[]

motor ısınana kadar rölantide gaz verme sorunu

bunu buraya sormya çok korkuyorum çünkü gelecek cevaplar motorun inmesine kadar varabilir.

2001 model 1.4 16v benzin+lpg kullanan renault clio arabam, geçen mart ayında triger kayışı gergi rulmanının dağılması sebebiyle servislik oldu. erken fark edip stop ettiğim için pistonlarda sıkıntı olmadı ama kayış gevşeyip sente kaçtığı için sübaplar falan eğildi. araba silindir kapağına kadar açıldı, bütün sübaplar değişti, geri toplandı.

motorda sıkıntı yok, ama özellikle kışın motor soğukken, sabah ilk çalıştırmada, rölantide hani normalde biraz devirli çalışır ya, benimki biraz ısınana kadar sürekli 2000 devire kadar gaz verip verip çekiyor. sürekli 2000 değil, pedala basıp basıp çekiyor gibi.

ustaya da gösteremiyorum, çünkü götürene kadar motor ısındığı için düzeliyor (daha ilk kırmızı ışıkta düzelmiş oluyor aslında, az bir ısınması yetiyor). video çekip gösterdim ama çok da anlatamadım. rölanti motoru arızalıdır, orijinali bulunmuyor, yan sanayisi de çok dandik, her sene bozulur, bu üstündeki orijinal, o yüzden bence değiştirmeyelim dedi. ama ben rölanti motorundan olacağına çok ihtimal vermedim, çünkü sadece motor çok soğukken yapıyor, azıcık ısınınca rölantide falan bir sıkıntı yok.

bana başka bir sensör arızasıymış gibi geliyor ama bilemedim. sizin bir fikriniz var mı?

 
Normal bir durum, soğuk havada rölanti yüksek başlar, araç ısındıkça düşer.

otopark.com
  • kimlanbu  (06.12.23 17:39:45) 
Benimki de öyle kendi kendine gaz veriyormuş gibi yapıyor kışın.


  • rodeocu  (06.12.23 19:19:32) 
otomatik jikle yaw, soguk motoru zengin calistiriyor.
20+ yasindaki lpgli bir aractan fazla stabilite bekleme, kurcalatmana da degmez bosuna para harcama.

  • cooperr  (06.12.23 19:59:31) 
değil arkadaşlar soruda da yazdım. soğukta devirli çalışma, otomatik jikle falan değil bu. 23 yıl, 238 bin kilometredir kullanıyorum ben bu arabayı. 23 tane kış geçirdik birlikte. evet sabah soğukta çalıştırınca devirli çalışır ama o yüksek çalıştığı devirde sabit dururdu. normal rölantisi 900 devirse 1200-1300 devir civarında sabit durur, ısındıkça yavaş yavaş düşerdi.

bu araba 2000 devire kadar gazlıyor. vınnn vıınnn vınnn vınnn yapıyor pedala basıp basıp çekiyor gibi. 23 yıldır böyle bir huyu olmayan araba, motor açılıp toplandıktan sonra böyle bir icat çıkardı.

bugüne kadar benden başka sahibi olmadığı için stabilite bekliyorum, ne yaptırdıysam kendim yaptırdım. lpg'yi de ben taktırdım. zaten daha ilk soğuk çalıştırmada lpg ile işimiz olmuyor, sıralı olduğu için benzinle çalışıyor ısınana kadar. motor dağılmadan önce de kış idi, öyle bir problem yoktu. motor dağıldı, açılıp tamir edildi toplandı, aradan en fazla 1 hafta geçti, arabayı teslim aldım, ertesi sabah böyle oldu.
  • kibritsuyu  (06.12.23 22:27:53 ~ 22:46:15) 
OK jikle degilse ve daha onceden yapmiyorsa hava kacagi var buyuk ihtimal, daha once baska bir markada basima geldi hava kacagi cikmisti, araba isiklarda durunca kendi kendine gz veriyordu.

ya borulardan birini takmadilar toplarken,ya yanlis taktilar, ya da bir/birkac boruda catlak var. goturmen lazim tekrar.
  • cooperr  (07.12.23 00:47:10) 
2001 model de olsa o araçta obd vardır. makinaya bağlayıp sensor değerlerine bir baktırmak lazım. hava akış sensörü mesela böyle bi aptallaşma yapabiliyor.


  • orpheus  (07.12.23 03:21:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.