[]

Bankada 400 bin TL üzeri tutmak riskli mi?

Artık azıcık bir miktar yapıyor, fakat babamın ısrarı üzerine farklı banka araştırıyorum. Toplamda 500 bin liradan biraz fazla miktarı faizde tutmayı planlıyoruz. Ama sanırım şu an devlet 400 bin liraya kadar parayı sigortalıyor.

Günümüzde Türkiye'de bir bankanın batacağına veya kaçacağına hiç ihtimal vermesem de babam dünyanın en risk almayan memur insanı. Şimdi gidip iyi mevduat faizi veren bir banka araştırıp farklı bir hesap daha açmam gerekiyor. Bana göre bu zahmete hiç gerek yok, para dursun işte bir yerde. Neden bölüyoruz ki?

400 bin liranın üstünü devlet sigorta kapsamında korumadığı için babam parayı ikiye bölüp farklı bankalarda tutmak istiyor. Ben ise bunun gerekli olmadığını düşünüyorum. Sizce babam haklı mı, ne düşünüyorsunuz?

 
denizbanka yatırma.
paramı hiç bir şekilde eft yaptırtmadılar bana, tam 2 gün şubede uğraştım, şubeye gidip eft kağıdı doldurdum onuda yalvar yakar işleme aldırdım.
işbankasına güveniyor ve kullanıyorum
yatırım tavsiyesi değildir.
  • eja  (18.12.23 16:10:40) 
değil. o eskidendi.


  • jelly bear  (18.12.23 16:10:47) 
TL riskli değil, devletin istediği kadar üretebildiği bir kağıt o. Neden TL olarak faizde tutuyorsunuz ve faiz enflasyona dayanabilecek mi para erimeyecek mi bunu bir iyi düşünün.


  • nhk ni youkosu  (18.12.23 16:16:11) 
Bu miktarı TL olarak tutmamız lazım çünkü yakın zamanda parayı bölüp birkaç yere göndermemiz gerekiyor. Kenarda kalsın dediğimiz kısım dolar ve altın olarak duruyor.


  • dejame  (18.12.23 16:29:07) 
Yılbaşından itibaren 650.000₺ olacak. Ayrıca bu limit kişi bazlı değil her banka için ayrı. O yüzden kendinizi güvene almak için farklı bankalara 650.000₺ şeklinde yatırabilirsiniz.


  • namandigurai  (18.12.23 16:38:21) 
hocam bu devirde 400 bin in gerçekten alım gücü kalmadı, zaten yakın zamanda dağıtılacakmış bence uğraşmayın bölmeye falan.

Gidin büyük bankalardan birine koyun (akbank yapı kredi iş bankası gibi) 3-5 puan düşük faiz olsun kafa rahat olur bence. Ben mesela odeabank, burganbank gibi yeni çıkmış bankalara hiçbir koşulda güvenmem 100.000 tl bile olsa koymak istemem. ama diğerlerinde bir sorun olacağını sanmıyorum.

Hali hazırda aracı kurumlarda ( banka bile değil ) yaklaşık 1milyon param var ve endişe duymadım şimdiye kadar :)
  • bu yolun yolcusu  (18.12.23 16:41:20) 
bu kadar çekiniyorsa işbankası gibi büyük bir bankada tutun.
işbankası battıysa zaten siz de sınırdan mülteci olarak başka ülkeye botla kaçıyor olursunuz.

  • nuisance  (18.12.23 17:01:56 ~ 17:02:12) 
Bankaların hepsi, en küçüğünden en büyüğüne eşit miktarda güvenli, BDDK'nın yakın takibi altındalar.
Tereddütünüz varsa birkaç bankaya yayın ve çok sağlam olsun diyorsanız gecelik faiz işine falan girmeyip vadeli mevduat hesabı açın.
Babanız muhtemelen İmar Bankası, Demirbank vs dönemini hatırlıyor ki o zamandan sonra sistem değişti.
  • Mirket  (18.12.23 18:39:19) 
Bir kere şöyle bir hata var buradaki argümanda, zaten şu an enflasyonun altında bir mevduat faizi veriliyor. Buna rağmen yine de sizin gidip yüksek faiz almak için banka ile pazarlık yapmanız lazım. 400 bin TL'ye verecekleri faiz ile 500 bin TL'ye verecekleri faiz büyük ihtimalle aynı olmaz. 500 bin TL'yi tek bankada tutarsanız eliniz faiz pazarlığı kısmında daha kuvvetli olur.

Hele parayı ikiye bölüp, 100 küsür bin TL'yi başka bir bankada mevduata koymaya çalışırsanız kesinlikle bu tutar için daha düşük bir oran alırsınız. Yani kendimi güvenceye alayım diyerek paranın daha hızlı değer kaybetmesini sağlarsınız.

Babanız hala 2001 krizini ve batık bankalar dönemini hatırlıyor olabilir. O günden bugüne köprünün altında çok sular aktı. Türkiye özelinde banka batması gibi bir hadise çok ama çok ekstrem durumlar haricinde olacak şey değil. Bütün bankalar BDDK tarafından yakından takip ediliyor.

Kısacası babanız haksız, ona güzelce parayı bölmenin bir mantığı olmadığını izah edin derim.
  • loras  (19.12.23 18:54:23) 
@loras, tam olarak dediğinizi anlattım. 43 yıllık bürokrat babam ise bddk’da arkadaşı olduğunu, dönen hile hurdaları bizzat dinlediğini söyledi. bunun günümüzde mümkün olmadığını söylesem de ikna edemedim.

sanırım bana sadece sabır gerekiyor.
  • dejame  (20.12.23 16:24:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.