[]

Yatırım taşıma maliyeti ve finansal proğramlar

Sayın ekşiciler,


Bildiğimiz gibi paranın bir zaman değeri (maliyeti ) vardır buda = faiz.
Bir ikinci maliyette o paranın fırsat maliyeti ,
Bir diğer maliyet ise enflasyon farkı, yani faiz enflasyon oranının altında kaldı ise araki farki da hesaba katmamız gerekecek.


Kısaca bir yatırım yapıp 1 ay sonunda sattığımızda elimizdeki nakdi kıymet

ana para + paranın faiz maliyeti + enflasyon farkı formül sonucundan daha büyük değil ise gerçek anlamda kazanmamışız demektir.

KIsa vadeli al sat yapan kişiler için alış ve satış bilgilerimizi ve ilgili verileri girerek otomatik hesaplama yaptırabileceğimiz yerli veya yabancı proğramlar var mıdır ?

Teşekkürler.

 
Soruna cevap değil ama, fırsat maliyeti hesabında hangi veriyi kullanacağını, enflasyon hesabında hangi kurumu esas alacağını merak ettim.

Kullanılabilecek veriler arasında uçurum olduğu için trade yaparken enflasyon da fırsat maliyeti de gözardı edilebilir diye düşünüyorum. Aksi durum yatırımcıyı detaya boğmaz mı?
  • Mirket  (06.12.23 19:51:37) 
@Mirket

Burda amaç gerçek maliyeti hesap ederek kazanıyor yanılgısından kurtulmak, yatırım ve kazanç performansını real anlamda ölçülebilir hale getirmek ki bildiğimiz gibi yatırımcının asıl amacı real anlamda para kazanmaktır.

Burda tabiki enflasyon olarak tuik gibi kurumlar dikkate alınmayacak, kişi belki kendi enflasyon hesabına göre yada güvendiği herhangi bir kurumu veya kendi enflasyon sepetini baz alacaktır.

Burada önemli olan bir veriyor ölçülebilir hale getirebilmek.

Detaylar konusunda yatırımcı tabiki sürekli bu şekilde bir hesaplama yapamıyabilir ancak istediği hesap dönemi sonunda bu verileri hesaplamaları kullanabilirse sağlıklı bir değerlendirme imkanına sahip olmuş olur.
  • Rao  (06.12.23 21:15:31) 
Ana parayı dolar ya da euro olarak referans alırsak, kısa vadeli al-satlarda zaten karınızın faiz ve enflasyona göre çok yüksek olması beklenir. 100k doları %5 senelik faize yatırsanız 1 ayda vergiden sonra elinize 400 usd geçmez. O yüzden faiz, enflasyon karşılaştırmasını çok uzun dönemli hesaplamalarda, çok büyük miktarlı proje ve finansmanlarda ya da riski ve getirisi az olan para piyasası fonlarını değerlendirmek için yapmak daha mantıklı olur. Yoksa 30 gün içerisinde 100k ile al-sat ile 400 usd kazanılamıyorsa o iş batar, 400’de aldığınız riske göre mantıklı bir referans olmaz. Son olarak uzun dönemli bir değerlendirme için faiz, enflasyon yerine gidip S&P500’de referans alınabilir.


  • archmage mahmut  (06.12.23 23:35:16 ~ 23:38:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.