[]

Psikiyatrik ilaç kullanan var mı?

Delirmek üzereyim sanırım.

Son çare aklıma bu geldi.

İlaçtan sonra hayatınızda neler değişti?

Gerçekten çaresiz kaldım, bir psikiyatriste görünücem tabii ama öncesinde sizden de bilgi almak istedim.

 
İlaç adı vermeyeceğim, üç yıldır kullandığım bir antidepresan var, en başta psikiyatriste gitmeme neden olan depresyon belirtilerinin neredeyse tamamına iyi geldi, hastasıyım <3
Bir ara ilaç kullanmaktan sıkıldım diye tutturdum, doktor kontrolünde azaltarak bitirecektim, bir ayda "ben bırakmaktan vazgeçtim, geri dönelim" dedim. Bir dönem aşırı halsizlik ve yorgunluk yaptı, ilacı sabah yerine gece kullanarak (yine doktor onayıyla) çözdüm onu da.

Delirmek üzereyim derken şizofreni mi diyorsunuz, depresyonda mısınız, bipolar mı yoksa panik atak mı, DEHB mi... Daha ilaç gerekip gerekmeyeceğini bile bilmeden çok kaygılanmayın, doktora gidin siz :)
(Bir de şu an kullandığım ilacı yazan doktordan önce başka bir psikiyatriste gitmiştim, kadın o kadar yarım yamalak dinlemişti ve o kadar sallamıyordu ki o doktora hiç güvenemedim, yazdığı ilacı da kullanmak istemedim. Gittiğiniz doktor güven vermezse başka doktora gidin, içinize sinen bir doktor bulun mutlaka.)
  • kobuzchu kiz  (26.12.23 15:37:35) 
Önce psikiyatriste gitmek iyi bir fikir. Ben ilaç kullanımına başladığım dönem hayatımın en karanlık dönemini yaşıyordum ve halihazırda psikolojik destek alıyordum. Lustral ve Stilizan yazmıştı psikiyatristim ve ben aynı günün akşamı bütün forumları, sözlükleri, yorumları okuyup paniklemiştim. İştah açılması/kapanması, cinsel isteksizlik, kilo alma verme, uykusuzluk yahut sürekli uyku hali...sonu yok bunların. Psikoloğum en sonunda bunları okumaya ara vermemi rica etti, ve kendimi sürece bırakmamı önerdi ve ancak o zaman iyileştim. Demem o ki, her bünye bu ilaçlara farklı reaksiyon veriyor. Belki okuduğunuz etkileri yaşamayacaksınız bile.

Şahsi konuşacak olursam, bende ilk başlarda sürekli bir uyku hali vardı ve odaklanma sorunu yaşıyordum. Birinci ayın sonunda ilacın yan etki olarak değerlendirebileceğimiz etkileri durdu ve hayatıma normal şekilde devam ettim. İyi geldi mi, gelmiştir tabi. İyileşmenin bir kaynağı olmuyor sadece. Ben değiştim, terapiye devam ettim, ilaçlara devam ettim, hayat koşullarım da değişti. Bir sürü parametre var fakat ilaçlar bu değişimleri karşılamanızda faydalı oluyor. Sürekli mutsuz ve depresif olan duygu modumdan görece çabuk şekilde çıkmış olmamı sağlamış olabilir ilaç tedavisi. Korkmayın ve güvenebileceğiniz bir doktor bulun yeter.
  • @stubborn inferno  (26.12.23 15:46:00) 
19 yaşındaydım, aynen böyle delirmek üzereyken ve başarısız intihar girişimi sonrasında baktım olmuyor, psikiyatriste gittim. maddi imkanım el vermediği için terapi görmedim, sadece ilaç kullanıyor ve iki ayda bir filan psikiyatristle görüşüyordum.

bana inanılmaz iyi geldi. toparlandım. tekrar hayata sarıldım. şöyle söyleyeyim sosyal fobinin, bir alt sokaktaki bakkala gitmemi engellediği bir noktadaydım. oradan yırtık donla gezecek arsızlık seviyesine ulaştım :) ilacı bir sene kullandıktan sonra bıraktım, takip eden 4-5 yılda iyiydim.

sonra pandemi, çok sevdiğim sevgilimin terk etmesi, babamın vefatı, benim yaş ilerlerken yerimde saymam, maddi sıkıntılar vs. derken yine su kaynatmaya başladım.

bu sefer terapiyle beraber ilaç kullanıyorum. yine çok daha iyiyim. mental açıdan hatta belki hayatımda hiç olmadığım kadar.

