[]

Tax free olayını nasıl yapıyoruz?

Şuan amsterdamdayim, meta quest 3 alacagim. Birisi kendi adima, birisi eşimin adina 2 tane alıp dönerken farklı valizlerde ülkeye sokacagiz.

Amazon.nl den veya bol.com dan alsam tax free oluyor mu ilk sorum bu.

En rahatı mediamarkttan almak sanırım.

İşlem orada mı yapılıyor nasıl oluyur? Pasaporta mı işletiyoruz?

Sonra para iadesini nereden alıyoruz? Hemen mağazadan mı yoksa ülkeden çıkarken havaalanından mı?

Parayı aldıktan sonra turkiyeye girerken, tekrar mi vergi oduyoruz?

Hani pasaporta işli oluyor ya oradan görmüyorlar mı?

Öyle bir şey oluyorsa ne anlamı oluyor? Kur farkindan dolayı uyguna mı geliyor?

Veya tr için ödemeden mi geçiliyor nasıl oluyur?

Malum kisiye anlatir gibi anlatir misiniz :(

 
TR'e donus biraz sans. ben psp falan degil de supurge cok getirdim :D. eger gumruge denk gelmezsen iyi. simdiki durumu bilmiyorum ama 3 sene once sabihaya indigimde millet hurra kapidan cikti kimse cevirmedi.
Dalamanda 2 kere giris yaptim, birinde valiz xrayden gecti. poliste dalga gecti zaten tenceremi getirdin diye.
Memur tipten anliyor zaten, fazla alacaksaniz tavsiyem esinin valizine koyun ve
valizi aldiktan sonra kalabalikla cikmaya calisin.
  • durgunfoton  (08.01.24 00:13:10) 
Mediamarkttan almalısınız, ödeme sırasında Tax Free formu istediğinizi belirtin.
Formda gerekli bilgileri bazen firma dolduruyor bazen de çıktı verip sizin doldurmanızı istiyor.
Evet pasaport bilgisi önemli.
Şu an yazdığım ülkeden ülkeye değişiyor; Tax free formunu şehirde ilgili büroya götürüyorsunuz tahminim Global Blue'dur bu. Orada iade tutarı karta mı nakit olarak mı istediğinizi belirtiyorsanız. Kart ise 10 gün içinde iade tutar yatar. Nakitse hemen.
Ülkeye girerken vergi ödemiyorsunuz.
Görmüyorlar.
Öyle bir şey olmuyor.

Eğer ki ürününüzü valize koyacaksanız hollandada check in sırasında bunu belirtiyorsunuz valizimde tax free ürün var diye. Onlar da sizi başka bir yere yönlendiriyorlar. Valizi gümrük memuru görüyor ve oradan uçağa veriliyor eğer ayrı bir hat yoksa valizi tekrar check in memuruna teslim ediyorsunuz. gümrük memuruna ülke çıkışında onaylatmanız lazım yoksa iade tutar size verilmez. nakit aldıysanız ve eğer gümrük memuruna onaylatmazsanız kredi kartınıza ceza bedeli uygulanır.

Önemli noktalar; kredi kartınız yurtdışı alışverişine açık olmalı. Örneğin iki ürün aldınız biri eşiniz adına biri sizin adınıza işlettiniz tax free formuna. şehirdeki ofiste mutlaka sizin adınıza kayıtlı bir kart vermeniz gerekiyor. o karta bloke tutar uyguluyorlar. bu kartın başka biri adına olmasının ihtimali yok. izin verilmiyor. bu nedenle kartlarınızın yurtdışı işlemlerine açık olduğuna emin olun.

Türkiyeye girerken örneğin Ankara için konuşuyorum artık tip vs farketmeksizin gümrük denetiminden geçiyorsunuz. Valiziniz X raye konuluyor. PS5, telefon vb çok şey getirdim kimse bir soru sormuyor. Genelde bildiğin alkol kontrolü yapılıyor valizlerde.
  • kablelvuku  (08.01.24 10:00:36) 
@ kablelvuku, çok teşekkürler.

biz gittik 2 adet vr gözlük aldık. kendi kartımdan ödedim ama faturasını birini kendi adıma diğerini eşim adına kestirdim.

2 tane form doldurttular bize. hem sisteme bir şey girdiler sanki hem de bizim elimize form verdiler, onları havaalanında halledicez sanırım? hollandadayız şuan, şehir içinde ekstra bir yere gitmeye gerek yok sanırım?

sonra gittik bir tane de çadır aldık decathlondan. ona da tax free oluyormuş.

böyle böyle kaç tane ürün olabiliriz bir sınırı var mı?

decathlondaki görevli nakit mi yoksa karta mı iade alacaksınız diye sordu ve kart bilgilerini ekstra aldı ama mediamarkttaki almadı. niye öyle bir fark oldu anlamadım. bu arada garanti tr deki decathlonda da geçer dedi ama medimarkt geçmez diye biliyorum dedi. gerçi o sorun değil gelip giden oluyor ona veririz.

kartım yurt dışı alışverişlerine açık zaten onunla aldık, iadeyi de ona isteyeceğim. ama şey kısmında kafam karıştı, havaalanından xrayden geçtikten sonra biz elimizdeki formla global blue yerini soracağız orada işlemler yaptıracağız sonra da ayrı bir gümrük yeri var, orada bu ürünlerin çıkışı için izin mi alacağız yani 2 yere uğramamız yeterli değil mi? sıra olabiliyormuş sanırım biraz erken gitsek iyi olacak. sırasını doğru dedim değil mi yoksa önce gümrükten onay sonra global blue dan iade işlemleri şeklinde mi ilerliyor?
  • ananiyimioguz  (08.01.24 14:28:52 ~ 14:30:18) 
vr gözlük için size verilen forma bakın orada kart veya nakit iade seçeneği olması lazım. formda doldurulacak ekstra alanlar olabilir. halledemezseniz telegram adresimi vereyim özelden görüşelim.
Şehir içinde bi yere gidip gitmemeniz yine formda yazar. fakat internetteki araştırmama göre gidiş hatlarında 3. salonda global blue ofisi var sadece 09:00-17:00 arası açık buna dikkat edin.
havalanına girdikten sonra seçenek ikiye ayrılıyor; eğer ki gümrük ofisi güvenlikten sonraysa valizinizi vereceksiniz check ine güvenlikten geçip doğruca global blue ofisine. yok güvenlikten önceyse check inden önce o ofise gidip ve ne yapmanız gerektiğini sorun. elinizdeki o formlara gümrüğün onay mührü vurması lazım yoksa iadeniz geçersiz olacaktır. daha sonra takip etmek için formların numarasını kaydedin ve saklayın

evet gümrükte sıra olabilir de olmayabilir de

ürün sınırınız yok. tax free alabilmek için aldığınız ürünün 50 eurodan fazla olması lazım.
  • kablelvuku  (08.01.24 15:53:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.