[]

ukrayna savaşı ne oldu şimdi?

son durum nedir? ruslar tarafındaki düşünce nedir? genel kanı nedir?

özetleyebilecek objektif bir kanal,yer,twit var mı?


 
Batı yoruldu ve bıktı.
Rusya'ya zarar verdiler ama yeterli olmadı.
Rusya'ya bir çok açıdan mecbur olduklarını biliyorlar.
ABD ve İngilterenin zorlamasıyla işler buraya kadar geldi.
İçeriden Putin'e darbe veya gösteri bekleniyordu o da olmadı.
Türkiye burada en doğru seçenek olan denge siyasetini iyi yürüttü.

Arka planda barış görüşmeleri söz konusuyken izlenebilecek taktikler sıralanırsa,
Zelenisky bir şekilde ortamdan kaybedilir, unutturulur.
Avrupa ülkelerinden bazısı "abd'nin arkasına böyle sonucu belirsiz işlere takılarak daha nereye kadar?" düşüncesiyle Rusyayla ticaret vs gibi hususları görüşmek için acilen resmi ziyaret yapabilir.

Rusya'nın genel olarak düşüncesi: çevremde ABD'ye her türlü destek olabilecek bir ülkenin natoya girmesini istemiyorumdur.
Ayrıca yeni yeni şekillenmeye başlayan Türk Devletleri Teşkilatı da Rusya'yı yakından ilgilendiren bir husus. Ne de olsa üfusunda önemli ölçüde Türk de var.

Filistin'de olanlar, resmen "destek verseler" de batı ve seçime doğru giden ABD'nin hiç istemediği bir durum. Bu da gündemden düşen Ukrayna derken dolayısıyla her türlü Rusya'ya yarar.
ABD'nin İsrail'le anlaşmazlıkları bazı videolarda belirtiliyor.
Abd savaş gemileri de geri gidecek diye söylendi son olarak.
  • diyecevaplandı  (02.01.24 23:27:36) 
Eskiden savaşlar şafakta başlar, öğleye doğru kimin kazandığı belli olurmuş. Sonra süre uzamış. 1. Dünya savaşı 4 yıl, 2. Dünya savaşı 6 yıl, İran Irak savaşı 8 yıl.
Günümüz savaşları bitimsiz olacak.
Bu savaşın 2 kazananı oldu. Amerika tüm Batıyı kendi çevresinde konsolide etti. Tüm Batı artık Nato'nun işlevini yitirmişliğini düşünürken Nato kapısı çalınan bir organizasyon haline geldi.
Rusya kazandı. Ukrayna'ya girer iki günde hallederim derken tüm Batıyı karşısında buldu ve hepsine yetti, yetebileceğini gösterdi.
Kaybeden Avrupa oldu. Pandeminin ekonomisine verdiği yarayı saramadan Rusyaya uyguladığı ambargonun kendisine verdiği zararı göğüslemesi gerekti.
Sessiz sedasız ve faili meçhul bir şekilde Kuzey Akım projesi patladı. Amerika 'Aaa kim yapmış' diye kıs kıs gülerken Almanya o yarayı çok zor saracak.
Savaş sessiz sedasız ama ekonomik yıkımı çok ses getirecek şekilde uzun yıllar devam edecek.
  • Mirket  (03.01.24 00:08:29) 
Genel bir kanı yok. Genel kanısı olan da bir şey bilmiyordur.

Ab'de macaristan yardımları durduruyor.
Abd'de cumhuriyetciler durduruyor. Ikisi de geçmesi için kendilerine yarayacak şeyler istiyor.
En son okuduğum ab covidden olan 20 milyar doları macaristan onayina gerek olmadan yollayacagi.

Batının biktigi yok. Cok ciddi bir rus nefreti var ve bundan sonra uzun süre kimse rusya ile iş yapmaz. Sirketler fabrikalari kapatti, ülkeden çıktılar. Bu şirketler bilmem kaç yılda girdiler oraya, tekrar dönmeleri de o kadar sürer. Şu an biraz okursanız Avrupa'da deli gibi enerji yatırımı var ve sebebi de rusya vs gibi ülkelerle ugrasmamak. Başka örnek de misal fransa uzun zaman sonra madenler açmaya başladı, normalde rusya vs gibi ülkelerden alınan şeyler icin. Amaç da almamak işte.

Batı için de iyi çünkü yeni savaş aletlerini deniyorlar. Buna ek olarak herkes nato etrafında toplandı çünkü diğer taraf rusya.