***

şimdi herkesin derdi aynı değil, her ilaç da aynı değil ama kendi başınıza işin içinden çıkamıyorsanız bence profesyonel destek almaktan çekinmeyin. iyi bir uzman gözetiminde yürütüldüğü sürece bu süreçler, efendime söyleyeyim ilaçlar filan acayip güzel şeyler.

ha 5 sene kullanınca ne olur, ileride ne gibi sorunlara yol açar vs. orasını bilmiyorum ama şahsen ilgilenmiyorum. ben yardım almasaydım şu an ya ölmüş ya da geri dönüşü olmayacak hatalar yapmış olabilirdim. ilaçsız berbat bir hayat yaşayacağıma beynimi "olması gereken" yerde tutup daha zayıf iç organlarım olmasını/erken ölmeyi tercih ederim açıkçası.
  • mark greg sputnik  (26.12.23 15:52:26) 
Psikiyatrik ilaç psikiastrist ile faydalı diğer türlü bir anlamı yok. maalesef bu ilaçlar bir antibiotik değil ki bakteri gibi kafanızdaki düşünceyi bulup öldürsün.

Psikiyatrik ilaç sizi terapiye uygun hale getirir sadece, daha objektif düşünmenizi sağlar.

bir doktora görünmenizde fayda var.
  • duyurukullanıcısı  (26.12.23 16:13:37) 
probleminiz nedir? psikiyatriste gidin mutlaka. eğer ilaçlık bir şey değilse terapi ile halledilebilir. boşuna ilaç içmeyin yani.


  • candide  (26.12.23 18:05:29) 
İlaç terapinin işe yaramadığı desteklenmesi ve hayatınızı normal bir şekilde idame ettiremediğinizde verilir. Ancak psikiyatriste giderseniz yüzde 95 oranında size ilaç verir.


  • mikahakkinen  (26.12.23 21:09:41) 
Ben 1 sene terapi gördüm ama sonra ekonomik durum,işsizlik vs bıraktım. Non official bir şekilde psikoloji hocası bana major depresyon teşhisi koyduğunu yıllar sonra öğrendim. Ama zaten ruh halim değişmiyor, panik ataklarım devam ediyordu. Özel bir psikiyatriste gittim ve bana bir ilaç yazdı ki etrafımda bu ilacı kullanan çokça insan vardı, onlardaki değişim beni ikna etmişti ilaca. Kullanmaya başladım, gerçekten ilk ay ızdıraptı ama şimdi çok mutluyum, daha soğuk kanlı ve neşeliyim. Geçen trafik kazası geçirdim ameliyat olmam gerekti ve ben inanılmaz güçlü hissettim kendimi, durumu olağan karşılamak olsun, ameliyat gerçeğini vs. Aslanlar gibi girip çıktım. Bu ilaç olmasaydı hayatımda bu geçen 2 haftam ızdırap olurdu bana. Hayata daha adapteyim, sosyal fobilerimden kurtuldum çok güzel. Hayatımda ilk defa kendimi seçtim diyebilirim.


  • guitarissimo  (26.12.23 23:55:29) 
1 yıldır kullanıyorum. Eskisine göre daha iyiyim ama ne kadar iyi bilemiyorum. Tabii öğrenciyim öyle kliniğe git falan para yok devlet hastanesinde gidiyorum imkanımca. Yani hiç yoktan iyidir. Eğer özele falan giderseniz bence faydasını mutlaka görürsünüz (ben bile gördüysem)


  • substituent  (27.12.23 13:51:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.