[]

Kitap okuyor musunuz, Günde ne kadar, nerde, ne zaman okuyorsunuz?

Merhaba duyurucular, düzenli kitap okuyamamanın verdiği ızdırapla size böyle bir soru sormak istedim. Düzenli okuyamıyorum, biraz ara verdikten sonra o kitabı tekrar elime almayıp "başka bir kitapla düzgün bir başlangıç yapma" isteklerimde hep hüsranla bitiyor. yatmadan önce okumaya çalışıyorum, birkaç sayfa okusam hemen uykum geliyor. Okuduklarımdan da bişeyler anladığım bunu hayatımda kullandığım tam olarak söylenemez. Çünkü etkisi birkaç güne geçiyor.

Siz nasıl yapıyorsunuz?


 
Çok değil ama haftada birkaç gün günde 30dk-1 saat falan. Haftasonu hanımla kitap kulübü yapıyoruz sabah kahve ve kitap olarak.

Hayatıma bir anlam katacak diye okumuyorum. Misal en son generation kill okudum, bana sadece perspektif katti, orada yasananlari hayal etmemi sagladi falan.
  • logisticsmanager  (18.12.23 16:40:34) 
Geçen kütüphaneden kitap aldım. 10 sayfa okuyamadım. Zaman olmadı. Tek yol e kitap bana göre.


  • dissendium  (18.12.23 16:44:40) 
Her yerde okuyabileyim diye e book okuyucu aldım. Genelde toplu ulaşımda ama her zaman her yerde okuyurum. Günde 50 sayfa diye bir standardım var.
50 sayfayı kendime şart koşmuşluğum, tamamlamadan uyumayacağım demişliğim yok ama bu ortalamayı tutturmaya çalışıyorum.
Bazan ağır ilerleyen kitaplara rastlarsam bir ikinci kitapla paralel yürütüyorum.
Evde fiziki kitap, dışarda e book diye ilerliyorum genelde.
  • Mirket  (18.12.23 17:19:37) 
Hayatta kendimle ilgili gurur duyduğum ozelliklerimden biri okuma yazmayı öğrendiğim yaştan beri hep kitap okuma rutinimin olmasıdır. Dolayısıyla evet, okuyorum ve kendi çapımda da iyi bir okuyucu olduğumu düşünüyorum. Günde beş sayfa da olsa okurum.

Öncelikle e-reader veya basılı kitap fark etmiyor, ben kitabımı hep yanımda taşırım. Doktor kontrolüne gittiğimde, kahve için arkadaşımı beklediğimde, ne bileyim banka sırasında vs. Telefonla ugrasacagima birkaç sayfa kitap okurum. O dönem akademik ve fazlaca dikkat gerektiren bir kitap okuyorsam yanımda taşıdığım kitap biraz daha hafif bir kitaptır ama yanımda hep bir kitap vardır. Zaman olmaması bir bahane degil zira zamanı neye harcadığınız bu noktada daha önemli.

Okuma motivasyonunu kaybettiğinizde geri gelmesi için sevdiğiniz türde, çok kalın olmayan bir roman en ideali bence. İlla "şu kadar sayfa okumalıyım" gibi bir standart yerine gün gün üstüne koyarak gitmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin bu hafta her gün beş dakika, ertesi hafta on dakika gibi. Zaman icinde bir bakmışsınız tekrar eski rutine kavuşmuşsunuz. Ama günde yarım saat diye yola çıkarsanız sıkılabilirsiniz. Gerçekci olmak önemli.

Akşam yatmadan önce okunan kitaplar uykunuzu getiriyorsa gün içinde okumayı deneyin. Zaten uyku kalitesi için yatakta uykudan önce kitap okumak, film izlemek vs gibi aktiviteler pek onerilmez.

Hep aynı tür kitaplar okumak yerine çeşitlendirme yapın. ben mesela bir mesleki kitap okuyorsam hemen ertesinde iyi bir roman okumaya çalışırım. Felsefe çok severim ama arka arkaya bir sürü felsefi kitap okumam, hep cesitlendiririm.


Eski ivmenizi kazanmaya başladığınızi hissettiğinizde bir arkadaşınız, sevgiliniz, eşiniz vs ile birlikte aynı kitabi okuyup sonra birlikte tartışabilirsiniz. Ben bunu çok severim.

