[]

İnsan kaynakları ve SMMM arkadaşlar, birden fazla işte çalışma durumu!

Merhabalar,

Halihazırda uzaktan çalıştığım bir işim var. İş çok rahat, sistemi kurdum kendine kendine işliyor, gün içinde tek tük e-maille gelen sorulara ve telefonlara cevap veriyorum sadece, onun dışında ayda max 3-4 gün çalışıyorum dolu dolu. Boş oturmaktansa gene remote olarak ek iş yapayım diyorum. 2-3 tane yerle görüşüyorum, 2 si kesin olacak gibi. Dolayısıyla aynı anda 3 işte çalışıyor olacağım, ama bunların birbirinden kesinlikle haberi olmaması lazım.

Aklımı kurcalayan konular;

1) Firmalar tarafından SGK girişi yapılırken ya da sonrasında bu firmaların herhangi bir şekilde benim farklı yerlerde çalıştığımı görmeleri mümkün mü? SGK herhangi bir uyarı/bildirim gönderiyor mu firmalara?

2) Bildiğim kadarıyla SGK aynı anda birden fazla işyerinde prim yatırılırsa ekstra günleri iptal ediyor, tahakkuk eden primi tahsil ediyor ama max 30 gün sigortalı sayıyor emeklik işlemleri vb açısından. 30 gün olayının benim açımdan sakıncası yok fakat bu şirketlere dönüp bunun için ayrıca bilgi veriyor mu? ya da şirket aylık olarak primleri yatırdığında ekstradan prim yatırılmış bu günleri saymıyorum diye herhangi bir uyarı çıkarıyor mu sistemde vb?

3) Vergisel- yasal açıdan herhangi bir problem yaratır mı bana? Sonuçta firmalar sgk primini-vergi kesintisini falan devlete yatıracaklar ayrı ayrı. Benim ekstradan vergi dairesine bildirim vs yapmam gerekir mi? Veya bunun dışında şu an benim aklıma gelmeyen ama bu sıkıntı yaratır diyebileceğiniz bir durum var mı?

4) Ayrıca bu firmalardan birisiyle bordrolu değil de sözleşmeli/freelance çalışma durumu var. Bu seçenekte işler nasıl yürüyor? Kabaca yapılması gerekenleri anahatlarıyla tarif edebilirseniz çok sevinirim. Aramızda freelance çalışan arkadaşlar illa ki vardır. Siz nasıl yürütüyorsunuz süreçleri? Firmanın yurtiçi/yurtdışı yerleşik olması durumunda işler farklı mı yürüyor mesela? Ya da hepsi için aynı mıdır?

5) Yurtdışı yerleşik firma ile sözleşmeli çalışma durumunda Estonya da e şirket ya da Polonya da şirket kur şeklinde öneriler var çeşitli forumlarda. Mantıklı mıdır? Uğraşmaya değer mi? Alternatif olarak bir mali müşavir ile anlaşıp onun üzerinden makbuz/ft kesme seçeneği de söyleniyor, bu konuda yorumunuz nedir?

Üşenmeden vakit ayırıp cevap verecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler

 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.