Avrupa'yi etkiledi tabiki ama misal Fransa'da enflasyon oldu 3.5 yil içinde. Ha daha ufak ülkeler için daha zorlu özellikle rusya ile çok ticaret yapan estonya gibi. Ki benim çalıştığım yerin yüzde 15lik geliri rusya pazarıydi, komple kapatildi her şey. Başka pazarlara yonelindi ve kazakistan vs gibi ülkelerle is yapilacagi anda bilmem kac tane onay ve kontrolden geçiyor rusya ile alakası olmamasi için.

Polonya'nin yeni lideri abimiz de misal baya agresif şekilde rusya karşıtı konuşuyor, iyi oldu.

Neyse yani batıdan yardim gelmemesinin sebebi batinin vermek istememesi değil, bunların durdurulması ama abd kesin yakında salar. Hep çözülur bunlar abd'de ki biden'da iki tarafın da biraz taviz vermesi gerektiğini söyledi.

Neyse şu an için bir gelişme yok. Ukrayna bati yardimlarini bekliyor. Rusya'da ciddi saldırı yapacak askeri güç şu an yok ve lojistik de ciddi sıkıntı. ama ne olursa olsun bati ve rusya iliskileri uzun süre bitti.
  • logisticsmanager  (03.01.24 00:32:49) 
hemen her gün rusya ukrayna savaşı başlığına yazıyorum ama çok objektif olduğumu söyleyemem.

avrupa bütün silah/mühimmat stokunu ukrayna'ya verdi. şimdi kendilerinde hiçbir şey yok. üstelik ucuz rus gazından oldular. abd'ye bağımlılıkları her alanda güçlendi. o açıdan avrupa'nın "kaybeden" olduğunu düşünüyorum en başta ki batı medyası bile bunu dillendirmeye başladı son zamanlarda.

abd için kaybetti demek zor ama uluslararası arenada biraz karizmayı çizdirdiklerini düşünüyorum. rusya'yı istedikleri kadar hırpalayamadılar. seçim yaklaşıyor. mevcut batı/nato doktrininin konvansiyonel güçlere karşı pek etkili olmadığı anlaşıldı. dünyaya yetecek kadar silah ve para hala var ama israil-filistin, husiler, ukrayna vs. derken fazla açıldılar. işler böyle devam ederse 3-5 sene sonra çin'in tayvan'ı işgal etmekten çekineceğini sanmıyorum mesela, vay abd şöyle yapar böyle yapar diye bir korkuları kalmayabilir.

ukrayna kesin olarak kaybetti. nüfus 43 milyondan 28 milyon civarına geriledi. savaş başındaki moral ve motivasyon yok. ülke "milliyetçilik" bilincine sahip çoğu gencini kaybetti. mülteci/göçmen olarak başka ülkelere gidenlerin büyük bölümü dönmeyecektir. şimdiden ülkenin en zengin yeraltı kaynaklarına sahip bölgeleri kaptırdılar ki batı çok ciddi destek vermezse yavaş yavaş çözüleceklerdir. çünkü ne para kaldı ne silah. hadi onları geçtim, askere alacak adam kalmadı. 10 ocak'taydı sanırım, yeni seferberlik yasası meclisten geçerse o zaman büyük olay olur. devlet başkanıyla genelkurmay başkanı arasında pürüzler var, batı desen ne verelim nasıl verelim vs. o konuda anlaşamıyor.

rusya için kazandı demek zor çünkü "arka bahçe" bildiğin bir coğrafyada uzun soluklu savaş vermeyi istemezsin ama kaybettikleri görüşüne kesinlikle katılmıyorum hatta bunu gülünç buluyorum.

rusya sadece kısmi seferberlikle 300 bin kişiyi askere almıştı 140 milyonluk ülkede. ayrıldı zannedilen çoğu firma sadece ismini değiştirdi, farklı şekillerde rusya'yla iş yapmaya devam ediyorlar. araplar brics'e katıldı. hindistan-çin'e daha fazla gaz satarak açığı kapattılar. hatta abd bile uranyum alıyor hala rusya'dan :) kısacası rusya dünyadan izole filan olmadı, bu sadece dünyayı 30 ülkeden ibaret zannedenlerin palavrası.

savaşın başında çok saçmalamışlardı ama adapte oldular. inanılmaz bir üretim kapasiteleri var. deli gibi tank, füze, mühimmat vs. üretiyorlar ki batı'nın TOPLAM kapasitesini 3-4'e katlıyorlar en az, öyle söyleyeyim.

cephede inisiyatifi tamamen ele geçirmiş durumdalar, çok yavaş (orada burada 500-600 metre diyeyim günlük) ilerliyorlar ama HER YERDE ilerliyorlar ki 1000 kilometrelik bir hattan söz ediyoruz. rusya'nın amacı zaten hükümeti devirmek ve ukrayna ordusunu yok etmek, ukrayna'yı yanında tutmak. haliyle toprağa ihtiyaçları yok. diğer türlü başaramazlarsa daha fazla toprak almayı deneyecekler elbette ki 2024 yılı içerisinde ukrayna haritasının hayli değişeceğini düşünüyorum şahsen.

