[]

Ithalat-ihracat firmalari komisyonu kimden aliyor? Ticaret bilenlere soru..

merhaba! diyelim ki bir ithalat-ihracat firmasi var. bu firma yurt disindaki ureticiden turkiye'ye toptan mal getiriyor ve turkiye'deki toptanciya/perakendeciye (market, dukkan vs) satiyor. bu aradaki ticaret firmasi komisyonu kime ekleyip gelir elde ediyor?

mesela yunanistan'da bir tavuk ciftligi olsun. turkiye'de de tavuga ihtiyaci olan toptancilar veya perakendeciler olsun (dedigim gibi market, tavukcu vs.). turkiye'dekiler bu tavuk ithal eden turk firmasini buluyor ve yunanistan'dan tavuk istiyorlar (tonlarca diyelim). bu turk firmasi da yunan ureticiyle konusuyor ve anlasma saglaniyor. bu aradaki ticari firmanin geliri nereden hangisinden aldigi komisyonla saglaniyor, nasil? mesela bu firma tavuk ureticisinin verdigi fiyatin ustune mi ekliyor, yoksa tavuk ureticisinin verdigi fiyattan mi kesiyor?


 
Üstüne ekliyor.


  • logisticsmanager  (23.12.23 19:32:21) 
Bu arada komisyon değil bu yani, satış.
Alış fiyatı + bütün lojistik masraflari (gümrük vs dahil) + vergiler + çalışan masraflari vs vs diyip üstüne kari koyup satiyorsun.

  • logisticsmanager  (23.12.23 19:33:21) 
yurtdışından 3e alıp yurtiçine 5e satıyor.

tavuk üreticisinin verdiği fiyattan nasıl kessin? üstüne ekliyor. komisyonculuk hep üstüne eklemektir zaten. basic ticaret budur.
  • jelly bear  (23.12.23 19:34:54 ~ 19:35:11) 
Komisyon nasil oluyor;
Üretici diyor ki bana 500 tane satacak yer bulup sana yüzde 10 komisyon.

Satin alan diyor ki bana 500 tane şu fiyattan bul sattığımın yüzde 10u senin

Burada aracilik yapanlar var, onlar böyle komisyon alir. Ama ithalat ihracat komisyon almıyor yani.
  • logisticsmanager  (23.12.23 19:35:03) 
@logisticsmanager, fakat aradaki firma kendisi alim yapmiyor, komisyon degil mi? yani tum ithalat ihracat firmalari, veya ithalat ihracat yapanlar urunu kendileri mi satin aliyorlar once? tam anlamadim.


  • Sour  (23.12.23 19:45:19) 
Komisyon gibi bir şey yok. Senin ithalat şirketin varsa satmak istediğin ürünü satın alırsın. Yurt içindeki şirketler de senden satın alır. Yurt içindeki şirketlere satış fiyatlarını sen belirlersin. Yurt dışından bir ürünü 1 dolara aldıysan, Türkiye'ye getirdiysen yurt içindeki şirketlere istediğin fiyatlardan satabilirsin. Zarar etmemek için satın aldığın fiyatın üstüne eklemen gerekiyor. 1 dolara aldıysan 1 dolara satamazsın.


  • dissendium  (23.12.23 20:17:12) 
Al hocam bak burada daha çok aciklama var
www.muhasebetr.com

Senin aradığın ihracat komisyonculugu gibi.

Kısacası normalde hayır. Alıcı ya da satıcı değildir, aracilik hizmeti faturası falan olur.

Ama senin sorduğun gibi yapan da var. Yani aslında bir sürü çeşit ticaret türü var yani.

Bugün adam ben misal kamyon başına 5 bin Euro alırım da der, kardan yüzde 20 de der, her ay is yapsak da yapmasak da bin Euro alırım da der.
  • logisticsmanager  (23.12.23 22:08:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.