[]

Dikiş sonrası acı ve kırık sonrası şişlik

Kardeşim merdivenlerden düştü. Sağ kolu kırıldı. Sol parmağının biri ise çok derinden kesildi (doktorun dediğine göre sinir zarar görmemiş). Parmağına dün gece dikiş attılar ve tetanoz aşısı yaptılar. Şu an sol elindeki tüm parmakların çok acıdığını söylüyor. Bu normal mi?

Diğer konu ise sağ kolu alçıya alındı. Şimdi baktığımda sağ parmakları dahil biraz şişmiş. Yarın akşam alçı için gelin kan dolaşımı normal mi diye bakacağız demişlerdi. Daha erken gitmemiz gerekir mi?


 
Merhaba, temmuz başında sol ayak bileğimi iki yerinden kırdım. Parmak kesilmesi yaşamadım ama doktorlar sinir zedelenmesi olmadığını söylemişse kesikle ilgili endişelenmeyin.

Ben üç haftada alçıda kaldım, sonra uzun bir iyileşme süreci geçirdim. Bileğime takılan vidalardan biri çıkarıldı, ikinci ameliyatımı da oldum. Değneksiz yürümeye yeni başladım diyebilirim. Şişlik hala oluyor, önceden ayakta durduğum beş dakikada başlıyordu şişmeye, şimdi iki üç saat yürüdükten sonra hafif bir şişme görüyorum. Altı aya dek ağrı ve şişlik normaldir demişti doktorum.

Kan dolaşımı kontrolü bana yapılmadı, ama bir gün sonrası için kontrol yeterli bir aralık gibi görünüyor. Yine de kesik ve bu konu hakkında içiniz tam rahat etmiyorsa başka bir doktora danışmanızı tavsiye ederim. İnsanın pimpirik yapacak çok şeyi oluyor bu kesik kırık durumlarında. Kendinizi hırpaladığınıza değmez. Bunun dışında naçizane tavsiyelerim:

-Bol su içsin
-En geç iki günde bir düzenli pansuman yapın, kesik için terramycin krem kullanabilirsiniz, benim ameliyat yaramı çabuk şekilde kapattı, şimdi sadece izi var
-yaşını bilmiyorum kardeşinizin ama çocuksa iyileşme çok daha hızlı olur, yetişkinse okuyor yahut çalışıyorsa mutlaka alabildiğiniz kadar rapor alın. Vücudun kendini toparlaması için sağlam şekilde dinlenmesi gerek. Bu süreyi mental olarak ara vermek için de kullanırsa çok iyi gelecektir.

-alçı çıktıktan bir süre sonra, kendini hazır hissettiğinde direnç bantlarıyla küçük egzersizler yapabilir kolunun işlevi geri gelsin diye. Uzun süre hareket etmeyen kaslar güçsüzleşiyor. Benim sol bacağımda kas kalmamıştı, yeni toparladım. Fizik tedaviye gitmedim ama fazla ağrısı olursa ya da kritik bir yerdeyse kırık, uzman gözetiminde daha iyi sonuç alırsınız.

-refakat çok önemli, ihtiyaç duyduğunda yanında bulunacak birileri muhakkak olsun. O durumun psikolojisini yaşamayan bilemez gerçekten.

-magnezyum, kalsiyum, d vitamini desteği alabilir. Bunun için takviye haplar ve damlalar var, doktorunuza danışırsanız yönlendirecektir. Bunun dışında beslenmesini de ona göre ayarlayın mümkün mertebe. İlikli kemik suyuyla yapabilirsiniz yemekleri. Ton balığı, kelle paça çorbası gibi besinler çabuk toparlıyor kırık kemiği.

Umarım çabuk toparlar, geçmişler olsun.
  • @stubborn inferno  (19.11.23 11:35:14) 
@stubborn inferno çok teşekkürler.


  • birmilyonunvarmi  (19.11.23 11:45:07) 
Alçıya alınan elini ayaktayken kalp seviyesine yakın, yattığı zaman gövdesinden yukarı olacak şekilde tutarsa ödem azalır. Bizim toplar damarların kanı iletme özelliği yok. Kaslarımızın çalışması sonucunda kan toplar damarlardan iletiliyor. Bu gibi durumlarda hem bölgedeki kanlanma arttığı için hem de hareketsizlik olduğu için toplar damarlarda kan gölleniyor. Bu da dokularda şişmeye neden oluyor. Geçmiş olsun.


  • plastik turambar  (20.11.23 01:30:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.