ha batı istese ukrayna'ya çok daha fazla şey gönderemez mi? gönderir ama bunun sonucu olur. avrupa dediğim gibi askeri anlamda tamamen abd'ye bağımlı. ne doğru dürüst ordu var ne de üretim kapasitesi. bunların oluşturulması, idare edilmesi, hayata geçirilmesi vs. en az 3-4 yıllık işler ki ekonomiye de etkisi olur. demokrasinin olduğu, refah düzeyinin yüksek olduğu, insanların senelik yüzde 1-2 enflasyona alıştığı coğrafyalarda böyle köklü değişiklikleri kolay kolay kabul ettiremezsin halka.

zaten israil'le birlikte ukrayna'nın pabucu dama atılmış oldu, zelenski "bizi unutmayın" diye ağlıyor sürekli. kısacası batı, rusya'yı tek kurşun atmadan kıstırmaya çalıştı ama işler ciddiye binince ve özellikle ukrayna'nın 2023 yazındaki "büyük taarruz"u fiyaskoyla sonuçlanınca baktılar olmuyor, yavaştan ölü taklidi yapmaya başladılar.

giden canlar gelmeyecek, evladını/eşini/arkadaşını kaybetmiş bir ukraynalı ya da rusa tabii ki şu kazandı bu kazandı demek yersiz ama askeri/siyasi açıdan bakarsak ben rusya'nın kazandığını, kazanmadıysa da kazanacağını düşünüyorum.

klasik ekşi tabiri vardır ya hayallerde yaşıyor bilmem neler diye. o hesap. rusların dediği doğru demiyorum ama batı medyasında inanılmaz bir akıl tutulması var, koyun gibi güdüyorlar milleti.

gerçek şu ki rusya, kiev'e saldırıp direkt hükümeti düşürmek amacıyla riskli bir hamle yapmıştı. o kumar tutmadı. lojistik sorunlar yaşadılar, ilerleyemediler, ukrayna çok iyi direnç gösterdi vs... sonra personel yetersizliğinden herson ve kupyansk gibi bazı yerlerden de çekildiler.

şu an ise rusya'nın gözle görülür hiçbir eksiği yok. personel var, mühimmat var, ekipman var, moral var... zaten şu donbass'tan bir çıkabilirlerse ukrayna'nın geri kalanı çok daha hızlı şekilde dümdüz olur. donbass'a ukrayna 10 yıldır filan deli gibi yığınak yapıyordu, adamlar resmen yeraltından farklı şehirler kurmuşlar. buraları stalingrad gibi sokak sokak savaşarak almak kolay değil. rusya ciddi kayıp vermek istemediği için ateş gücüne güveniyor, yavaş davranıyor. ukrayna zaten savunmak için çok uğraştığından dolayı rusya'nın işine geliyor bu, ikmal hatlarının çok daha güçlü olduğu rus topraklarına yakın coğrafyada savaşmak varken niye savaşın başındaki gibi 300 kilometre açılıp sürekli vurulma riski yaşasınlar ki?

velhasıl eyyorlamam bu şekilde. batı geri basmazsa dünya savaşına gideriz. şu anki tutumlarını sürdürüp yavaş yavaş gündemi ukrayna'dan uzaklaştırırlarsa da rusya, ukrayna'yı yutar.

ülkenin tamamen rus kontrolüne geçmesi düşük ihtimal ama dinyeper nehrinin doğusunu rusya alır diye düşünüyorum. bir ihtimal kiev, odessa ve nikolaev de olabilir ki bu durumda ukrayna'nın karadeniz'le bağlantısı tamamen kesilir ama odessa zor.

yeni bölgeleri muhtemelen tarihi sebeplerle "küçük rusya halk cumhuriyeti" filan gibi bir isimle tek çatı altında toplayıp rusya federasyonu'na bağlarlar.

daha geçen gün medvedev odessa, harkov ve kiev için "işgal altındaki rus şehirleri" dedi. rusya'nın ne pahasına olursa olsun duracağını düşünmüyorum. dediğim gibi ya çok daha büyük, global bir savaş çıkar ya da rusya, ukrayna'nın büyük bölümüne çöker.

ukrayna'dan geriye kalan ülke de zaten moldova, transdinyester cumhuriyeti tarzı hem coğrafi hem de ekonomik olarak pek cazibesi olmayan minik bir yer olur. bulgaristan, kosova filan gibi belki.
  • mark greg sputnik  (03.01.24 06:57:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.