[]

Humanities bölümünde yl yaparak yurtdışında kalmak ne kadar gerçekçi?

Arkadaşlar merhaba.

Ben iki tane beşeri bilimler bölümünden mezunum. İlk bölümü 3.40 ortalamyla, diğerini 3.01 ortalamayla bitirdim.


Şu an yurtdışında (bilhassa AB ülkelerinde, ABD,Kanada, Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde) yl yapıp orada nasıl kalıcı olunur onu araştırıyorum.

Mesele, orada yl yapıp buraya dönmek değilde orada kalıcı olmak olduğu için bunu gerçekleştirmekle alakalı şüphelerim var zira ben beşeri bilimler bölümlerinden mezunuyum, orada da sanırım yine bir humanities (belki de sosyal bilimler) yaparım diye düşünüyorum. Ancak kendi kendime soruyorum yani ben mühendislik, yazılım, tıp, vb. gittiğim ülkede ihtiyaç duyulacak bir meslekle alakalı bir bölümde yapmış olmayacağım. Yl sonrası iş arama sürecinde orada iş bulmakla alakalı büyük şüphelerim var zira gideceğim ülkedeki humanities mezunları bile büyük ihtimalle bölümleriyle alakalız vasıfsız işler yapıyordur diye düşünüyorum. Gerçi bunları iyi bir şekilde araştırmadım ama mantık yürüterek böyle olur diye düşünüyorum.

Sizce böyle bir yola girmem gereksiz mi?

Ya da yüksek lisans bölümümü orada ihtiyaç duyulan bir mesleklere mi yönelik yapmalıyım?

Fikir verebilecek birisi olursa çok sevinirim.

 
yurtdisinda sosyal bilimler yuksek lisansi yaptiktan ve tc'de is deneyimi edindikten sonra yurtdisinda is buldum ancak ozel sektore yonelerek. akademisyen olmak istemedigim icin doktora, asistanlik vs arastirmadim. alan degistirmek istemiyorsaniz sosyal bilimler icin akademi tek yol gibi. ya da data science falan ogrenip ikisini birlestirebilirsiniz. alan degistirmeye okeyseniz ve hedef sadece yurtdisinda yasamaksa isinize yarayacak ve orada ihtiyac duyulan mesleklere yonelmek en mantiklisi.


  • nickie  (24.11.23 18:34:15) 
- oncelikle bence commonwealth'i salla, bulasma.
- yok illa basimi belaya sokmak istiyorum diyorsan once commonwealth 'de bir okullari arastir derim, bircok okul 3.5 alti ortalamayi zaten kabul etmiyor yl icin.
- sonra da is imkanlarina bak, ben olsam ustune bir journalism patlatip ortamlara akarim.

kolay gele..
  • cooperr  (24.11.23 18:52:29) 
Hocam Felsefe, Kültürel çalışmalar tarzı yüksek lisans programlarından yapmak mantıklı değil. Gerçekten pratikte ne yaptığı belli bölümlere geçmek, iş bulma açısından önemli olur (öğretmenlik, reklamcılık vs) - ki saydığınız ülkelerde bu geçişler münkün. Pratikte ne yaptığı belli olmayan bölümlerden mezun olanlar da bu tarz işlere kayıyor çünkü, ve daha dezavantajlı olunuyor iş ararken. Adamlar alacaksa da o ülkeden yerli birini alırlar işe, yabancıyı değil.

Her ülke hakkında fikir sahibi değilim ama Kanada'da yüksek lisanstan sonra kalmanın kolay olduğunu biliyorum. CV olarak size yakın bir arkadaş vardı. Filoloji ve radyo-tv-sinema mezunu. Kanada'ya işletme masterı yapmaya gitti, şu an bitirmek üzere. 1 yıl masterın ardından 2 yıl çalışmak hakkı varmış, toplam 3 yıl kalana da kalıcı oturum veriyorlarmış. Ankara'da ProfAcademia diye bi acenta üzerinden gitti, oranın başarı oranı yüksekmiş vize konusunda.

Onun dışında AB ve Avustralya hakkında bilgim yok. ABD'nin zor olduğunu biliyorum. Orada okul sonrası sadece 1 yıl (STEM bölümlerine 3 yıl) çalışma hakkı veriliyor, o da 3 ay içinde iş bulmak kaydıyla ve bölümle alakalı bir iş olması lazım. Sonrasında uzatma/kalıcıya çevirme hakkınız yok. Ancak para biriktirip iş kurarak yatırımcı vizesine falan çevirirseniz olur, o da ayrı bi karın ağrısı.
  • yazamajor  (26.11.23 22:22:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.