[]

istanbul için en az kaç tl iyi bir maaştır?

çevremde o kadar çok insan 20-35 bin arası kazanıyor ki özel sektörde, ekşi'de ilgili başlıklarda sürekli 70-90 bin kazananları görmek çok garip geliyor. eğitimli bir çevrem var ve o civarda kazanan kişi sayısı gerçekten az diye biliyorum. onlar da yönetici pozisyonunda veya daha spesifik bir meslek icra ettiklerinden o parayı kazanıyorlar zaten.

sizin "tek başına yaşayan bir kişi en az şu kadar kazanıyorsa iyi kazanıyodur" dediğiniz maaş nedir? yani bu parayı kazanan çok zorlanmaz, standartlarından çok ödün vermez, ayda 1-2 kere gider zara'dan istediği kazağı alır, konserine gider, hafta sonu rahat rahat birasını içer dediğiniz, gerçekçi miktarı soruyorum.


 
halihazırda İstanbul'da olanla sıfırdan başlayacak olanın rakamı çok farklı bence.

Eğer yeni kiralıyorsan 20 bin kira, 20 bin emlakçı, 20 bin taşınma parası vs. vereceksin. Ancak ailesiyle yaşayan, ev arkadaşı/sevgilisiyle kalan veya %25 zam yapa yapa az kira veren biri o paraya geçinebiliyordur.

Dediğin şeyler 60 binden başlar bence.
  • nhk ni youkosu  (17.12.23 20:25:14) 
ekşi'de sürekli yüksek maaşlar görmenin sebepleri var. birincisi gidip de 20 bin maaş alanlar pek yazmıyor o başlığa doğal olarak 70-80 alanlar yazıyor. ikincisi yalan söyleyenler vardır elbet online ortam kimse kimseyi gerçekten tanımıyor neticede kendini çok kazanan biri olarak göstermek isteyen insanlar çıkar muhakkak bu ortamda az veya çok.

soruya gelirsem eğer rahat yaşamak için baz aylık gelir ülkedeki tüm metropollerde 25-30k bence. baz ücretten kastım kirasız, faturasız, mutfak alışverişsiz sadece kendine harcadığın bir yaşamdan bahsediyorum. bu parayla aynı tarif ettiğin hayat yaşanır üstüne azar azar birikim/yatırım da yapılabilir. tek başına kiraya çıkacaksan tabi bu 25-30'un üstüne kiranı, faturalarını, mutfak alışverişini ekleyip öyle bulursun fiyatı mesela ankara için 50k civarı oluyor bu durumda rahat yaşatacak maaş. biriyle yaşayıp bölüşeceksen giderleri 40 olru atıyorum kendi durumuna göre o baz kısma eklenecek miktar yani.
  • semaforo de medianoche  (17.12.23 20:48:02) 
1994 yılından beri (bkz kriz) izlediğim bir konu. Düzgün bir ev aylık 750 USD civarıdır.

Aylık 2bin USD net ile geçinirsiniz ama bir şey kalmaz.
Aylık 3bin USD net ile insan gibi yasayabilirsiniz.

Bu rakamlar neredeyse hiç değismedi bence. Kriz olsa da aynı, olmasa da. Sadece krizde TL maaş düşük kalır.

Asgari ücret filan hikaye her zaman.
  • alfired  (17.12.23 20:48:47) 
@nhk+1(Yalniz bu nick de hep aklimda khk olarak kalmis :D )
Kira fiyatlarinin bu derece arttigi bir yerde dogal olarak sifirdan yasam kurmak da daha guc hale gelmistir. Yasanabilecek uygun bir evi sifirdan bulmak ortalama olarak 15-20 bine mal olacagi icin ve ortalama gelirin 1/3 unun kiraya gidebilecegini de hesaplarsak 60 bin en uygunu bence.

Bundan daha azi ile yasanmaz mi? Tabii ki yasanabilir ancak bu sekilde yasamak icin de deli gibi bir yasanabilecek yer aramak gerekir -ki bu da cogu zaman sana ulasim maliyet ya da ucreti olarak geri doner- ya da oncesinde bisekilde kalacak yerin ayarlanmasi seklinde olur bence.
  • j r r tolkien hayrani  (17.12.23 20:52:20) 
Kiradaysan ankara 50 istanbul 65 derdim


  • lapaz  (17.12.23 22:01:53) 
ortalama 60k kendi kendinizi döndürmeniz için gayet yeterli.


  • isveperver  (17.12.23 23:40:07) 
Aylık 150k kazanıyorsa iyi kazanıyordur bence. Birikim de yapar, yurt dışına tatile de gider, arabasını da alır.


  • archmage mahmut  (17.12.23 23:54:47) 
iyi ve istanbul çok göreceli bir durum. herkesin iyi algısı farklı. iyiden kastınız ne bu kişiye göre değişir. atıyorum hafta sonları yurtdışına bir iki günlük tatile gidebilecek kadar maaşı imkan tanıyorsa bu iyi mi mesela? kriter bu mu?
veya tek maaşla kira ödenecek mi? evet ise ev hangi semtte? istanbul hangi istanbul? gebze de istanbul beylikdüzü'de beşiktaş'ta. bunların hepsi denklemi baştan başa değiştiren hususlar. dolayısıyla çok parametre var. keskin konuşmak mümkün değil. 100bin tl maaş istanbul'un lokasyon farketmeksizin çoğu yerinde yeterlidir. ama 50 bintl kimi yerde sadece kira gideridir. yani özetle bunun bir formülasyonu yok.
bu değişkenler ve onların ağırlığı sonucu belirler.
  • ezkaza  (18.12.23 00:43:50) 
istanbulda tek basinaysan 65-70, coluk cocuk varsa 100+ lazim.


  • cooperr  (18.12.23 07:35:16) 
300-450 bin iyi maaştır.

20-30'larında tek yaşayan biri için 100 bin üstü.

şunu rahatlıkla alamıyorsa iyi maaş almıyor.
www.network.com.tr
  • gabe h coud  (18.12.23 13:08:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.