[]

geçen gün fırtınada batan gemi ile alakalı neden can yeleği giyip atlamıyor

neden can yeleği giyip suya atlamıyorlar ya da gemi batmaya yakın hemen birilerini arayıp kurtarılmıyor? mesela baktın gemi batıyor hemen yardım isteyin. can yeleğini de giyin atlayın suya. adamların cansız bedeni bile bulunmuyor. neden?

neyi bilmiyorum kaçırıyorum? yani izliyorum gemi batmadan evvel deniz öyle can yeleğine rağmen öldürecek düzeyde bile değil gibi.

işi bilen biri yazsın ya. çok üzüldüm.

Haber: FAD, 19 Kasım'da Zonguldak'ta meydana gelen fırtınada batan yük gemisinde üç kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

 
ilgili videoyu şimdi izledim. deniz can yeleğine rağmen öldürecek düzeyde değil demişsiniz ama çok kötü hava. metrelerce dalga sizi oradan oraya vuracak, yüzmeyi geçtim su üstünde kalmak imkansız.

gemi battığı anda yüzmeye çalışanlar da gemiyle beraber su altına çekilmiştir. bir kovayı ağzı yukarı bakarken su içine soktuğunuzu düşünün, kaçmak yine mümkün değil.

bir şekilde su altına çekilmediniz, dalgaların üzerinde kaldınız diyelim. o fırtınada yardımın gelmesi belki saatler alacak. siz denizin ortasına savrulacaksınız, hayatınızı dalgadan kurtarsanız soğuktan kurtaramayacaksınız.
  • brakgn  (24.11.23 17:41:29) 
Allah rahmet eylesin hepsine, denizci değilim ama bir heveslisi olarak aklıma gelen mantığı yazmak istiyorum.

Sanıyorum gemici olarak bu tür onlarca belki yüzlerce hava durumuyla karşılaşmışlardır, bu sefer de bir şey olmaz ve yola devam ederiz diye alışkanlık olmuş olabilir.

Yani sanırım sen ve ben o gemide olsaydık panik yapar, can yeleği giyer, ve bir an önce gemiyi terketmek isterdik. Ama eminim gemideki diğer "durun ya hu delirmeyin, olur böyle havalar, geçer bir iki saate kadar" diye yatıştırmaya çalışırlardı.

Yani her kötü havada gemiyi terk ederlerse o işi yapamazlar maalesef. Peki gemi batmaya başladıktan sonra niye kaçmıyorlar? Onu da bilen biri mutlaka vardır buralarda.
  • John Bloor  (24.11.23 17:44:26) 
Denizci değilim, işi de bilmiyorum. Bildiklerim kısıtlı olmakla birlikte, şunları biliyorum:

1. Gemi çok büyük bir araç. Otomobil gibi düşünmeyin. Gemi dev dalgaların arasına girip çıkarken personelin bir kısmı makine dairesinde ve makine dairesi neredeyse denizin altında. Birden yukarı çıkmak mümkün değil.

2. Gemi çok büyük bir araç. Gemi batarken etrafında çok büyük bir alan dahilindeki her şeyi denizin dibine çeker. Suyun üzerinde kalabilmek mümkün değil.

3. Hipotermi. Soğuk bir günde denizde hayatta kalma süresi son derece kısa. Zaten geminin battığı bir hava durumunda yardım da kısa sürede gelemeyeceği için yardım gelene kadar hayatta kalmak mümkün değil. Kısa sürede donar insan.

4. Dalga ve akıntı. Uzaktan göründüğü gibi değil, geminin battığı yerde zaten bir hava muhalefeti var. Üzerine dalga ve akıntının eklenmesiyle insanın suyun üzerinde kalabilmesi mümkün değil.

Başka şeyler de vardır ama bu saydıklarımdan sadece herhangi biri bile denize atlamanın çözüm olmadığını göstermeye yetiyor.
  • 10551037  (24.11.23 18:11:50) 
o anda rüzgarın 150km/sa estiği görünüyor

dalgalar muhtemelen insanı kayalıklara vurur
  • freebird5406_2  (24.11.23 18:53:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.