[]

Terfi alacağınızı ne zaman öğrendiniz?

Önceden haberiniz oldu mu yoksa zam dönemi aniden mi öğrendiniz genelde?




 
iki tür terfi vardır aslında. birinde gerçekten yetkinliğiniz değerlendirilir ve görev ve sorumluluklarınız arttırılırken diğerinde maaş anlamında iyileşirken diğer konularda aynı işi yapmaya devam edersiniz. burada yıllık zamdan bahsetmiyorum.
kurumsal şirketlerde iş ailesi kavramı vardır. Aynı görev, sorumluluk ve deneyimdeki kişileri bir ailede toplayıp aynı maaş aralığında tutmanın adil ve yönetilebilir olduğunu düşünürler. bu sebeple aynı iş ailesindeki insanlar örneğin iş ailesi maaş aralığı 10-15 bin arası ise bu skala arasında maaş alırlar. aralarındaki fark görece az biraz değişir. biri 10 alırken diğeri 30 almaz. bu iş ailesinin de basamaklı olarak kurgulandığı sistemlerde uzman, yönetici, yetkili vb. gibi sıfatlarla aynı görevdeki insanları geçmiş deneyim ve iş yerinde çalıştıkları süreye göre sıralarlar. bu sayede sanki gidilecek bir yol, kariyer hedefi varmış gibi ilerlemenizi sağlarlar. bu kapsamda maaşınız yıllık artışlarla bulunduğunuz iş ailesinin sınırlarına dayanmış ve yeni zamla aşılması gerekiyorsa bunu terfiymiş gibi gösterip uzmandan yönetici oldun tebrikler diyerek terfi adı altında şov yapabilirler. maaşınız verdiğim örnekte 14.500 olsun gelecek zam %10 bile olsa sizi 15 in üzerine çıkaracak, bu iş ailesi skalasını aşıp yeni iş ailenize geçmenize olanak sağladığı için (15-20 aralığı olsun) maaş zammı zamanında da haber verebilirler, öncesinde şov yapıp aferin bak yönetici oldun maaşın arttı da diyebilirler. asıl yönetsel ya da başarınıza bağlı terfiden bağımsız bir durumdur bu. o yüzden ne zaman haber verdiklerinin benim için önemi yoktur.
diğer hususta ise zaten sizinle belirli konuşmalar, görüşmeler yapılıp, yeni görev ve sorumluluklarınız için yeterliliğiniz sorgulanacağından önceden haberiniz olur mutlaka. çok nadir haber verilmeden seni şuraya bölge müdürü yaptık hadi koş başla denir. denmez de işte ufak değişikliklerde bunu söyleyen kurumsal olmayan patron şirketleri var evet.
  • erty_ksk  (05.12.23 09:05:52) 
Bu yıl iki kez terfi aldım. İkisi de maaş pazarlığı yaparken şu şekilde gerçekleşti:

ben: x lira istiyorum
ik: o parayı direktörlere veriyoruz yalnız..
ben: iyi beni de direktör yapın o zaman

...

2 gün sonra ik: direktör oldun, hayırlı olsun. yarın oryantasyon var...

Yer: kendi sektöründe TR'nin en büyük yazılım şirketi.
  • plutongezegendegilmi  (05.12.23 13:17:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.