[]

işle ilgili birkaç soru

10 ekim tarihinde bir kafede çalışmaya başladım, sigorta başlangıcım 1 kasım olmuş. bu akşam çıkarken patron çağırdı, kovdu, yarın çıkışını verelim dedi.

nedeni yılbaşında başka bir şehre gidecek olmam, izni müdürden 1 ay önce aldım, gittim uçak bileti falan aldım yani. patron benim haberim yok dedi.

bu ay 23 gün çalışmış oldum.

şimdi bu beni pat diye kovabilir mi yasal olarak? bundan bir tazminat doğar mı, az ya da çok fark etmez.

ikincisi madem öyle ben de şikayet edeceğim, sigorta başlangıcımı doğru yatırsın, bunun için geç mi kaldım?

üçüncüsü ben zaten haftada 54 saat asgari ücrete çalışıyordum, bu da yasal değil, bunu da şikayet edeceğim? fazla mesailerimi isteyeceğim.

bütün bunları alabilir miyim, yoksa çok mu 'film izlemişim'? :)

not: bu ayki maaşı henüz almadım, ayın 10'unda alacağız. evrak imzalamaya gel yarın dedi, gitmeyi düşünmüyorum.

doğru yolda mıyım?

 
Deneme süresi 2 ay. 2 ayda ihbar tazminatı hakkı olmaz. 2 ay içinde olduğun için bir anda çıkarabilir ama izin verip vermedim diyorsa haksız fesih olabilir.

Haftalık çalışma saati 45. Fazlası mesai ücreti gerektirir.

İşe giriş geç yapıldığı için şikâyet edebilirsin. Sigortasız çalıştırmış oluyor.

Edit: 1 Kasım'a göre 2 ay olmamış oluyor.
  • dissendium  (24.12.23 23:16:05 ~ 23:26:08) 
10 ekimde başladım, bugün 24 aralık, iki ay aşılmış durumda. ama sigortalı olarak 1 kasım, onu mu kastettiniz?


  • fakat  (24.12.23 23:21:00) 
gitmen iyi olur
23 günlük maaşı ve fazla mesaileri istersin
onlar da alacağı yoktur şeklinde bi şey imzalatır
sigorta girşimi doğru yapmamışsınız şeklinde üstü kapalı diretebilirsin
  • mantık  (24.12.23 23:44:28) 
Abi kafede çalışıyorum demissin. Türk servis sektörü sömürü üzerine dayalidir ve bundan ucuzdur. Insanlarin hakkı verilen bir sektör olsa bu kadar ucuz olmazdi zaten.

Ben fazla mesai almana yüzde 1 sans veriyorum. Patronunun da sigorta konusunda korkacagini da sanmiyorum. Ama bana kalsa kesinlikle hakkını ara, öğrenmiş olursun. Sadece kafelerden falan bir şey bekleme yani. Bunlar senin gibi paraya ihtiyacı olan insanları somuren yerler yüzde 95.
  • logisticsmanager  (25.12.23 04:24:21) 
ikincisi için yazıyorum; sigortanın yapılmaması ya da eksik prim günleri için bulunduğunuz yerin iş mahkemesinde davanızı açabilirsiniz, geç kalmadınız. o tarihlerde çalıştığınızı mutlaka ispatlamanız lazım yalnız. diğer çalışanlar tanıklık edecek mi? (komşu iş yerlerindeki tanıklar da dinlenir) kamera kaydı veya o günlerde çalıştığınızı delillendirecek bir şey varsa kesin olarak kazanırsınız zaten.

burada kazancınız maddi olarak çok bir şey ifade etmez belki ama karşı taraf için ciddi masraf olabilir ve uzlaşma yoluna gitmek isteyebilirler. bir avukat aracılığıyla dava açarsanız vekalet ücreti, mahkeme masrafları, karşı tarafın avukatının vekalet ücreti derken hesap kabarır. bunlar sizin için de ilk etapta masraf olacak mahkeme için delil gider avansı vs artı olarak avukatınızın vekalet ücretini ödemeniz gerekecek. (tanıdık bir avukat arkadaşınız varsa kesin kazanacağı bir dava olduğu için yardımcı olabilir. bu durumda sadece noterden çıkaracağınız vekalet belgesi ücretini ödersiniz fazla bir şey tutmaz)

konuşup anlaşılabilen tiplerse dava açmadan finalde ne olacağını iyice bilmelerini sağlamanız lazım. dava sonucu atıyorum 100 bin masrafları olacaksa 50'sini sana verip uzlaşma yoluna gidebilirler.

ayrıca davayı kazanmanız durumunda ssk'dan da ceza yiyecekler. yatırmadıkları her gün için -bu kısmı tam bilmemekle beraber iki ya da üç katı- prim ödeyecekler.

bu davayı kazandıktan sonra da tazminat davası açarsınız :) çok uzun sürer bunlar ama 2 belki 3 yıl. amacınız uzlaşmak ve en azından biraz kazanç sağlamak olmalı. sonuçta bir haksızlık var ortada.
  • Improbable  (25.12.23 10:32:30) 
maaşını aldıktan sonra sigortasız çalıştırdığı için sgk'ya şikayet et.


  • paintov  (25.12.23 12:21:57) 
Deneme süresi diye bir şey yok, 6 aylık çalışmaya kadar 14 gün süresi var.
Seni bugun kovduysa ya 14 günlük maaşını verecek ya da 14 gün sonra kovacak. o sürede de sen çalışıp maaşını alacaksın.

Ayrıca firmaya 20 günlük sigorta yatırmadıgını belirt.

Asgari ücretin aylık primi 4.359,73 TL sen 20 gün primim eksik 2.906,48 TL diyip, 3.000 TL iste ben de bunu gidip eksik gün primi ödeyecegim dersin. Vermezse zaten bu tutar kadar ekstra ceza alır.
  • liberal  (25.12.23 13:37:18) 
Güncelleme: Dün arabuluculuk davası açtım, hakkımı aramaya çalışacağım, hesaplarıma göre 20.000 TL alacağım var.


  • fakat  (29.12.23 12:49:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.