[]

Plug - in hybdrid araçlar kullanışlı mı ?

Merhaba, hem benzinli hem kabloyla şarj edilebilen araçların avantajları dezavantajları nelerdir acaba ?


Misal 2020 Bmw 330e. Bir de bunların kablosuz versiyonları var onların ismini unuttum şimdi kendi kendini şarj eden, hangisi daha iyidir acaba? Bu plug - in versiyonlarda da full elektrikliler gibi ileride batarya sorunu vs olur mu ? Bakım maliyetleri benzinli veya dizele göre daha mı yüksek ?

Teşekkürler..

 
2023 Mercedes GLC 300e kullaniyorum, 8 ay oldu alali, bence cok kullanisli ama evde sarj imkanininiz olmasi lazim. Bildigim kadariyla sorularinizi cevaplayayim:

"Bir de bunların kablosuz versiyonları var onların ismini unuttum şimdi kendi kendini şarj eden, hangisi daha iyidir acaba?"

Dediginiz Mild Hybrid diye geciyor, daha kucuk batarya kapasitesi oluyor bunlarda, tam elektrikli surus icin degil de normal benzinli motora destek icin anca yetiyor elektrik motorun gucu. Yani kalkislarda elektrikle kalkiyor mesela, yakit tuketimini azaltiyor. Batarya kapasitesi cok dusuk oldugu icin de disaridan sarj etmeye gerek kalmiyor, fren yaptikca aciga cikan az enerjiyle bile sarj oluyor. Plugin Hybrid'lerde ise batarya kapasitesi yuksek, elektrikli surus de yapilabiliniyor. Fren enerjisiyle Plugin'ler de sarj olsa da tum bataryayi sarj edemiyor yuksek kapasite sebebiyle, o yuzden fise takip da sarj etmek gerekiyor.

Plugin'in en buyuk avantaji elektrikli suruse imkan vermesi. Mesela benim arac kagit ustunde 120 km elektrikli menzile sahip, ama pratikte 100 km goturuyor. Bu da sehirlerarasi yola gitmedikce tamamen elektrikli kullanima izin veriyor. Gecen hesapladim, mevcut kullanimimla bir depo benzin bana 2 yil kadar gidecek gibi duruyor :) Ama benim arabanin batarya kapasitesi plugin'lere gore bile yuksek (31kwh). BMW 330e bataryasina baktim, 12kwh gosteriyor. Yani elektrikli modda herhalde ancak 40 kilometre civari gider.

"Bu plug - in versiyonlarda da full elektrikliler gibi ileride batarya sorunu vs olur mu ?"

Butun pillerin omru sinirli, normal arabalarin bile akusu sarj tutmaz oluyor akuyu degistirmek gerekiyor, ayni sekilde mild hybrid ya da plugin hybrid'lerin de bataryasinin bir omur var, o zaman degistirilir. Bu bir sorun degil, beklenen bir sey. Arabalari gectim telefondan kablosuz supurgelere, laptoplara her seyin bataryasi omrunu tamamliyor, o zaman degistirmek gerekiyor.

"Bakım maliyetleri benzinli veya dizele göre daha mı yüksek ?"

Hayir degil, hatta elektrikli motor ve sansiman cok daha az calistigi icin sorun cikarma olasiligi daha dusuk. Ek olarak fren de cok daha az kullanildigi icin fren balatalarinin omru uzuyor.

Gene bir sorunuz olursa yardimci olmaya calisirim.
  • sertac akin  (31.12.23 16:26:37) 
@sertac akin çok çok teşekkür ederim, zannediyorum siz irlanda’da yaşıyordunuz, ben de ingiltere’deyim. dizel - benzin yasaklanacağı için böyle bir alternatif de gördüm araştırmak istedim. evde şarj imkanım şuan için yok maalesef. daha 10 sene dizel- benzin gidecek gibi ama.

Kafamı şu karıştırdı, aynı model iki araç baktım donanım ve servis geçmişi de benzer ve aynı galeri. 330e new car cost 43k, şimdiki fiyatı 20k ( 3 yılda )

Diğeri 320d her şeyi aynı, new car cost 35k, şuan 22.5k.

acaba dedim daha mı hızlı değer kaybediyor, arada sadece 15-20 k miles vardı. ikisi de hasarsız. biraz da onu merak ettim.

özetle anladığım evde şarj imkanı varsa gayet mantıklı çünkü uzun yol da rahatlıkla yapılabilir, yoksa mild hybrid veya sadece benzin - dizel devam bir süre daha.
  • hayati cozemeyen adam  (31.12.23 16:43:08) 
Araclar ayni model olabilir ama iclerindeki aksesuarlara da bakmaniz lazim. Mercedes, BMW gibi araclarda motor ayni olsa da ayni modelin en dusuk ve en yuksek aksesuarli versiyonlari arasinda %25-30 fiyat farki oluyor. O yuzden sirf ayni model olmalari fiyat karsilastirmasi yapabilmek icin yeterli degil gibi.

Ama evde sarj imkani yoksa plugin'i public istasyonlarda sarj etmek benzinle hemen hemen ayni fiyata geliyor, o yuzden alici pazari daha dusuk, bu da ikinci el degerini olumsuz etkileyen bir unsur olabilir.
  • sertac akin  (31.12.23 16:54:43) 
Kuzey Amerika'da plug-in hybridler en cok elestirilen arac turu olabilir. Fosil yakit isteyenlere de uymuyor, cevrecilere de.

Aslinda sehir ici arac kullanan cogu kisi icin elektrikle 100 km menzil muhtemelen yeterli olur.

Yalniz maliyet acisindan alinabilecek bir tur oldugunu dusunmuyorum. 10 yil sonra batarya degistirmeniz gerektiginde aracin ederinin 2 katini yeni batarya icin odemeniz gerekirse aslinda cok da buyuk bir tasarruf yapmadiginizi farkedebilirsiniz.
  • thetruenorthstrongandfree  (31.12.23 17:40:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.