[]

Kentsel dönüşümde ev demirbaş eşyalarının durumu?

Arkadaşımın evi kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılacak. Evdeki kombiyi, petekleri, boruları, iç kapıları ve girişteki çelik kapıyı değerlendirmek istiyoruz.

Bunlar bizim yasal malımız, söküp istediğimiz gibi değerlendirebilir miyiz? Yoksa müteahhitle yapılan sözleşmeye mi bağlı? Ya da onun doğal hakkı mı?

Bilgi ve tecrübesi olan?

 
Evet. Sözleşmede aksi yoksa sizin.


  • godless frog  (12.01.24 04:44:41) 
Sözleşmenize bağlı, ama bağlayıcı bir madde yoksa inşaata başlamadan, yani yer tesliminden önce, bahsettiğiniz şeyleri söküp götürebilirsiniz. Daha sonra ise size sahaya sokmama hakkı var, çünkü her kat maliği "biraz bekleyin, ben de kalorifer borumu götüreyim bari" derse o inşaat bitmez. Ha bana sorarsanız sadece kombi, petek varsa ankastre falan sökülür, sökülen kapıdan, borudan yeni götüreceğiniz yerde hayır gelmez. Ayrıca kasaları düzgün sökemeyeceğiniz için o kapıları tekrar kasa yaptıracaksınız falan uzun ve pahalı hikayeye dönüşür.


  • malheiros  (12.01.24 08:59:18) 
eski döküm peteklerin, galvaniz boruların hurdası iyi para eder. söküp yeni yerde kullanmayacaksanız bile hurdacıya verilebilir. zaten almazsanız müteahhit de söküp hurdacıya satar. inşaattan çıkan demirler bile toplanıp geri dönüşüme gidiyor. yani sözleşmenizde müteahhite aittir yazmıyorsa söküp götürebilirsiniz.

kombi her türlü sizindir. televizyon gibi, çamaşır makinesi gibi alıp götürebileceğiniz bir eşyadır.
  • kibritsuyu  (12.01.24 09:50:15) 
ilk cafcaflı zamanlarda bir kaç sene kadıköyde kentsel dönüşüm yaptım.

malik taşındıktan sonra içeriden çöp çıkarttırmazdım.

bir kat maliki asansör kabinini güzelce(!) söküp götürmek istediğini, buna hakkı olduğunu falan söylemişti. kapı dışarı kovdum, bir daha gelemedi.

kombiyi taşınırken alırsınız. petek-radyatör-boru-kapı-pencere-doğrama vs.. alamazsınız. yeni daire yapıldığında size kapısız, doğalgaz tesisatsız verilmeyecek.
  • artci sarsinti  (12.01.24 15:25:13 ~ 15:25:37) 
kanunen alamazsın müteahhitle anlaşman yoksa. Hiç bir müteahhit de o anlaşmayı yapmaz. En azından benim tanıdığım müteahhitler böyle ufak hesapları yapanların binasını da yapmaz .yıkım ekibini de siz bulun yıktırın o zaman diyebilir ki haklı olarak yıkım ekibi o mallara istinaden bina yıkım ve hafriyatını yapıyor.


  • jamswety  (12.01.24 16:35:00) 
yanıt veren tüm arkadaşlara teşekkürler. aşağı yukarı tahmin ettiğim gibi. kesin bilgi için sözleşmeye bakmak lazım. ama genel olarak yer tesliminden önce kendi dairemizdeki bu bahsettiğim demirbaşları söküp alabiliyoruz. yalnız bir arkadaş ezbere konuşmuş, yasal olarak hakkımız yoqmuş, zaten müteahhitler de böyle küçük düşünen insanların evini yabmazmış :))) iyi kafa valla.. başkentin göbeğinde 12 dairelik apartmanda 4 daire 1 dükkan sahibi olacak ama adamın morali bozulmasın diye geçen sene taktırdığımız kombiyi de ona hibe etmem gerekiyor!!!! :))

arkadaşlar müteahhit her türlü paranın gözüne vuruyor zaten, hayrına eski binayı yıkıp yenisini yapmıyor.. kombiyi arkadaşım 2. bir toki evi var, ona takacak; diğer işe yarar şeyleri ben değerlendirebilirim. benim ev de eski, temiz parçaları yenileme için kullanabilirim.. boru petek vesaire onları da hurdacıya satıp sakarya'da içeriz arkadaşla artık :)
  • asakawa  (12.01.24 20:22:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.