Kitap içinden notlar almak için güzel kalemler, ayraçlar vs da motive edici olabilir.

Kitap okumak çok güzel bir şey ve insanlar bu zevkten mahrum kalınca çok üzülüyorum. O yüzden denemekten vazgeçmeyin, bir sure sonra alışkanlık haline gelecektir tekrar.

İyi okumalar.
  • fraise  (18.12.23 17:49:31 ~ 17:54:01) 
3-4 aydir tiyatro metinleri okuyorum cok fazla. Hem akici keyifli hem kisa suruyor. Birkac ayda bir de roman turunde kitap okuyorum. Daha sik olarak da bazen cizgi roman.


  • nic cage  (19.12.23 00:48:27) 
Aynı ızdıraptan dönem dönem bende de oluyor. Gençlik yıllarında çok kitap okudum. Araya akademisyenlik girince biraz uzaklaştım çünkü iş akademik okumaya dönüyor, onu keyif amaçlı kitap okumaktan sayamıyorum. Ama çok sevdiğimden geri dönmek istediğimde, çok ağır ve roman dışı eser pek okuyamadığımdan, daha hafif içerikli, bazen bestseller denebilecek kitaplar okuyarak kitap okumaktan duyduğum mutluluğu yaşamaya devam etmeye çalışıyorum. İçinde yaşadığım tempo ve bebek sonrası kaybettiğim beyin hücreleri roman dışında bir şeyler okumamı şu an için zorlaştırıyor :D

Uzak kalıp geri dönmek istersem okuma hızım ve alışkanlığım geri gelsin diye özellikle çok hafif bir şeyler okuyorum, sonrasında okumak isteyip okuyamadığım farklı tür eserlere geçiyorum. Ben kitap okuma işini kindle ile hızlandırdım ve kolaylaştırdım. Gün içinde işlerden ötürü kitap okuyamıyorum. kindle'ın en büyük yardımı bu oldu, hem eşin hem bebeğin uyuduğu odada ışık açmadan, kimseyi de rahatsız etmeden rahat rahat okuyorum. Böyle olmasa kitap okuyacak zamanım kalmazdı. Biraz kindle'dan ötürü, biraz da İngilizce okudukça Türkçe çeviri kitaplara önyargım arttığından İngilizce okumaya başladım. Bu da biraz okuma alanımı sınırlıyor aslında. Bir de amazon'da bir kitaba 7-8 dolar bile verince maddi olarak koyuyor takdir edersiniz ki :) Bu arada özellikle gece yatmadan okuyorum, bazen çok uykumu getiriyor çabuk bırakıyorum, ama kitabın ilerleyişine bağlı olarak elimden bırakamayıp almam gereken uykudan mahrum kaldığım da oluyor :D

Bir de suçluluk duygusu sizi yapmak istediğiniz işten ister istemez uzaklaştırır, çünkü içsel bir motivasyonla değil, "kitap okumam lazım" şeklinde beyninize verdiğiniz bir çeşit emirle okumaya çalışıyorsunuz o zaman. O yüzden belki sadece çok keyif alacağınız bir tür bulup ondan okumaya çalışabilirsiniz. Tarzınıza göre bilim kurgu olur, polisiye olur, young adult romance bile olur yani artık sevebileceğiniz neyse.

Bu arada goodreads de çok işime yarıyor, bir bakmanızı tavsiye edebilirim. Kendinize reading challenge'lar oluşturabiliyorsunuz (gerçi bu da bir baskı olabiliyor). Bir de kitap seçme işini bir başlangıç için kolaylaştıran listeleri var. Okuduğunuz, sevdiğiniz bir kitabın benzerlerini gösterebiliyor. Her şeyi çok ana akıma çekmek gibi bir problem yaratsa da bazen çok yardımcı olduğu kesin bence. O yüzden, bilmeme ihtimalinize karşılık, goodreads linkini aşağıya bırakıyorum.

www.goodreads.com

Umarım sevdiğiniz eserler bulup keyifle okumaya devam edebilirsiniz :)
  • nimberjack  (19.12.23 14:02:57) 
Haftasonları iyi okuyorum evde yapılacak iş olmadığında. Cumartesi başladığım kitabı Pazar günü bitirebiliyorum.


  • chitosan  (19.12.23 14:18:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.