[]

kredi kartı asgari borç tutarını ödemek

merhaba, yıllardır kredi kartlarımın ay sonu tüm borcunu kapatma alışkanlığım vardır. hesap kesilince girer, ne kadar borç varsa tamamını öderim.

son zamanlarda ekonomik durumlardan ötürü ekstreler de dikkatimi çekecek seviyelerde gelmeye başladı, ilk defa bu asgari borç tutarında ödeme zımbırtısını merak ettim.

mesela şu an 125bin tl borcum var, 50bin tl asgari ödeme görünüyor. bu asgari ödemeyi yapıp gelecek aya devrediyorum kalan borcu, bunun bana negatif yansıması nedir? faiz, kredi notu vs. bu gibi yönlerden bir zarara uğruyor muyum?

ulan bu konuda nasıl bilgin olmaz diyeceğiniz kadar basit bir soru muhtemelen ama yardımcı olursanız sevinirim. saygılar.

 
Asgari ödeme tutarını son ödeme tarihinden önce ödersen kalan borcun bir sonraki aya %3,66 faiz ile devreder.


  • Mirket  (06.12.23 11:23:07) 
  • brakgn  (06.12.23 11:24:56) 
tabii ki gün sayısına göre faiz ödersin. ayrıca sürekli asgariyi ödersen kredi notun da düşer.
asgari ödeme zor durumlarda yapılmalı. alışkanlık haline getirilmemeli.

  • jelly bear  (06.12.23 11:27:06) 
Acayip faiz geliyor kalana. Mirketin dedigi gibidir herhalde oran. Ben orani bilmiyorum ama cok fark ediyor devreden bakiyesi. Kredi karti magduru olma yolunda ilerliyorum. Asgari zor durumda yapilmaliymis gercekten aliskanlik olmamali +1 sonra altindan kalkamiyorsun. Kredi notu acisindan bi sorun olmuyor galiba. Gecen kredi istedim bi yerden hemen vereceklerdi ama ben 12 ay sonunda odenecek parayi duyunca vazgectim.


  • Kittie  (06.12.23 11:40:07) 
1 sene kadar önce mantıklıydı. Faizler düşüktü ve bankalar bu işe ses çıkarmıyordu. Hatta bir çok kişi nakit para çekip, asgari yatırarak, çok yatırım yaptı.

Ancak hem faizler arttı, hem asgari ödenecek miktar artırıldı, hem de bankalar artık bu kişilere iyi gözle bakmıyor. Bu kişi bana olan borcunu ödemeyebilir diye düşünüyorlar.

Evet, hem yüksek faiz ödersiniz, hem de kredi skorunuz ve banka nezdindeki itibarınız zedelenir.


.
  • kartallar yuksek ucar  (06.12.23 12:07:37) 
faizler dusukken mantikliydi, ben de bir sure full asgari odeyip gectim ama 3-4 aydir hepsini oduyorum.

bu arada kredi notunuza bir etkisi yoktur asgariyi zamaninda odediginiz surece, kaynagini simdi bulamadim ama kucuk bir arastirmayla bulabilirsiniz.
  • bay b  (06.12.23 12:11:48) 
3-5 ay öncesine kadar vadesiz hesaptan eksi bakiye kullanmak, kartın sadece asgarisini ödemek koymuyordu. aylık total 300-500 faiz işliyordu.

şimdi totale bakınca aylık 4bin-5bin faiz işliyor borca neredeyse.

yaşam standartını değiştirmek istemeyen çoğu kimse önceden 10bin-15bin gelen ekstreler yerine artık 50-60bin liralık ekstrelerle karşılaşıyor. ilk aşama olarak asgariyi ödeme eğilimi olsa da diğer ay sonunda karta yansıyan faizler daha çok can yakmaya başladı.

bu bir sarmal malesef. elde birikim varsa hepsini kapatmak ve gelire orantılı olarak harcama yapmak (hatta nakit harcamak) daha mantıklı bence.

artık kredi çekip borç kapatmak da çözüm değil çünkü faizler çok yüksek. yakın zamanda toplu bir kart borcu patlaması görebiliriz gibime geliyor.
  • brkylmz  (06.12.23 12:50:45) 
şu zamanda asgari ödemek çok mantıklı değil, hem yüksek faiz ile katlanacak hemde sürekli artan limit borç oranı nedeniyle kredi notunuzu olumsuz etkileyecektir.


  • Rao  (06.12.23 19:21:41) 
Ya ben de maalesef son iki aydır çıkmaza girdim, bir süre sanırım asgarisini ödemem gerekecek.

Çok deli faiz işliyor demişler fakat matematik özürlüsü olarak aylık binecek olan faizi hesaplayamadım ben

Geçen ay ekstrem 25.000 tl geldi mesela, 11000 asgarisini ödedim, kaldı 14.000 tl. Önümüzdeki ay bu 14.000 lira ne kadar olarak devredecek bana? Vakıfbank'ta gecikme faizi oranı 3.66
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (07.12.23 00:21:15) 
kredi notu duser diyenleri gorunce sasirdim acikcasi. bankalarin en sevdigi musteridir borcu olan ama bir sekilde odeyen (son odeme tarihinden once asgarisini odeyen) musteri. bir de ustune faizini koyuyor!

ben 10-15 sene evvel issiz ve parasizdim. iki kredi kartimin limiti de fulldu (1900+1750 lira cok degil) o zaman asgari odeme yuzdesi de %20'ydi yanlis hatirlamiyorsam yani 1900 lira borcun 400 lirasini ode tamam. bunu her ay yaptim senelerce (hatta birileri nakitle bir sey alacaginda o parayi bana vermelerini istiyordum ve ben kartlaonlarin yerine oduyordum da biraz nakitim oluyordu - muhtemelen asgariyi odeyebilmek icin)

sonra bir gun kredi notuma bakildi. cok yuksekti. duzgun isi olan calisan arkadasiminki benimkinden dusuk cikti. bu arada kredi kartimin bankasi da beni surekli kredi al diye taciz ediyordu.

yani ben kredi notu duser olayina inanmiyorum. bankaci arkadaslarim da bu durumu onaylamisti.


kamu spotu: asgarisi kadar degil odeyebildiginiz kadar odeyin. o borc ele para gecmeden bitmiyor cunku. sonra daha zor hale geliyor. benim en son agzina kadar doldugu icin baskasina alisveris yapma olayi da ise yaramaz oldu. birkac kez takla attirmam gerekti. (parayi birinden alip sonra karttan yeniden cektirmek)

senelerce dondurdum kart borcunu. en son yurtdisina cikip ise girdim de 5 ay sonra borclari kapattim, rahatladim. (hala kullaniyorum, kirdim attimci tayfadan degilim. ayrica borc benim borcumdu, herhangi bir luks icin degil, ihtiyaclar icin kullanilmisti. olmasaydi halim daha zor olurdu)

uzun lafin kisasi negatifi faiz ve giderek artan borcun kotu psikolojisi olur.
  • supergirl  (07.12.23 00:27:14 ~ 00:33:07) 
Geçen sene ile bu senenin ekonomik ortamı bile çok çok farklı. Siz 10 sene öncesinde yaptığınız uygulamaları baz alırsanız, sıkıntı çekersiniz. Dün iyi olan şey, bugün kötü olabilir.

Kredi ve kredi kartı borcunuzun tamamını ödeyin.


.
  • kartallar yuksek ucar  (07.12.23 09:29:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.