[]

Çocuklar İçin Satranç Kitabı

9 yaşında, 3.sınıfa giden kızımın satranca son birkaç aydır hevesi arttı, zaman zaman kendi yaşıtlarını yenmeyi başarıyor ama belli bir noktadan sonra zorlandığını ve tıkandığını gözlemliyorum. Şahsen benim çok bildiğim bir oyun değil bu yüzden ben de yeterince yardım edemiyorum. Bu yüzden bu yaştaki bir çocuk için önerebileceğiniz bir kitap aynı zamanda bir youtube kanalı olursa tavsiyelerinizi bekliyorum.




 
Kitap bilmiyorum. YouTube da artık üretmese de Kıvanç Haznedaroğlu ve satranchess Nazmican Doğan hocaları öneririm.


  • Ufuk  (22.11.23 14:42:19) 
yeni heves etmis birisi icin buyukusta oyuncu takip etmek (asagida Kivanc Haznedaroglu yazildigi icin) bu seviyelerde hata olabilir. Nedeni su, o insanlarin tahtaya yaklasimlarini yeni yeni oyunla vakit geciren insanin yakalamasi imkansiz oldugundan, oynadigi oyunlardan veya verdigi analizlerden sonuc cikarmasi pek mumkun degil. Ilaveten, bir sure sonra anlayamadigi seylerden oturu oyuna olan ilgisini de kaybedebilir. O yastaki bir cocugu en cok gelistirecek sey, kitaplarda verilen temel acilis prensipleri, oyun ortasi ya da oyun sonu gibi cok daha fazla teori barindiracak seyler degil de, internet uzerinden puzzle cozmesi kisa surede daha fazla mesafe katetmesini saglar. Tabii ki kitaplar uzerinden, atiyorum piyon yapilari ya da kale oyun sonlari gibi durumlar nasil oynanir uzerine, konumlar gormek (maclar), etutler cozmek de faydali olur ama temel seviyede degil bence. Ille de kitap ya da youtube olsun derseniz, dilerseniz bir ya da iki tane online oynadigi macin pgn'ini(notasyon) paylasin, daha guzel fikirler verilir size.

yerinizde olsam sunlari yapardim.

1) Lichess uzerinden soru cozmek. Site ucretsiz malum.
2) Chess.com uzerinden ilk baslarda cok fazla 3+0 (genelde internette en populer blitz modu) oynamamak. Cok fazla basit hata yapacaktir ve gelisim gostermesi icin faydali olmaz. 10+0 maclar oynayip en onemlisi de mactan sonra analiz motoru yardimiyla hata yaptigi konumlari anlamaya calismasi. Inanin 50 mac yapmaktansa 3 tane oyununu duzgun incelesin, cok daha ileriye goturur kendisini.
3) Chess.com oyuncu havuzu cok daha guclu o yuzden lichess'teki puanlar yaniltici olabiliyor, ilerde oyunla ilgili hedefleri var ise. Title vs almak gibi.
4) Duzenli olarak puzzle cozmek (taktik soru)
5) Canli oyun izle kismindan, gorece dusuk ama kendisinden rating olarak yuksek oyunculari izleyerek en azindan oyuna yaklasimlariyla ilgili fikir edinebilir. Etrafinda kendisine yardimci olacak birisi yok ise.
  • tsubasa  (22.11.23 15:12:47 ~ 15:24:25) 
www.satrancdukkanim.com
buradaki kitaplardan çocuklar için olanlar iş görür.

not: arkadaşımızın reklamını yapabiliyoruz bence :)
  • zakk  (22.11.23 15:14:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.