[]

Bina bodrumunda güçlü titreşim binaya zarar verir mi?

Oturduğum binanın bodrumuna -inanır mısınız- oto kaporta dükkânı açmışlar.
Kocaman bir makine kurulmuş, ortamdaki havayı çekip dışarı yolluyor.
Çalıştığında bütün bina titriyor, sarsılıyor. Gürültü tabii çok rahatsız edici.

Asıl merak ettiğim: Bu titreşim binaya zarar verir mi? Yaratılan titreşimin binaya zarar verip vermediğini nasıl tespit ettirebilirim, ki bina sahiplerini konu hakkında bilinçlendireyim?

Konuyla ilgili bilimsel çalışmalar ve bilgilere ulaşmam lazım.

 
zarar verir bence, şikayete gürültüden başlayın, istanbul' daysanız mesela ilçe belediyelerinin çevre koruma birimlerine şikayet edebilirsiniz. ikincisi ruhsat almış mı? normal şartlarda o iş için ruhsat verilmemeli, almadıysa ruhsat yönünden de şikayet edilmeli.


  • thor44  (16.12.23 13:51:11) 
Zarar vermez fakat gürültüden şikayet edebilirsiniz. Binaya zarar verecek şiddetli olsa oradan insan çalışamaz zaten.


  • malheiros  (16.12.23 14:04:44) 
şiddetine ve frekansına bağlı olarak zarar verir. ancak sizin bahsettiğiniz cihazın bu kadar güçlü titreşim vereceğine emin değilim. eğer dava açarsanız bilirkişi gelip inceler.


  • kent sakini  (16.12.23 14:37:03) 
Bundan önceki oturduğum evin altında metro istasyonu vardı ve her 3 dakikada bir uğultuyla birlikte binada titreşim oluyordu. Ciddi bir titreşim değil ama yere kulağımı dayadığımda hissedebiliyordum. Yaklaşık 10 yıldır bu şekilde metro var o binanın altında, bina 30 yıllık. 6.5'lik bir deprem atlattı ama durumu nedir bilemiyorum tabi.


  • thewhitewolf  (16.12.23 15:08:21) 
kesinlikle zarar verir. yıllar önce katıldığım bir eğitimde demiryoluna yakın yüksek katlı evde oturmayın, satın almayın diye uyarmıştı eğitimci. Titreşim, salınımın zemin ve temellere zararından ötürü.


  • adivar  (17.12.23 08:43:46) 
binanın altına iş yeri diye her iş yeri açılamaz. mesela fırın veya pavyon. hiç bakmadım ama tamirhane de kat maliklerinin izni olmadan açılmamalı. bunu bi araştırın


  • paintov  (17.12.23 12:33:47) 
Kisa sureli kaldigim ev asagi yukari 50-60 yasinda, yaklasik 30 seritli ve gunde en az bin trenin gectigi bir yerde tam olarak tren yolunun duvarinin uzerine insa edilmis ince uzun bir bina. her tren gectiginde cok rahat sallandigini hissedebiliyorsun. 3.5luk bir deprem gibi.


soruna cevap verebilir mi bilmiyorum ama dunyada bu binadan fazla surekli titresim alan cok az yer vardir. umarim ben icindeyken yikilmaz
  • hewit  (20.12.23 20:21:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.