[]

Kira artış üzerine

3 sene önce girdiğim evde geçen sene neredeyse iki kat artış ile 5000e oturdum. ev sahibi geçen ay aradı ve yeni dönemde 15bin istediğini söyledi. gerçek enflasyona göre hesaplayınca aşağı yukarı 12-13 eder dedim, ben bilmem falan dedi. makul bi noktada buluşuruz dedik ve kapattık.

%25 yasası devam ediyor ancak ben bunu doğru bulmuyorum. tüik enflasyonu %50 civarında, bu da gerçekçi gelmiyor. girdiğim zamanki dolar kurunun bugünkü karşılığı ve dolardaki enflasyonu hesaplayınca 11e yakın bir tutar ediyor. enag enflasyonu %125 civarında, bu da (5000 * 1.25)+5000 = ~12bin eder.

ben bu paradan fazlasını vermeyi doğru bulmuyorum.

aynı sokakta evler 17-19 arası, kimisi daha yeni, kimisi eşyalı. bu evin ederi tahminimce 15-17 gibi bir şey olurdu bugün tutacak olsam (diğer ilanlara bakarak bunu söylüyorum).

bir şey demeden 12bin göndereyim diye düşünüyorum. hata yapmış olur muyum?

 
Ben de %25 i mantıklı bulmuyorum fakat dolar da mantıklı değil bu noktada. Çünkü türkiyede herşeyin fiyatı dolarla birebir artmıyor iş gücü dolar ile orantılı artmıyor en basitinden. Enag enflasyonu belki piyasadaki enflasyonu gösteren en doğru sonuç fakat yine devlet bunu dikkate almayıp tüik tüfesine baktığı için memur zamları - asgari ücret zamları tüfe baz alınarayak yapılıyor. Dolayısıyla bu noktada bence en mantıklısı tüfe.

Ancak evinizin kirası piyasaya göre çok geri kalmışsa ve sizin de maaşınız geçen seneye göre tüfeden yüksek oranda arttıysa ben olsam biraz daha bonkör olurdum. Sonuçta her ev sahibi zengin değil belki o adam o parayla çocuk okutuyor bilemiyorsun. Mümkünse orta noktada buluşmak hem sizin hem ev sahibinizin huzuru için en mantıklısı.
  • nuevo  (04.01.24 16:25:51 ~ 16:26:35) 
Anladığım kadarıyla geliriniz Türkiye koşullarında enflasyona karşı korunduğu için ve niyetiniz iyi olduğu için en lehine olacak şekilde hesap yapmışsınız güzel de yapmışsınız, olaya bakınca ev sahibinin niyetinin kötü olması irrite edici ama siz niyeti kötü değil derseniz hesapladığınız tutar vicdanen gayet makul, ben de ev sahibime elimden geldiğince düzgün zamlar yapıyorum ama hiç daha 1 kez aramadı beni kira zammı için.


  • atom karincanin torunu  (04.01.24 16:48:42) 
12 veya 13 guzel. 12500de bulusalim. 15 cok ama kavga edecek duruma gelirseniz ona da razi gelin derim


  • ala09  (04.01.24 17:34:33) 
Çok güzel düşünmüşsünüz ama ben aynı sokakta yer alan yeni kiralanan diğer evlerle kıyaslamayı doğru bulmuyorum, evin değerini böyle ölçemezsiniz. Onlar şu an 17-19 olabilir ama siz sonuçta eski kiracasınız biraz avantajınız mutlaka olmalı. Bence de 11-12 teklif edin kabul etmezse kendi bilir yasal zamdan devam edin derim,çünkü bu işin sonu gelmez.


  • uzaydan kumanda  (04.01.24 19:21:12) 
12 13ten kapı açınca 15 istemiş heralde.

bu konularda adil olmak lazım.

yeni evler 17 falansa, sizden 15 istemesi makul değil. siz yeni kiralamıyorsunuz.

%25 de olmaz, enflasyon oranı %65, bunun karşılığı da neredeyse 9 bin yapıyor.

10 bin makul. 12 çok iyi bence.
  • gurur  (05.01.24 10:05:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.