[]

sizce ev kiraları 2024'te nasıl seyreder?

evet tabi ki ocak-şubat aylarında her şeye zam gelecek ve kiralar da artacak ancak kiralar malum normal insanlar için karşılanabilir olmaktan çıkmaya başladı. yani bu durumda kira artış oranı diğer artışların altında kalır diye düşünüyorum mantıken ama tamamen tahmin yürütme tabi yoksa piyasaya hakim değilim. sizce nasıl olur?

bir de artış olduğunda nasıl olacak ocak şubat gibi bir anda sıçrayan bir ivme mi olacak yoksa yavaş yavaş zamana yayılan bir artış mı öngörülür şu anki tabloda?

kirada oturuyorum ama nisana kadar bu evden çıkıp başka ev kiralamam gerekecek sanırım. bir de %50 hissesi ailemde olan bir ev var şu an için boşta duruyor. o evi ne zaman kiraya vermek mantıklı olur kendi oturacağımız evi nisana kadar olan süreçte ne zaman tutmak mantıklı olur bunlara karar vermeye çalışıyoruz şu sıralar. soruyu da bu sebeple soruyorum.

 
ben nominal olarak pek artış beklemiyorum, reel olarak bir miktar gerileyebilir.

bunun iki nedeni var;
birincisi artık kiralık ilan sayıları arttı, her yerde aynı olmasa da kiralık daire rahat bulunabiliyor.

ikincisi sıkı para politkası ve beklenen enflasyonun düşme durumu var. böyle bir ortamda ileri vadede nasılsa artacak diye önden yüklemeli kiraya verme durumu bitecektir.
  • nuisance  (08.12.23 14:45:02) 
öyle bir durumdayızki faizler artarken enflasyon artmaya devam ediyor, bunun bir sebebide insanların enflasyonun bitmeyeceğine olan inancı.o yüzden tüm ihtiyaçlar halen önden satın alınmaya çalışılıyor bu da devam etttiği sürece enflasyon kolay kolay azalmayacak.

Evet para politikaları mutlaka etkili ancak, bu bahsettiğim süreç faizlerden dolayı işsizlik , iflaslar artana kadar devam edecek bana göre.

Ayırca ülkede hala talebe yetişemeyen bir konut ihtiyacı mevcut ve yeni konut üretimi mevcut şartlarda yetersiz, şimdi hal böyle olunca siz kiraların artmasını mı azalmasını mı beklersiniz ?

Cevaba göre kararınızı değerlendirebilirsiniz.
  • Rao  (08.12.23 14:56:42) 
paralel ve düşüşte devam ederler.

ben paralel gittiğine şahit oluyorum da şuan.
son 6 ayda, baktığım bölgelerdeki kiralık ev ilanı sayısı 4-5 katına çıktı.
kiralar ise %10 bile artmadı.

bunun başlıca sebebi, ev sahiplerinin zaten 3-4 sene sonranın enflasyonuna göre fiyatlamış olması ev kiralarını. artık gidecek başka yolu yok kiraların.

10 yıl boyunca 350-400 dolara kiraya verilen evleri, %25 kısıtı nedeniyle bi anda 1200 dolarlara çıkardılar. onlar yeniden 400 dolarlı seviyelere düeşcek.
  • tchuck  (08.12.23 15:14:18) 
* Nisan'dan sonra ekonomi patlar. İşsizlik ve iflaslar çoğalır.

* Ev kiraları biraz ortama bağlı. İşsiz kalanlar "ben memleketime döneyim" derse, evler çoğalırsa %50 artar. Göç çok fazla olmazsa, bu senenin 3 katı olur.

* Evinizi bir süre kiraya vermeyin. Çok zordayım, oradan gelen 10-15 bin bana lazım diyorsanız da, kiracıyı çok iyi araştırın. Bir avukatla çalışmanızı öneririm. Kira olayı pek çok açıdan sıkıntılı.

- Evi verince 12 sene kiracıyı evden çıkaramazsınız.
- Dediğim gibi 2024'te iflas ve işsizlik çoğalacak.
- Kiralar astronomik rakamlara çıkıyor ve insanların ödeme gücü aynı oranda artmıyor. Yakında "kirasını ödeyemiyor" haberlerini sık duyacağız.
- Kiralar ve ev giderleri 3 kat, 3 kat artarken, kiralar %25 veya %50 artıyor. Öyle bir noktaya geliyor ki, kiracıyı 12 sene sonunda çıkartsanız bile, 12 yılda aldığınız kira, yapılan hasarı karşılamaya yetmeyebilir.
vs.vs.

Kısaca 2024 sonuna kadar bir gözleyin ortalığı. Şu ortamda ev kiraya vermek, enayilik!

.
  • kartallar yuksek ucar  (08.12.23 15:36:20) 
az once turkiye'deyken oturdugum evin ordaki kiralara baktim. 20-30 yillik binalara 30bin cekiyorlar. o zamanlar sifir eve 440dolar veriyormusuz ve rahat odenebiliyordu. simdi 1000 dolar olmus. o seviyede kalmasi cok zor bana gore. eve giren maasin 3-4bin dolar olmasi lazim ki odenebilsin. maaslar hakkinda cok bilgim yok ama 100bin maas o kadar kolay kazanilan bir sey mi bilmiyorum.

tahminim dolar bazinda duser kiralar, tl olarak duser mi - pek sanmam.
  • fakyoras  (08.12.23 17:25:53 ~ 17:27:14) 
Ev fiyatı da kirası da düşmez artık


  • photo85  (09.12.23 20:04:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.