[]

Hayatıma nasıl yön vermeliyim?

6-7 ay öncesine kadar Türkiye’deyken iyi bir kariyerim vardı. Kobi’lerde müdür olarak başlayabiliyordum diyeyim özetle. Ama bir çok kişi gibi bir şeyler yetmedi turist vizemi kullandım amerikaya önce Miami ye yerleştim orada bir kaç ay Uber vs çalıştıktan sonra California ya yerleştim 1 ay oldu. Oturum alana kadar vizemi öğrenci vizesine çevirip 5 yıl kadar daha burada kalabilirim sorum ya da fikir istediğim konu vize yerleşme değil.

Buraya ilk geldiğimden itibaren Türkiye’den ne ihraç edebilirim diye düşünüyordum. Bazi şeyler denedim internet siteleri kurdum tek tek potansiyel müşteriler gezdim asla tek bir kalem dahi satamadım fiyat rekabetçi olmasına rağmen. Burada iş modeli de sormayacağım sizlere.

Ya gerçekten merak ettiğim şey doğru mu yapıyorum acaba. Bir hayal peşinden geldim aylarca şöförlük yaptım gecem gündüzüm karıştı sonra ticaret denedim olmadı belki de henüz olmadı bilemiyorum. Çok nadir Türkiye deki haberlere bakıyorum enflasyon almış başını gitmiş birisi hakeme yumruk atmış liselere öğle arasında cumaya gitme izni adabı muaşeret dersi filan duyunca soğuyorum ülke iyiye gitmiyor. Annem ve kardeşlerim yaşlandılar bir de onlardan da uzağım. Özlem duyuyor insan tabii ama daha iyi döneceğim diye karar verdim kendime hep.

Bir de düşünüyorum burada bir çocuğum olsa hayata çok avantajlı başlar eğitim sistemi hayat hobiler ekonomi her şey çok farklı Türkiye ile karşılaştırdığımda.

Şans mı gerekiyor sizce şimdi iş aramaya başladım. Sponsor olabilecek firma imkansızda geçici olarak çalışma iznim olmadan garsonluk filan yaparım diyorum. Beni anlayıp zaman ayırıp cevap veren hepinize teşekkür ederim.

 
bu hayattan ne istediğine neyin seni daha çok mutlu edip neyin daha çok üzeceğine göre değişecek bir konu. türkiye'nin bir 1. dünya ülkesi olmadığı malum zaten tek tek detaya girmeye gerek yok ama ben burada 1.5-2k usd karşılığı bir gelirle edirne'den dışarıya çıkmayı hayatta düşünmem. buraya dair sevmediğim çok şey var tabi ama tüm bağım da burayla. kültürüm burada, ailem arkadaşlarım burada, bildiğim mekanlar burada, ciğerini bildiğim insanlar burada, birlikte hepsi yalan söyleyebileceğim veya gibi'den gora'dan replik söyleyip gülebileceğim insanlar burada. bunlar benim için önemli şeyler. az çok yaşamımı ve hobilerimi sürdürecek ve üstüne nispeten düzgün bir çevrede yaşayabildiğim bir gelir elde edebiliyorsam bunları bırakmayı düşünmem. ancak herkesin öncelikleri farklı. maddiyat senin için hepsinden daha önemlidir veya yaşadığın ülkenin daha özgürlükçü bir yönetim anlayışına sahip olması veya çocuk düşünüyorsan çocuğunun hayata 1-0 önde başlaması vs. o zaman senin avrupa'da abd'de falan yaşaman seni daha çok mutlu eder demektir. hayattaki öncelikli isteklerini seni nelerin daha çok mutlu edeceğini düşünüp ona göre kararını vereceksin. belki gitmeden önce bunları çok detaylı düşünmeyişin hata olmuş ancak iyi tarafından bakarsak sen bu teraziyi herkesten daha iyi kuracak bir konumdasın artık. türkiye'de zaten yıllarca yaşadın çalıştın bir süredir de abd'de yaşamak ve çalışmaktasın. artıları eksileri terazinin kefelerine çok daha somut şekilde yerleştirip ağır basan yeri daha net görebilirsin en azından.


  • pietro crespi  (13.12.23 02:52:46) 
@pietro +1


  • havadakarada  (13.12.23 03:37:46) 
Bu soruyu soruyorsan Abd çalışma izni hakkkında hiçbir şey bilmiyorsun demektir. Binlerce dolar eğitime dökenlerin şuan %90'ı geri dönüyor.

Kaçak takılanlar saati 7-8 dolardan restoranlarda çalışıyor. Kira, yeme içme derken para da biriktiremiyor. Tam 8 sene senin gibi taksi, restoran falan takılıp sıfır birikimle dönen tanıdım.

