[]

Fed olası faiz indirimin türkiye üzerine olan muhtemel etkileri

Merhabalar,

Araştırma yapınca çok kaynak bulumadım bir konuya cevap arayarak sorularım,


Türkiye ekonomi tarihinde fed in faiz indiriminin ekonomimiz üzerinde naslı etkiler oluşturdu.

Aynı şekilde muhtemel faiz indirimesi ve mevcut ekonomi yönetimi ve ekonomi politikaları düşünüldüğünde ülkemiz üzerine beklenen etkileri neler olabilir.

Çok teşekkürler.

 
fed faiz indirimi genelde türkiyeye olumlu etki ediyor


  • abelardo  (01.01.24 23:14:01) 
Çok büyük fonları yöneten adamlar var. Mesela adam 100 milyar dolar yönetiyor. Diğerinde Arapların 1 trilyon doları var. Bu adamlar çeşitli ülkelerde yatırım yapıp parayı büyütüyor.

Fed faiz indirirse bu adamlar Amerikan faizindeki paralarının bir kısmını başka yerlere kaydırır. Hazır bizde de faizler artarken neden olmadın?
  • iddaaci  (01.01.24 23:18:41) 
1- Döviz kuru ve sermaye akışları açısından; doların değeri düşeceği için kur baskısı azalır, risk iştahı artar, sıcak para gelir. ayrıca dolar ile mal alıp euro ile satan bir ülke olduğumuz için lehimize olur.

2- faiz ve yatırım: global faizlerin düşüşünü sağlar, tr gibi ülkeler için yatırım maliyetini çok azaltır.

3- tr daha rahat borç para bulabilir, daha ucuza maliyetlenir.

genellikle olumludur. ancak faiz oranları düşük ülkelere bunun enflasyon etkisi de olabilir, tr şu an böyle değil, olacak gibi de durmuyor. hızla düşmeyecek ama fed hızla düşürürse faizleri tr'de varlık fiyatları (borsa dahil) bir şişikliğe sebep olabilirdi.

15-18 sene aradan sonra son 3 senede fed deli gibi faiz artırınca abd'de çok para toplandı bankalarda. faiz azalırsa, evet bu para dünyanın dört bir yanına dağılacak.
  • avatar is back  (01.01.24 23:34:54) 
FED faiz indirirse Dolar'ın değeri düşer.
Türkiye ithalatını Dolar ile, ihracatını Euro ile yapan bir ülke. Dolar/Euro paritesindeki düşüş bizim cari açığımızı azaltıcı etki yapar.

  • Mirket  (01.01.24 23:35:57) 
2008'de olan şeyi söylüyorsunuz sanırım.

Basit bir mantığı var: paranızı kendi ülkenizde faize yatırıp güzel bir gelir elde ediyordunuz diyelim. Ama sonrasında faizler indiriliyor ve sizin paranızı faize koymanın bir anlamı kalmıyor. Siz de faizi yüksek olan ülkelere gidiyorsunuz (tabii bunları genelde en az milyon dolarları olan insanlar yapar). Türkiye %50 faiz veriyor diyelim. 100 milyon dolar ile geldiniz, dolarınızı 30'dan bozdurdunuz, 3 milyar liranız oldu. Paranızı bir sene vadede tuttunuz, oldu size 4,5 milyar lira.

Dolar yavaş yavaş 35 lira oldu diyelim ve bir yılın sonunda faizler de indirildi diyelim. Faizler indirildiği için Türkiye'den çıkmaya karar verdiniz, 3,5 milyar liraya 100 milyon dolarınızı geri alıyorsunuz, üstüne 1 milyar lira da kârınız oluyor. Onu da dolara çevirirsek 28 milyon dolar kâr.

Yani bir senede dolar bazında %28 kâr demek. Olay tamamıyla budur. Bu da müthiş bir kâr oranıdır. Herkes çıktığında da dolar kuru fırlar.
  • ahm1  (01.01.24 23:44:36 ~ 23:46:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.