[]

Uzun kırmızı ışıklarda otomatik araçta el freni çekmek mantıklı değil mi?

Merhabalar

Otomatik passat bir aracım var babamla aldığımız. Bazen 90 saniye gibi uzun kırmızı ışıklara takılıyoruz, bu gibi durumlarda frende ve vitesi D'de (ileri) tutmak bana hep mantıksız gelmiştir, sonuçta balatalara zarar vermez mi bu kadar uzun süre frene basılı tutmak?

Bunun yerine el frenini çekip aracı N'ye veya P'ye almak daha mantıklı değil mi?

Geçenlerde, kırmızı ışıkta el frenini çekince arkadaşım şaşırmıştı, garip bir hareket mi bu sizce? Veya araç için hangisi daha iyi?

 
Duran araçta balataların nasıl bi zarar göreceğini düşünüyorsun abi, balatalar hareket eden tekeri durdurmaya çalıştığında aşınmaya başlar, duran aracı tuttuğunda böyle bir durum yok, gereksiz bir hareket yani. Ha senin dediğin gibi olsa o zaman da el freninin balataları aşınır, değişen bir şey yok yani kar/zarar oranında. Bir de ben otomatik viteslerde şanzımanla bu kadar çok oynanmasına kişisel olarak karşıyım zaten hassas mekanizmalar, ne kadar az temas edilirse o kadar iyi.


  • Bir ben var benden şurada  (02.01.24 23:47:40 ~ 23:53:57) 
Duran araçta balataya zarar gelmesi mi önemli? Her vites geçişinde ömrü azalan dsg şanzıman mı önemli? O dediğiniz park ederken yapılması gereken şey. Bu tarz araçlarda yoğun trafikli ışıklı durumlar için d den farklı sürüş vitesi var. Mesela benim renoda L var. Şanzıman dur kalka göre ivmesini ayarlıyor.


  • mikahakkinen  (02.01.24 23:56:11) 
Otomatikleştirilmiş çift kavramalı bilgisayar kontrolünde vites geçişlerini gerçekleştiren bir şanzımandan bahsediyoruz, bunu tasarlayan mühendisler sence frene basıldığında vitesin boşa alınmasını düşünememiş midir?

Evet bence garip bir hareket. Çift kavramaları eski otomatikler gibi kullanmamak gerekse de böyle düşünülecekse otomatik kullanmanın ne anlamı var.
  • denizgonen  (03.01.24 00:23:51) 
uzun sureli bekleyeceksem N ye cekip ayagim frende duruyorum, cift kavramali degil bendeki, 8 ileri tiptonik.

bazi araclarda auto hold var artik zaten, arac otomatik olarak fren yapiyor. frenler surtunme ile yipranacagi icin fren yeme olasiligin yok zira arac hareket halinde degil.
  • cooperr  (03.01.24 02:37:56) 
uzun yıllardır auto hold açık, start-stop kapalı kullanıyorum. kırmızı ışıklarda auto-hold tutuyor.


  • gabe h coud  (03.01.24 09:54:43) 
manuel vites olsa evet mantıklı. otomatikte gerek yok.


  • inheritance  (03.01.24 09:55:37) 
enteresan bir konu, enteresan bir soru

bende de kaynagini hatirlamadigim soyle bir bilgi var;

arac D de iken sanziman yagi isiniyor. o yuzden uzun beklemelerde N/P ye almak mantikli

yazilanlari okuyunca bu bilgiyi sorgulamaya basladim
  • foster  (03.01.24 10:40:37) 
@foster'in yazdığı tam otomatik konvertörlü eski şanzımanlar için geçerli. Sistem sürekli dönmeye ve ileri gitmeye çalışır çünkü yağ basıncı ile.

Uzun yıllardır piyasada tam otomatik şanzıman ile üretilen araba yok gibi bir şey.

Kullandığımız otomatik arabalar, aslında otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar. Bizim yerimize debriyaja basan bir mekanizma var, bizim yerimize vites değiştiren mekanizmalar var. Ve bunları yöneten yazılımlar.

Yani araç çalışırken trafikte durduğumuzda, biz frene basarken şanzıman bizim yerimize debriyaja basıyor. Motor ve şanzıman birbirinden ayrılıyor debriyaj baskı balata sayesinde.

Boşa, parka vs almalar gereksiz iş yükü ve gereksiz mekanizma hareketleri demek şanzıman için.

Fren balatasına durduğu yerde asla zarar gelmez +1

Otomatik arabaları çok kurcalamayın, gaza basın gitsin frane basın dursun. Klavuzunda yazanlar haricinde bir tavsiyeye ihtiyacınız yok.

Yalnız yokuşta park ederken;

1 - El freni çek
2 - vitesi boşa al
3 - ayak frenini bırak (aracın yükü el frenine binsin)
4 - P'ye al vitesi (doğal olarak ayak frenine tekrar basmanız lazım)

sıralamasını unutmayın.

EDİT: Bir duyurucu sıralama ile ilgini özelden bir mesaj attı, "el freni ve boşa alma sırasını farklı anlatanlar da var" diye.

Evet, 1 ile 2 numaranın sırası değişebilir, bir şey fark etmez sonuçta.


1 - vitesi boşa al
2 - El freni çek
3 - ayak frenini bırak (aracın yükü el frenine binsin)
4 - P'ye al vitesi (doğal olarak ayak frenine tekrar basmanız lazım)
  • John Bloor  (03.01.24 11:10:25 ~ 08.01.24 10:00:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.