Burada falan Kanada'da yaşanların çoğu Abd'ye gelip tutunamamış tipler. Böyle binlercesi var. Meksika sınırından kaçak girmek için kartele 20 bin dolar verip sonra new jersey'de sokakta yatan, iş bulamayıp Türkiye'ye geri dönen dolu Türk var. Ayrıca olası bir sağlık sorununda sigortan yoksa geçmiş olsun, allah rahmet eylesin.
Mühendis veya yazılımcı değilsen sponsor bulma ihtimalin neredeyse %0. Hadi buldun diyelim iş vizesi kurası %10 ihtimal. Hadi bu da oldu diyelim işten atılma durumunda sponsor bulmak için 2 ay süre var.. Hooop en baştasın.
  • ferenc  (13.12.23 04:07:57 ~ 04:19:12) 
Amerikadan bildiriyorum, online pazara yonelin amazon degil de etsy ozellikle. ogrenci vizesi yerine imkaniniz var ise e-2 yatirimci vizesi alin. Elinizden de gelir ise arac kaplama kurslarina gidin ogrenin isi sonra yavas yavas kendiniz yapmaya baslarsiniz kendi yerinizi acarsiniz ( az maliyet ile guzel para kazanirsiniz ) tr den sunu aldim hadi satiyim fln zor, online olarak kolay is yaparsiniz. fiili olarak Ucuza da verseniz kolay kolay kimse sizden mal almaz, sari cizneli mehmet agasiniz. Hic merak etmeyin yilmayin, aklini kullanan herkes cok guzel paralar kazaniyor burada.


  • oscar  (13.12.23 05:07:30) 
bu arada eb3 vizesi sizin kurtulusunuz olur, su an uzun suruyor ama 3 yila gc alirsiniz. Aklinizda olsun


  • oscar  (13.12.23 05:09:50) 
amerika cok vahsi bir ulkedir. avrupa gibi, asya gibi binlerce yillik kulturu olan yerler degil buralar. commonwealth gibi, somurge topraklari gibi lokal kulturun cok dusuk seviyede seyrettigi yerler. bu gocmenler icin buyuk bir avantaj oluyor cunku adapte olman gereken derin bir kultur yok. mevcut olan azicik kulturu de amerika'nin medya dominasyonu sayesinde iyi taniyorsun. ama cok ruhsuz, mekanik ve fake gulumsemesinin arkasinda korkunc bir ruh olan yerdir amerika.

hindistan'da oteldeyim is basina daha cok zaman var saglam entry girecegim buraya. amerika'da ne tip insanlar bulunur?

1- wasp: amerika'nin aileden zengin, old money sahibi beyaz kesimi. bunlar dunya uzerindeki mumkun olan en guzel hayati yasiyorlar. sayilari azdir, cogu paralariyla instagramda hava atiyor artik.

2- cilekes amerikan: amerika yerlilerinin geri kalan kesimidir ve her irktan bulunurlar. bunlar oyle aileden cok paraya sahip olmaz. amerika'da gelirler yuksektir ama giderler de yuksektir. bu kesimden birisi ogrenci kredisiyle okur ve hayata borcla baslar. sirtinda surekli bir kamci vardir ve cok guzel bir hayat yasayamaz. bu kesimden cevval olanlari amerika cok guzel doyurur ve besler. hatiri sayilir bir kesimi hayatini kurtarabilir ama geri kalani surekli korku icinde yasar. isten atilacak miyim (is garantisi ve isci haklari cok dusuktur), sigortam bu tedaviyi karsilayacak mi vs. ev alir borc icinde yuzer vs.

3- community sahibi amerikan: latino, guneyli gibi kendi kommuniteleri icerisinde azicik asim agrisiz basim seklinde sosyal destek mekanizmasiyla yasayanlar. bunlarin cilekes amerikanlar gibi career aspirationlari yoktur, daha basit ama huzurlu hayatlar yasarlar.

simdi gocmenlere gecelim;

1- american dream gocmenleri: bunlar ya is, ya ask, ya okul ile bir sekilde amerika'ya gelip yerlesmis; dis dunyayi iyi tanidigi icin amerikadaki firsatlari cok iyi degerlendirip hayatini kurtaran insanlar. normal amerikalilar ne kadar privileged olduklarinin farkinda degiller o yuzden tr'den 90'larda 00larda okumaya gitmis zeki turkler cok guzel hayatlar kurdular kendilerine maddi olarak. ama artik bu kapi kapandi. istersen harvard'a git calisma izni almak icin stres terleri dokuyorsun. o ruya kismi bitti amerika'nin ama cok kisi farkinda degil.

2- vasifsiz gocmenler: amerika'nin en sevdigi ve uzerine bindigi gocmen turu. vasifsiz ne is olsa yaparim abi kafasiyla amerika'ya gelirler ve ayak isleri yaparlar. cogu disini sikip ailesine para gonderir veya para biriktirmeye calisir. ama amerikanin astari yuzunden pahalidir ve cok talihsiz hayatlar yasarlar. onlar american dream gocmeni olacaklarini sanirlar ama bir bakarlar ki hayat cok baska. bu hayat yasanacak bir hayat degil bence. kucuk bir kismi biraz sans, biraz hirs yardimiyla kendini bu siniftan disari atabilir zamanla. ama kaybedecek bir seyi olmayan insanlar disinda kimseye tavsiye etmem bu hayati.

