[]

1.sınıf çocukların alfabeyi öğrenişindeki değişiklik

biz ünsüzleri "be, ce, de" diye öğrendik ama yeni nesil "bı, ccc, dd" diye değişik falan öğreniyor.

ilber ortaylı çok ağır konuşmuştu bi yerde; "çok bilinçli olmayan 3-5 meb öğrencisi amerikaya 2 yıllığına yüksek lisansa gidiyor, dönünce her şeyi bildiklerini sanıyorlar. türkçe, ingilizce gibi bir dil değil, bu öğretilen bizim dilimize uygun değil" falan demişti.

bunun sebebi hikmeti nedir?

 
sebebi hikmeti: öğretmemeye yönelik, adeta fallik sembol gibi bir eğitim sistemimizin olması.


  • avianthem  (29.11.23 00:30:39) 
öğretmemeye yönelik eğitim sistemimiz olduğu doğru da, bunun sebebi o değil. el yazısı saçmalığın daniskasıydı mesela. bir nesil heba oldu. neyse ki ondan yırttık. o yollardan geçmiş bir baba olarak cevap vereyim.

harfin okunuşunu bee diye öğretince, çocuk kelimeyi okurken kelimedeki harfi de öyle okuma eğilimine giriyor çünkü.

mesela ilk öğrendikleri üç harften biri "k". k harfinin okunuşuna kee dersen, "ek" kelimesini "e kee" diye okuma eğilimine giriyor. "ek" diye okuması gerektiğini kavratamıyorsun. harfe "kee" diyip kelimeyi niye "ek" diye okuduğuna anlam veremiyor. o yüzden harfi sesli söylerken "kk" demek gerekiyor ki "çocuk da "ek" diye okusun. okumayı öğrenince geçiyor bu.
  • kibritsuyu  (29.11.23 02:32:26 ~ 02:33:17) 
Alfabeyi bu şekilde öğrenmiyorlar, sesleri bu şekilde öğreniyorlar. Bahsettiğiniz şeyler harfler değil fonemler ("phoneme"), dildeki en küçük ses yapı taşları. Okuma yazmanın temeli olarak tüm dünyada günümüzde yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Kibritsuyu'nun açıkladığı mantık.


  • fotrsapka  (29.11.23 03:42:59) 
Bu yıl okuma yazma öğretiyorum. 5 adet ses grubu var 3 ayda hepsi okuma yazmaya geçtiler. Eski sistemden daha iyi kesinlikle. Çünkü “b” ile “be” başka şeyler.


  • ruhen hastayim ben  (29.11.23 08:34:16) 
Ben 84 doğumluyum. Fotrsapka’nın tarif ettiği yöntemle öğretildi bize.


  • auroraaurora  (29.11.23 08:44:05) 
Bence eskisinden güzel bu sistem. Mesela "L" harf olarak öğretilince buna "le" diyorlar. "Kal" kelimesini örnek alalım, bazı öğrenciler kelimenin sonunda "l" görünce bunu kale diye okuyabiliyorlar. Tabii ki öğrenci bunu ilerleyen zamanlarda daha iyi kavrıyor ve düzeltiyor ama mevcut sistemde bu karışıklık önlenmiş oluyor ve okumayı daha hızlı öğretiyor.


  • Tutkun  (29.11.23 10:36:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.