[]

Kalp krizi ya da belirtisi olabilir mi?

Merhaba, babam bir süredir göğüs ağrısından şikayet ediyormuş. Bulgaristan'dayken bir gece ansızın yemekten yarım saat sonra göğsünü tutar ve çok acı çeker halde apar topar acile yetiştirdik.

O ağır acıyı çekerken ve ardından yaşananlar şunlardı;
Ağrı çekerken sürekli esniyor,bitkin bir şekilde titriyordu. Su verdiğimizde ağrısı biraz dinmiş ama geçmemişti. Ayrıca yüksek tansiyon hastası. Hastaneye varana kadar acısı yüksek oranda dinmişti. Ekg'si normaldi, fakat tansiyonu 19/10 gibiydi. Oradaki imkanlar biraz yetersizdi. Belinden bir iğne yaptılar. Ve bulgarca tansiyon haplarının yetersiz olabileceği ve bir kardiyoloğa görünmesi gerektiği söylendi. O gece işi gücü bırakıp istanbul'a geri götürdüm. Yol üstünde 1-2 saat içerisinde 4-5 kere idrara çıktı.

İstanbul'da bir devlet hastanesinde durumu özetledik. 2 kere ekg yapıldı ve normal olduğu söylendi. 2 kere farklı kan testi yapıldı crp'si ve potasyumu referans değerin çok az üstündeydi. Bunlar için de normal olduğu söylendi. Göğüs röntgeninde de bir şey olmadığı söylendi. Ve bir kaç saat müşahede altında tuttuktan sonra hiçbir şey yapmadan eve geri gönderdiler. Şimdi bir hafta sonraya zar zor bir kardiyoloji bölümünden randevu bulabildim.

Şimdi biraz ürktük açıkçası. Acaba o an kalp krizi ya da kalp spazmı mı geçirdi ve bu bir hafta içerisinde tekrarlama ihtimali olabilir mi? Buna neyin sebep olabileceği konusunda doktor bir yorum yapmadı.

 
Kalp krizi olsa bilirlerdi. Ani tansiyon yükselmesi olmuş. Olabilir. Tansiyonu düşürmek için idrar söktürücü vermişler. İdrara sık çıkması ondan.

Kardiyoloğa götürün tabi, içiniz rahat etsin de, yüksek tansiyonu kalp nedenli değilse, yani daha önceden konmuş bir kalp rahatsızlığı teşhisi yok ise, tansiyonu için bir dahiliye uzmanına görünmeniz iyi olur.

Maddi durumunuz iyiyse özelde bir kardiyoloğa götürebilir ve sanal anjiyo talep ederseniz kafanızda hiç soru işareti kalmaz.

Ama anlattıklarınızdan anladığım durumun kalp kriziyle alakası yok. (Hekim değilim)

Amcaya geçmiş olsun.
  • Mirket  (11.01.24 22:20:00) 
babam defalarca kardiyolojiye gitti geldi. ne yaptilarsa hicbir sey cikmadi. holter, ekg vs.

bir gun bir kaydiyolog "efor testi" yaptirmasini istedi. efor testi dedigimiz sey, kisiyi bir kosu bandina cikararak ve gogusune de kablolar baglayarak kosarken kalp ritimlerinin kayda alinmasi.

bu basit islem sonucu 3 kalp damari tikali gorundu(efor testi sonrasi anjiyo yaptilar sanirim). salak midir nedirler? bu kadar kolaysa neden yillarca yaptirtmadilar bilmiyorum. daha onceleri kalp carpintisi vardi. sonra kalp krizi de gecirdigi oldu. stent lerle kurtadik simdilik.

kalp muhabbeti yapanlara git bir efor testine gir tavsiyesi vermeye basladim istemsizce.

edit: tobe hasa anjiyo kolay demek istemedim.
  • nobody  (11.01.24 22:32:53 ~ 12.01.24 00:18:14) 
Annem yıllarca kardiyolojiye gitti. EKG kan testi vs bence hikaye. Kaç defa yaptırdı biseyin yok dediler. Sadece bir doktor ayrıca sanal anjiyo yapalım dedi 4 damarı tıkalı çıktı. Sanal anjiyoyu mutlaka yaptirin


  • dedeminhirkasi  (11.01.24 22:51:23) 
Sahdamarlarinin da bir filmini alın. Esneme krizi bazen beyne az oksijen gitme belirtisi olabiliyor. İhmal etmeyin


  • alimcgraw  (11.01.24 23:07:42) 
"ekg veya kan testi hikaye" derken biraz yavaş gelelim.

ekg veya kan testiyle damarların tıkalı olduğu anlaşılmaz. fakat o anda kalp krizi geçiriyor olduğu veya kısa süre önce geçirmiş olduğu anlaşılır. kriz geçirmiş bir kalp ekg'de de iz bırakır, acilde yapılan rutin bir kan testi olan troponin düzeyini de oldukça yükseltir. kalp krizi geçirilmiş olduğuna işaret eden farklı kan testleri de vardır. doktor değilim, detayını bilmiyorum. ama özellikle yakın zamanda geçirilmiş veya hala geçirilmekte olan kalp krizini acilde kan testi ve ekg ile kaçırmaları çok zordur.

damarı tıkalı mı, kalp krizi riski var mı, onlar bu teslerle anlaşılmaz, efor testi yapılır, orada da anlaşılmaz, şu damarın tıkalı denilemez. ancak riskli görülebilir, o zaman doktor anjiyo ister, damarın içine girip bakar. anjiyo da "kolaysa neden yapmadılar" denecek kadar kolay bir işlem değildir. kasık atardamarından kateterle girilir, aort damarından geçip kalbe kadar girilip damara içeriden kontrast madde sıkılır, bu arada da dışarıdan görüntülemeyle bakılır madde hangi damardan geçiyor, hangi damardan geçemiyor diye. ameliyat gibi bir işlem, binde bilmemkaç ölüm riski var, girmeden sorumluluğu kabul ediyorum diye kağıt imzalatıyorlar. bittikten sonra da atardamar pıhtılaşabilsin diye kasığında kum torbalarıyla epey bir süre baskı yapıyorsun. öyle akciğer röntgeni, ekg çektirir gibi zırt pırt yapılacak tıraş bir iş değil yani. kardiyolog gerçekten gerekli görürse ister.

yani ekg ve kan testlerine normal demişlerse kalp krizi geçirmemiştir. kardiyoloji muayenenizi ihmal etmeyin.
  • kibritsuyu  (11.01.24 23:27:39 ~ 23:29:23) 
sayın #nobody ye goturun muayene icin. efor testini tavsiye ediyormus herkese. yetkili bi abiye benziyor.


  • roylemonia  (11.01.24 23:40:11) 
kibritsuyu anjiyonun bilekten yapılanıda var o zaman kum torbası gerekmiyormuş sanal anjiyo dedikleride o başka yani o ilaçlı tomografinin kalp için yapılanı


  • Tina  (12.01.24 00:08:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.