3 - statulu gocmenler: kuradan green card alip, turkiye'de de ailesinden bir miktar birikimle buraya gelebilenler statuleri oldugu surece kuyrugu dik tutabilirler. super bir hayat yasamazlar ama bunlarin yasam kalitesi tr'ye gore yukselir.

bir de amerika'da su kadar calistim su kadar kazandimcilarin anlatmadigi nokta giderler kismi. amerika'da guzel bir hayat yasamak istiyorsan para su gibi akip gidiyor. mesela cok basit araba uzerinden anlatayim.

ogrenciyken $17k'ya vergi dahil 5 yasinda passat aldim. araba guzel, sorunsuz. simdi senelik giderlere bakalim.
depreciation - 1 sene icinde araba $4k'ya yakin deger kaybetti. (biraz da fed politikalari yuzunden)
sigorta - kasko dahil yillik $2k. iyi sigorta.
bakim - frenler, fren suyu, 2 kere yag degisti. $1k.
benzin - bu ucuz ama surekli gezdigim icin tahmini $1k da buna gitmistir hic gitmemisse.
otopark - $2.5k kapali garaj.

kabaca hesaplayinca ortalama bir arabayi maintain etmek icin yilda $10k para yakmisim. sigortayi, bakimi biraz daha kalitesiz alirsan azicik daha dusurursun ama cok degil. ve bu giderlerin icinde arabanin ariza yapmasi yok. araba ariza yapmis olsa allah bilir kac $k'da oradan girecek.

simdi boyle bir ortama instagramdan uber yaptim gunde su kadar kazandimcilari izleyerek ayak isi yapmaya gelen adam perisan olur. hayat kalitesi duser. simdi sen kendini buraya atmissin vasifsiz gocmen statusunde. 3. dunya ulkesinden gelmiyorsan ki turkiye butun problemlerine ragmen kesinlikle degil, ben tavsiye etmem kimseye. bir sekilde statu kazanabiliyorsan (ogrencilik, evlilik vs) durumu duzeltebilirsin. yoksa amerika cekilecek yer degil cunku insanlik falan yok burada. butun hayat para uzerinden fayda uzerinden donuyor.
  • antikadimag  (13.12.23 05:27:45 ~ 05:33:54) 
Antikadimag güzel yazmış.

Bunlara ek olarak doğma büyüme amerikan olup da sefalet yaşam sürenleri de eklemek lazım. Amerika'da fakir aileden gelenin zengin olması zor. Okullar paralı, iş kurmak istesen yine para. Maaşlı vasıfsız iş yapsan vergi ve sağlık sigortası maaşın %25 ini görebilir.

İşten çıkarmalar apayrı bir konu. İş temposu çok yüksek. Amerika şansın ve sermayenin ülkesi. Kesinlikle bir Avrupa değil. Zengin-fakir ayrımı çok keskin.

Uber falan hiç tavsiye etmem. Bir kaza geçirsen kimse bakmaz bile. İnanmazlar sahtekar zannederler. Zaten para yoksa sağlık hizmeti alamazsın. Bir kanal tedavisi 1500 dolar sağlık sigortan yoksa.
  • ferenc  (13.12.23 06:03:02 ~ 06:05:56) 
Anladığım kadarıyla ekonomik durumunuz yeterli değil, hayalleri gerçekleştirmenin yolu ekonomik özgürlükten geçiyor maalesef.

Bunun için elinizdeki en güçlü silah, çalıştığınız ülkeniz para birimi, orada gelirinizini güzelce arttırıp , doların güçlü olduğu ülkelerde yatırım yaparak (örneğin : türkiye) , yan gelirlerinizi attırmanız gerekiyor, bu size daha fazla özgürlük özgüven ve tutunma gücü verecektir.

Bunun için en güzel yol, siz uyuduğunuzda bile para kazandıracak bir sistem, o da e-ticaret, dropshipping vs. artık
hangisini yapabiliyorsanız, ona yönelmenizi tavsiye ederim.
  • Rao  (13.12.23 09:16:08) 
Mümkünse Kanada'ya yerleşmeyi planlayın, ama kaçak işçi olarak değil. Vasıflı göçmen olarak. Kanada'da çok daha kolay iş bulursunuz, insanları daha iyidir, ABD'den farkı pek yoktur. Soğuk filan hikaye, alışırsınız. TR'den iyidir.

Kanada olmuyorsa, Türkiye'de bugün itibariyle yeni bir hayat kurmanız çok çok zor. Ekonomi ve toplum psikolojisi darmadağın. Ama aileden birikim, ev filan varsa dönün derim.
  • alfired  (13.12.23 11:06:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.