

alfired okul dışında başka eğitimlerle de destekleyeceğiz zaten. Maddi kısmı olarak en son sorun ama sanırım bu sene iyi bir kolej de yıllık 400 bin istiyormuş :))) o da pek işimize gelmez sanırım.
  • makarnacanavari  (12.01.24 15:48:44) 
Ege kasabası yorumu;
Yengem Güzelbahçe yelki'de okulun yanından geçerken okul müdürünün öğrencilerine konusmasina denk geliyor. Konuşma din, millet, devlet vs icerikli.

Yani siz ege kasabasinda, böyle zengin yerlerinde falan devlet okullarinin çok güzel çok tatli olacagina inanıyorsunuz da gercekte öyle değil. Badem bıyık her yerde, mufredat her yerde.
  • logisticsmanager  (12.01.24 16:16:30) 
atanamayan öğretmenler-deneyimsiz öğretmenler özel okullarda.
hala en deneyimli öğretmenler devlet okullarında. Bunu baz alarak hareket edin.

  • jamswety  (12.01.24 16:26:22) 
Turistik bir ege ilçesinde yaşayan oralı kuzenlerimde egede olmayan küçük bir ilde büyümüş kendimi karşılaştırayım.

Benim bulunduğum 50k nüfuslu şehirde yaşıtlarımın nerdeyse hepsi okumanın peşindeydi. Ailesi esnaf olan arkadaşlarım bile önce güzel bi üniversitede, güzel bi bölümde okudu, sonra dönüp aile işini devam ettirdi.

İlk okulda sınıf arkadaşlarımdan bir kısmı türkiyenin top 10 liselerine yatılı okumaya gittiler. Kabataş erkek olsun, anlara eskişehir fen olsun.
İlk okuldaki sınıfımın ortalama başarılıları marmara üniversitesinde ilk öğretim matematik falan okudular. Ki cidden ben alelade bir devlet okulundaydım.


Egede yaşayan kuzenlerimin annesi babası öğretmen, doktor vs. Ama çevrelerinde o kadar fazla turizmden para kazanan genç vardı ki, okumaya istekleri hiç olmadı. Biz okumak lazım dedikçe onlar çevrelerindeki yazın gemilerde miçoluk yapan, garsonuk yapan, erken yaşta hemen turizmden para kazanan gençleri kendilerine örnek aldılar.
Biz üniversite şöyle güzel, böyle önemli, aslında güzel bi üniversiteye gidersen şöyle şöyle de eğlenirsin dedikçe onlar zaten orta okulda girdikleri eğlenceli ortamları anlattı.
Yani ege kasabasında hem para kazanmak hem de eğlenmek için o kadar fazla şansları vardı ki, kendilerine 14 yaşında para kazanmaya başlamış sınıf arkadaşlarını örnek aldılar.

Yani ege kasabası size yarar. Ama bence eğitim alacak kişiye yaramaz. Bence gideceğiniz şehirdeki okulların dershanelerin falan liseye, üniversiteye yerleştirme istatistiklerine bakın. Göz alıcı değilse o şehre taşınmayın. Eğitimin önemli olmadığı bir şehirde eğitimli bir çocuk yetiştirmek zor olabilir.
  • zimbirik  (12.01.24 17:26:06) 
zimbirik çok haklısınız ama şöyle artı bir durumumuz var orada okuyan birçok öğrenci güzel okullara girebilmiş. Bu da içimizi rahatlatıyor bir nebze de olsa. Bizim köy de pek badem bıyık köyü değil o da güzel. Okulun etkinliklerini takip ediyorum gayet iyiler. O konuda içim rahat tabi ama yine de belli olmaz.


  • makarnacanavari  (12.01.24 17:46:24) 
ben ebeveyn degilim, benim ilkokul cagimdan beri (90'lar) devlet okullari ne kadar degisti cok da bilmiyorum.

ozel okula, ozellikle ilk orta seviyesinde, verilen para cok bos geliyor bana uzaktan bakinca. zira binlerce ozel okul var ve kaliteleri de cok tirt geliyor.

onu yapacagima o parayi her sene bir fona yatirir, biriken parayla 18 yasina geldiginde koc, bilkent tarzi bir universiteye veya yurtdisinda iyi bir universiteye yollarim diyorum. zira 12 sene "eh iste" bir ozel okula gidip sonra rasgele bir universiteye yerlesmekle parasini verip cok iyi bir universitede iyi bir bolumde okumak arasinda daglar kadar fark var. o vakte kadar da cocukla ilgilenirsiniz zaten,
  • hot potato  (12.01.24 18:33:22 ~ 18:51:50) 
Ben Çanakkalenin küçük bir ilçesinde ilkokulda idareciyim. Ben olsam ilkokul düzeyinde çocuğumu devlet okuluna gönderirim. Çocuk azimli ve almaya açıksa lise de belki özel okula yollarım. Parayla olacak iş değil çocuğa azmi,öğrenmeye merakı aşılamak gerekiyor.


  • ramazanali  (14.01.24 00:38:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.