[]

Felsefeye Merak

Selamlar, felsefeye merak sardım bu aralar. Hatta bir kaç kitap okuma denemesi de yaptım ama anlayamadım. Felsefe okumalarına nereden nasıl başlanır, önerilerinizi alabilir miyim?




 
www.youtube.com

Felsefe hakkında hiçbir bilgisi olmayan 15 yaşında bir çocuğa anlatır gibi Felsefeyi taa en baştan alıp günümüze kadar, hiç sıkmadan, baymadan, konu daha iyi anlaşılsın diye bir kurgu içinde anlatan muhteşem bir kitap ve o kitabın youtube'da seslendirilmiş hali.

Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
Okullarda ders olarak okutulması gerek bence.
Kitabı da alıp dinlerken kitaptan takip etmenizi, bazı yerleri başa sarıp sarıp bir kez daha dinlemenizi, sonra Platon'un, sonra Aristo'nun kitaplarına yönelmenizi tavsiye ederim.

Ben öyle yaptım.
Masal tadında bilgi bombardımanı
Çok az kitap bana bu kitaptaki kadar keyif vermiştir.
  • Mirket  (09.01.24 18:54:24 ~ 10.01.24 13:20:03) 
  • anlatamıyorum  (09.01.24 18:59:17) 
ben olsam nigel warburton'ın eserlerine bakardım.
sonra ilk etapta platon'un diyaloglarını ve aristoteles'in kitaplarını okurdum.
akabinde biraz diğer filozofların çevresinde dolanarak onlar hakkında yazılmış kitap/makalelere bakıp daha sonra direkt birincil metinlere ulaşırdım.
ama kronolojik gitmek zorunda mısınız, bence değilsiniz.
atıyorum aristoteles okuduktan sonra bergson ilginizi çekti ona bakabilirsiniz. öncelikle bir araştırırsınız daha iyi anlamak için kimleri bilmek gerekir diye tabi.

yine de arada bir yerde david hume'un insanın anlama yetisi üzerine bir soruşturma ve john locke'un anlama yetisinin yöntemi üzerine kitaplarını okurdum :)
  • black holes in the sky  (09.01.24 19:38:43) 
Ahmet Arslan İlkçağ Felsefe Tarihi serisi ile başlayabilirsiniz. Size o dönemin kapılarını açar, seride ilginizi çeken noktaları araştırıp kendinize bir yol çizebilirsiniz.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (10.01.24 00:58:31) 
tabiki sofinin dünyası:)


  • hobarey  (10.01.24 12:36:53) 
Hobarey, Sofie'nin dünyası var ya aslında o çok zor bir kitap. Ben de var o kitap ama hiç anlamadım :)


  • rock n roll  (10.01.24 13:39:37) 
naçizane tavsiyem felsefeyi ""kendi dilinizde konuşan birisinden"" öğrenin/dinleyin/okuyun.
bu doğrultuda Şaban Teoman Duralı ve onun TRT'de yaptığı Felsefe Söyleşileri programı çok güzeldi. sonra onları podcastleştirdiler,

Youtube'da porgramların tamamını
TRT Dinle diye bir app var, orada podcast halinin tmaamını bulabilirsiniz.

Şaban teoman duralı Felsefe profesörüdür, insanın ufkunu açar. kendisini dinlemek büyük keyif.
  • love and trust  (10.01.24 13:45:39 ~ 13:47:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.